Yoğun Bakım Ünitesinde intravenöz sıvı kullanımının değerlendirilmesi
Evaluation of intravenous fluid use in Intensive Care Unit
- Tez No: 969381
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH KUTAY DEMİRKAN
- Tez Türü: Eczacılıkta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: İntravenöz sıvı tedavisi, yoğun bakım, sıvı yönetimi, sıvı yönetimi protokolü, Intravenous fluid therapy, intensive care, fluid management, fluid management protocol
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eczacılık Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yoğun bakım hastalarında intravenöz (İV) sıvı tedavi protokolü uygulanmasının, sıvı yönetim pratiği ve klinik sonuçlar üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Hacettepe Üniversitesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesinde geliştirilen yerel intravenöz sıvı yönetim protokolü doğrultusunda, protokol öncesi dönem (PÖD) (1 Haziran 2024- 31 Aralık 2024, n= 128) ve protokol sonrası dönem (PSD) (5 Ocak 2025- 1 Mayıs 2025, n= 74) olmak üzere iki dönem karşılaştırılmıştır. PSD'de hastaların günlük sıvı dengeleri dördüncü (p=0,021), beşinci (p=0,030), ve altıncı (p=0,008) günlerde PÖD'ye kıyasla daha düşük gözlenmiştir. PSD'de resüsitasyon sıvısı olarak İzolen-S solüsyonunun kullanım oranı %27,7'den %82,1'e yükselmiştir. Bununla birlikte 3 ve 7. günlerdeki kümülatif sıvı dengesi ve 3 ve 7. günlerdeki sıvı yüklenmesi oranlarında protokol sonrası dönemde azalma eğilimi görülse de, bu değişiklikler istatistiksel anlamlılık düzeyine ulaşmamıştır (p>0,05). Elektrolit bozuklukları, akut böbrek hasarı, asidoz ve yoğun bakım mortalitesi gibi klinik sonuçlar da her iki dönemde benzer düzeyde seyretmiştir. Hekim, eczacı ve hemşirelere uygulanan anket sonuçları değerlendirildiğinde, İV sıvı tedavisine dair temel teorik bilgi düzeyinin meslek grupları arasında önemli ölçüde farklılık gösterdiği görülmüştür (p<0,05). Hekimler genel olarak daha yüksek bilgi düzeyine sahipken, hemşire ve eczacı gruplarında özellikle çözeltilerin içeriği, sıvı tedavisi fazları ve komplikasyonlar konusunda bilgi eksiklikleri gözlenmiştir. Sonuçlar, protokolün sıvı tipi seçiminde pozitif bir etkisi olduğunu göstermektedir. Sıvıların akılcı kullanımı için protokolün daha kapsamlı hale getirilmesi, multidisipliner ekip oluşturulması ve sürekli eğitimle desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the impact of implementing an intravenous fluid therapy protocol on fluid management practices and clinical outcomes in intensive care unit (ICU) patients. The pre-protocol period (June 1, 2024 – December 31, 2024) and the post-protocol period (January 5, 2025 – May 1, 2025). were compared in accordance with the local intravenous fluid management protocol developed at Hacettepe University Department of Internal Medicine ICU. In the postprotocol period, patients' daily fluid balances were observed to be significantly lower on days four (p=0.021), five (p=0.030), and six (p=0.008) compared to the preprotocol period. The use of Isolen-S solution as a resuscitation fluid increased from 27.7% to 82.1% in the post-protocol period, indicating a qualitative improvement in fluid therapy practices. Although there was a downward trend in cumulative fluid balance and fluid overload rates on days 3 and 7 in the post-protocol period, these changes did not reach statistical significance (p>0.05). Clinical outcomes such as electrolyte imbalances, acute kidney injury, acidosis, and ICU mortality remained similar between the two periods. When the results of the questionnaire administered to physicians, pharmacists and nurses were evaluated, it was observed that the level of basic theoretical knowledge on IV fluid therapy differed significantly between professional groups (p<0.05). While physicians generally had a higher level of knowledge, lack of knowledge was observed in the nurse and pharmacist groups, especially on the content of solutions, phases of fluid therapy and complications. Overall, the findings suggest that the protocol had a positive impact on the choice of fluid type. In order to provide rational IV fluid therapy, protocol needs to be expanded, supported by the formation of a multidisciplinary team, and reinforced through continuous education. ix