Evli bireylerde cinsiyet rolleri, çatışma çözme stilleri ve ilişki doyumu arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examination of relationships between gender roles, conflict resolution styles and relationship satisfaction in married individuals
  1. Tez No: 969524
  2. Yazar: SİBEL TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet rolleri, Çatışma çözme, İlişki doyumu, Gender roles, Conflict resolution, Relationship satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, örtük çağrışım cinsiyet rolü testi geliştirmek; evli bireylerin açık ve örtük toplumsal cinsiyet rolü tutumlarının ilişki doyumu ile ilişkisini ve çatışma çözme stillerinin bu ilişkideki aracı rolünü incelemektir. Ayrıca, evlilik ilişkisinde çeşitli sosyodemografik değişkenlere göre ilişki doyumu, çatışma çözme ve cinsiyet rolleri puan ortalamalarındaki farklılıkları araştırmaktır. Araştırmanın çalışma grubunu uygun örnekleme ile ulaşılan 334 evli birey oluşturmuş, 78 çift IAT'ı yanıtlamıştır. Kişisel Bilgi Formu, İlişki Doyumu Ölçeği, Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği, Bem Cinsiyet Rolleri Envanteri Kısa Formu ve geliştirilen IAT kullanılmıştır. Analizlerde t testi, tek yönlü ANOVA, çoklu doğrusal regresyon ve APIMEM yöntemi uygulanmıştır. Analizler R programında yapılmıştır. Sonuçlara göre erkekler, olumsuz çatışma çözme stilinde kadınlardan düşük; boyun eğici stil, ilişki doyumu ve erkeksi rolde ise yüksek puanlar almıştır. Çocuksuz çiftler daha fazla olumlu çatışma çözme stiline ve daha yüksek ilişki doyumuna sahiptir. Yaş ve evlilik süresi arttıkça olumlu çatışma çözme ve doyum azalırken, olumsuz ve kaçınmacı stratejiler artmaktadır. APIMEM analizinde, negatif çatışma stilleri ilişki doyumunu azaltırken, pozitif stiller artırmaktadır; partner etkisi ise özellikle erkeklerde belirgindir. Örtük tutumların çatışma stilleri aracılığıyla doyum üzerindeki dolaylı etkisi bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to develop an implicit association gender role test, examine the relationship between married individuals' explicit and implicit gender role attitudes and their relationship satisfaction, and investigate the mediating role of conflict resolution styles in this relationship. Additionally, this study sought to explore differences in relationship satisfaction, conflict resolution, and gender role scores according to various sociodemographic variables within marital relationships. The study group consisted of 334 married individuals recruited through convenience sampling; 78 completed the Implicit Association Test (IAT). Data were collected using the Personal Information Form, Relationship Satisfaction Scale, Conflict Resolution Styles Scale, the short form of the Bem Sex Role Inventory, and the newly developed IAT. Analyses included the independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), multiple linear regression, and the APIMEM method, conducted using R statistical software. The results indicated that male scored lower than female on negative conflict resolution styles, but higher on submissive style, relationship satisfaction, and masculine roles. Couples without children reported a greater use of positive conflict resolution styles and higher relationship satisfaction. As age and duration of marriage increased, positive conflict resolution and satisfaction scores decreased, whereas negative and avoidant strategies increased. According to the APIMEM analyses, negative conflict styles decreased relationship satisfaction, whereas positive styles increased it; partner effects were particularly pronounced for men. No significant indirect effect of implicit attitudes on satisfaction via conflict style was observed.