Üniversite öğrencilerinin egzersiz bağımlılıklarının ve sağlıklı beslenme tutumlarının araştırılması (MAKÜ örneği)
Investigation of exercise addiction and healthy nutrition attitudes of university students (the case of MAKU)
  1. Tez No: 969379
  2. Yazar: AHMET SERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH ATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve spor dersi, Physical education and sports lesson
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin egzersiz bağımlılıklarının ve sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının araştırılmasıdır. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde öğrenimlerine devam eden yaş ortalamaları 20,67±3,57yıl, boyları 168,19±16,58cm, kiloları 65,90±14,99kg olan 125 (%38,2) erkek, 202 (%61,8) kadın toplam 327 birey katılmıştır. Araştırma verileri iki ayrı ölçek ile alınmıştır: Demir ve arkadaşları tarafından geliştirilen Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği ile Demir ve Cicioğlu tarafından geliştirilen Sporda Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeğidir. Verilerin analizi, SPSS 15 programı ile yapılmıştır. Katılımcıların Egzersiz Bağımlılıkları sınıf düzeyine, aile gelirine, spor yapma durumuna göre önemli düzeyde değişmektedir (p<0.05). Yine katılımcıların Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumları aile gelirine, spor yapma durumuna, ders başarısına göre değişmektedir (p<0.05). Sonuç olarak katılımcıların egzersiz bağımlılıkları ve sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumları sosyodemografik özelliklere göre değiştiği akılda tutulmalı bu yönde yapılacak girişimlerde bu özellikleri dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the exercise addiction and attitudes towards healthy nutrition among university students. A descriptive survey model was used in the study. A total of 327 individuals participated in the study, consisting of 125 males (38.2%) and 202 females (61.8%) who are studying at Burdur Mehmet Akif Ersoy University. The participants had a mean age of 20.67±3.57 years, a mean height of 168.19±16.58 cm, and a mean weight of 65.90±14.99 kg. The data of the study were collected using two separate scales. The first scale is the Exercise Addiction Scale developed by Demir et al. The second is the Attitude Scale Towards Nutrition in Sports developed by Demir and Cicioğlu. Data analysis was conducted using the SPSS 15 program. Participants' levels of exercise addiction significantly varied according to grade level, family income, and exercise habits (p<0.05). Similarly, participants' attitudes towards healthy nutrition varied according to family income, exercise habits, and academic performance (p<0.05). As a result, it should be kept in mind that exercise addiction and attitudes towards healthy nutrition vary depending on sociodemographic characteristics. These characteristics should be taken into consideration in future initiatives related to these topics.