Sınıf öğretmenlerinin kesir öğretiminde uzunluk modeli kullanım yeterliliklerinin incelenmesi
Investigation of classroom teachers' competency in use of the length model in teaching fractions
- Tez No: 969487
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM DOGAN TEMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kesir Öğretimi, Sayı Doğrusu, Sınıf Öğretmeni, Uzunluk Modeli, Class Teacher, Fraction Teaching, Length Model, Number Line
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, sınıf öğretmenlerinin kesir öğretiminde uzunluk modeli kullanımına ilişkin yeterliliklerini incelemektir. Kesir öğretimi, ilkokul 2. sınıftan itibaren bütün-yarım kavramıyla başlayıp, 4. sınıfta birim kesir, basit kesirler ve kesirlerin karşılaştırılması gibi konularla ilerlemektedir. Bu süreçte öğretmenler sıklıkla alan modelini tercih etmektedir. Ancak uzunluk modeli, kesirlerin sayı doğrusu üzerindeki konumunu ve sayısal değerini anlamlandırmada önemli bir öğrenme aracıdır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması modeli benimsenmiştir. Çalışma grubu, Bursa ili Osmangazi ilçesinde görev yapan ve kolay ulaşılabilirlik örneklemesiyle belirlenen 21 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen 12 soruluk yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve betimsel içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda altı tema belirlenmiştir. Araştırma bulguları, öğretmenlerin uzunluk modeline yönelik genel bir farkındalık geliştirdiğini; ancak etkin ve doğru kullanımı için daha fazla mesleki gelişime, öğretim materyaline ve uygulama temelli eğitimlere ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymuştur. Bu önerilerin hayata geçirilmesi, kesir öğretiminin etkinliğini artıracak ve öğrencilerin matematiksel kavramları daha sağlam temeller üzerine inşa etmelerini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine classroom teachers' competencies in using the length model during the instruction of fractions. Fraction teaching begins in the 2nd grade of primary school with whole-half relationships and progresses in the 4th grade with topics such as unit fractions, proper fractions, and ordering fractions. While teachers frequently prefer the area model in fraction instruction, the length model plays a significant role in helping students understand the position of a fraction on the number line and its numerical value. This research adopts a qualitative approach, specifically the case study method. The study group consists of 21 classroom teachers working in the Osmangazi district of Bursa province, selected through convenience sampling. Data were collected through a structured interview form developed by the researcher, consisting of twelve questions, and analyzed using descriptive content analysis. As a result of the analysis, six themes were identified. The findings indicate that while teachers have a general awareness of the length model, they require further professional development, practical experience, and instructional resources to utilize the model effectively. Additionally, practice-based training, enriched teaching materials, and digital tools are recommended to support teachers and enhance students' understanding of fractions.