Dijital kültür ve sanat ögeleri
Digital culture and art elements
  1. Tez No: 969434
  2. Yazar: MELİH TÜZÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HATİPLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Sosyoloji, Antropoloji, Art History, Sociology, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Blockchain, Dijital hayat, Kültür, Pikseller, Sanal gerçeklik, Blockchain, Digital life, Culture, Pixels, Virtual reality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Kültür Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, kültür kavramının tarih öncesi çağlardan dijital çağa uzanan dönüşümü incelenerek, bu dönüşümün sanat üzerindeki etkileri görsel kültür perspektifinden analiz edilmek istenmektedir. Çalışmada, kültürün toplumsal, ekonomik ve teknolojik değişimlere bağlı olarak sürekli evrilen bir yapı olduğu düşüncesinden hareketle, özellikle Sanayi Devrimi'nin kültürel ve sanatsal üretim biçimlerinde yarattığı kırılma incelenmiştir. Modernleşme süreciyle birlikte, sanatın üretim, paylaşım ve alımlama biçimlerinin köklü bir değişim geçirdiği görülmüştür. Tezin temel odağının dijitalleşmenin kültür ve sanat üzerindeki etkileri oluşturmaktadır. Bu bağlamda dijital kültür kavramı tanımlanmış; bilgisayar oyunları ve NFT'ler gibi çağdaş dijital sanat biçimleri, görsel kültür disiplini çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bu dijital pratiklerin yalnızca yeni birer ifade biçimi değil, aynı zamanda izleyici ile sanat arasındaki ilişkiyi dönüştüren kültürel yapılar olduğu tespit edilmiştir. Dijital kültürün, sanatı hem biçimsel hem de işlevsel olarak dönüştürdüğü; izleyiciyi etkileşimli bir katılımcıya dönüştürdüğü ve görsel anlatı biçimlerine yeni estetik boyutlar kazandırdığı görülmüştür. Bu bağlamda tez çalışmasının, dijital çağın sanatsal üretim biçimlerini yalnızca teknik bir yenilik olarak değil, aynı zamanda kültürel ve estetik bir dönüşüm olarak ele alması açısından önem arz ettiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the transformation of the concept of culture from prehistoric times to the digital age, through the lens of visual culture. The study is based on the idea that culture is a constantly evolving structure shaped by social, economic and technological changes. In this context, particular attention is given to the rupture brought about by the Industrial Revolution in cultural and artistic production methods. It is observed that, with the process of modernization, the modes of producing, sharing, and receiving art underwent a fundamental transformation. The main focus of the thesis is the impact of digitalization on culture and art. In this regard, the concept of digital culture is defined, and contemporary digital art forms such as video games and NFTs are evaluated within the framework of the visual culture discipline. These digital practices are identified not only as new forms of expression but also as cultural structures that transform the relationship between the audience and art. It has been observed that digital culture transforms art both formally and functionally, turns the viewer into an interactive participant, and adds new aesthetic dimensions to visual narrative forms. In this context, the thesis is considered significant in that it approaches the artistic production methods of the digital age not merely as technical innovations, but as cultural and aesthetic transformations.