Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde bebeği yatan annelerin öz şefkat, depresyon ve anksiyete düzeyi ile anne-bebek bağlanması arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between self-compassion, depression, anxiety levels, and mother-infant attachment in mothers with babies hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit
- Tez No: 969380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, anne-bebek bağlanması, depresyon, şefkat, yenidoğan yoğun bakım ünitesi, Anxiety, compassion, depression, mother-infant bonding, neonatal intensive care unit
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde (YYBÜ) bebeği yatan annelerin özşefkat, depresyon ve anksiyete düzeyleri ile anne-bebek bağlanması arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla tanımlayıcı bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Materyal ve Metot: Araştırmanın evrenini Nisan-Aralık 2024 tarihleri arasında Bitlis Ahlat Devlet Hastanesi YYBÜ'de bebeği yatan anneler, örneklemini ise araştırma seçim kriterlerine uyan 192 gönüllü anne oluşturdu. Veriler, Tanıtıcı Bilgi Formu, Öz Şefkat Ölçeği, Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği (EDSDÖ), Durumluluk Anksiyete Ölçeği (STAI) ve Anne-Bebek Bağlanma Ölçeği (ABBÖ) kullanılarak toplanıldı. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, çarpıklık ve basıklık katsayıları, bağımsız gruplarda t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), grup varyanslarının homojen olmadığı durumlarda Welch ANOVA, Post Hoc analizler için Bonferroni testleri ve korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Araştırmada annelerin öz şefkat ölçeği puan ortalaması 77.00±11.21, EDSDÖ puan ortalaması 10.61±3.11, STAI puan ortalaması 42.37±5.87 ve ABBÖ puan ortalaması 5.25±2.07 olarak bulundu. Depresyon ve anksiyete düzeyleri ile anne-bebek bağlanma arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanırken, özşefkat düzeyi ile bağlanma arasında negatif yönde anlamlı ilişki olduğu belirlendi (p<0.05). Annenin eğitim düzeyi, eşin eğitim düzeyi, algılanan gelir durumu, aile tipi, kronik hastalık varlığı ve ilaç kullanımı gibi özelliklerin öz şefkat, depresyon ve bağlanma puanları üzerinde anlamlı farklılık yarattığı belirlendi (p<0.05). Sonuç: Annelerin öz şefkat, depresyon ve anksiyete düzeylerinin anne-bebek bağlanması üzerinde belirleyici bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Yenidoğan yoğun bakım hemşirelerinin yalnızca bebek bakımıyla değil, annelerin duygusal ihtiyaçlarını fark etme, değerlendirme ve uygun destek yaklaşımlarıyla yönlendirme konusunda aktif rol üstlenmeleri gerektiği sonucuna ulaşıldı. Bu bağlamda, özşefkati artırıcı psikososyal müdahalelerin yapılandırılması, depresyon ve anksiyete risklerinin erken dönemde taranması ve gerekli desteklerin sağlanması önerilmektedir. Ayrıca, çocuk sağlığı hemşirelerinin anne-bebek bağlanmasını destekleyici temas fırsatlarını artırmaları, annelere eğitim ve danışmanlık sağlamaları ve öz şefkati güçlendirmeye yönelik girişimlerde bulunmaları, bakım kalitesini artırarak bağlanma sürecini güçlendirebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted as a descriptive study in order to examine the relationship between self-compassion, depression, and anxiety levels of mothers whose babies are hospitalized in the Neonatal İntensive Care Unit (NICU) and mother-infant attachment. Material and Method: The universe of the study consisted of mothers whose babies were hospitalized in Bitlis Ahlat State Hospital NICU between April and December 2024, and the sample consisted of 192 volunteer mothers who met the research selection criteria. Data were collected using the Introductory Information Form, Self-Compassion Scale, Edinburgh Postnatal Depression Inventory (EPDS), State Anxiety Inventory (STAI) and Mother-Infant Attachment Inventory (MAI). In the analysis of data, arithmetic mean, standard deviation, skewness and kurtosis coefficients, t-test for independent groups, one-way analysis of variance (ANOVA), Welch ANOVA in cases where group variances were not homogeneous, Bonferroni tests and correlation analysis were used for Post Hoc analyzes. Results: In the study, the mean score of the mothers on the self-compassion scale was found to be 77.00±11.21, the mean score of the EPNDS was 10.61±3.11, the mean score of the STAI was 42.37±5.87 and the mean score of the ABBÖ was found to be 5.25±2.07. While a positive significant relationship was found between depression and anxiety levels and mother-infant attachment, a negative significant relationship was found between self-compassion and attachment (p<0.05). It was determined that characteristics such as the mother's education level, the spouse's education level, perceived income status, family type, presence of chronic disease and medication use created significant differences on self-compassion, depression and attachment scores (p<0.05). Conclusion: It reveals that the mothers' self-compassion, depression and anxiety levels play a determining role on mother-infant attachment. It was concluded that intensive care nurses should take an active role not only in baby care but also in recognizing, evaluating and directing the emotional needs of mothers with appropriate support approaches. In this context, it is recommended that psychosocial interventions that increase self-compassion be structured, depression and anxiety risks be screened early, and necessary support be provided. In addition, nurses increasing opportunities for contact that support mother-infant bonding, providing education and counseling to mothers, and taking initiatives to strengthen self-compassion can strengthen the bonding process by improving the quality of care.