Varis cerrahisinde spinal anestezide izobarik bupivakain ile heavy bupivakain kullanımının retrospektif değerlendirilmesi
A retrospective evaluation of the use of isobaric and hyperbaric bupivacaine in spinal anesthesia for varicose vein surgery
- Tez No: 969427
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MIZRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Heavy Bupivakain, İzobarik Bupivakain, Spinal Anestezi, Varis Cerrahisi, Spinal Anesthesia, Isobaric Bupivacaine, Hyperbaric Bupivacaine, Varicose Vein Surgery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Varis cerrahisi yapılan hastalarda spinal anestezide kullanılan heavy ve izobarik bupivakainin etkilerini retrospektif olarak değerlendirerek; daha uygun anestezik ajanın belirlenmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Heavy Bupivakain (Grup H) uygulanmış 32 hasta ve İzobarik Bupivakain (Grup P) uygulanmış 33 hasta dahil edilmiştir. Grup H'ye 2,5 ml %0.5'lik heavy bupivakain, Grup P'ye 2,5 ml %0,5'lik izobarik bupivakain uygulandığı kaydedildi. Blok ile ilgili çeşitli veriler ve hastanın hastanede kalış süresi hasta dosyalarından tarandı. Hasta dosyalarından intraoperatif ve postoperatif; Vizüel Analog Skala (VAS) skoru, vital bulgular, Richmond Ajitasyon ve Sedasyon Skalası (RASS) skoru ile ilgili veriler tarandı ve kaydedildi. Komplikasyonlar intraoperatif ve postoperatif olarak tarandı. Bulgular: Grup H' de Grup P' ye göre hastane kalış süresinin, blok sonlanma süresinin, duyusal ve motor blok oluşma süresinin istatistiksel olarak anlamlı derecede kısa olduğu gözlenmiştir (p<0,05). Ayrıca Grup H' de Grup P' ye göre bloğun dermatom seviyesi istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Grup P ve Grup H arasında VAS skoru, vital bulgular, RASS skoru, cerrahinin süresi, cerrahi konfor ve hasta konforu, intraoperatif inotrop (Efedrin) ve analjezik ihtiyacı, intraoperatif ve postoperatif komlikasyonlar açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Tartışma ve Sonuç: Varis cerrahisi geçirecek ve spinal anestezi yapılacak hastalarda hem izobarik bupivakain hem hiperbarik bupivakain güvenli ve yeterli anestezi sağlamıştır. Hiperbarik bupivakain kullanılan hastaların duyusal ve motor blok oluşma süresi ile blok sonlanma süresinin daha kısa olması ve daha erken taburcu edilmesi nedeniyle maliyetler açısından daha avantajlı olabileceği ve bu nedenle hastane maliyetleri düşünülerek hiperbarik bupivakainin tercih edilebileceği düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to retrospectively evaluate the effects of hyperbaric (heavy) and isobaric bupivacaine used in spinal anesthesia for patients undergoing varicose vein surgery, in order to determine the more appropriate anesthetic agent. Materials and Methods: The study included 32 patients who received hyperbaric bupivacaine (Group H) and 33 patients who received isobaric bupivacaine (Group P). Group H received 2.5 mL of 0.5% hyperbaric bupivacaine, while Group P received 2.5 mL of 0.5% isobaric bupivacaine. Data regarding the characteristics of the block and hospital length of stay were obtained from patient records. Intraoperative and postoperative data, including Visual Analog Scale (VAS) scores, vital signs, Richmond Agitation and Sedation Scale (RASS) scores, and complications, were retrospectively reviewed and recorded. Results: Compared with Group P, Group H demonstrated significantly shorter hospital stays, block regression times, and sensory and motor block onset times (p<0.05). Additionally, the dermatomal level of the block was significantly higher in Group H than in Group P (p<0.05). There were no statistically significant differences between the two groups in terms of VAS scores, vital parameters, RASS scores, duration of surgery, surgical or patient comfort, intraoperative inotrope (ephedrine) and analgesic requirements, or intraoperative and postoperative complications (p>0.05). Discussion and Conclusion: Both isobaric and hyperbaric bupivacaine provided safe and adequate anesthesia in patients undergoing varicose vein surgery under spinal anesthesia. Since patients receiving hyperbaric bupivacaine exhibited shorter sensory and motor block onset and regression times, as well as earlier discharge, this agent may offer an advantage in terms of cost efficiency. Therefore, considering hospital-related costs, hyperbaric bupivacaine may be preferred in such cases.