Ortaöğretim öğrencilerinde öznel akademik iyi oluşun akademik azim, akademik sorumluluk ve akademik öz-yeterlik açılarından incelenmesi
An investigation of high school students' subjective academic well-being in terms of academic grit, academic responsibility and academic self-efficacy
- Tez No: 969561
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA PAMUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik azim, Akademik sorumluluk, Akademik öz yeterlilik, Academic grit, Academic responsibility, Academic self-efficacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaöğretim öğrencilerinin öznel akademik iyi oluşlarının akademik azim, akademik sorumluluk ve akademik öz-yeterlik bağlamlarında incelenmesidir. İlişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilen bu araştırmaya 2024-2025 eğitim öğretim döneminde Konya ilinde öğrenimlerine devam eden 1185 lise öğrencisi katılmıştır. Öğrencilere kişisel bilgi formu, öznel akademik iyi oluş ölçeği, akademik azim ölçeği, akademik sorumluluk ölçeği ve akademik öz-yeterlik ölçeği uygulanmıştır. Araştırmadan ulaşılan sonuçlara göre ortaöğretim öğrencilerinin öznel akademik iyi oluş düzeylerinin cinsiyet, sınıf düzeyi, ebeveynlerin eğitim düzeyi ve algılanan sosyo-ekonomik düzey değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı görülürken lise türü değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmüştür. Yapılan korelasyon analizi sonucunda öznel akademik iyi oluş ile akademik azim kavramı arasında pozitif yönlü, anlamlı ve yüksek düzeyde bir ilişki görülmüş olup akademik sorumluluk ve akademik öz-yeterlik ile aralarında ise pozitif yönde, anlamlı ve orta düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Son olarak yapılan çoklu regresyon analizi sonucunda ise akademik azim, akademik sorumluluk ve akademik öz-yeterlik düzeylerinin öznel akademik iyi oluşu anlamlı bir düzeyde yordadığı belirlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda tartışma ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the subjective academic well-being of high school students in terms of academic grit, academic responsibility and academic self-efficacy. 1185 high school students who continue their education in Konya province in the 2024-2025 academic year participated in this study conducted using the relational screening model. A personal information form, subjective academic well-being scale, academic determination scale, academic responsibility scale and academic self-efficacy scale were applied to the students. According to the results obtained from the study, it was seen that the subjective academic well-being of high school students did not differ significantly according to the variables of gender, grade level, parental education level and perceived socio-economic level, while it differed significantly according to the high school type variable. A significant, positive and high level relationship was seen between subjective academic well-being and academic grit, and a significant positive and moderate level relationship was seen between subjective academic well-being and academic responsibility and academic self-efficacy. Finally, as a result of the multiple regression analysis, it was found that academic grit, academic responsibility and academic self-efficacy levels predicted subjective academic well-being at a significant level. Discussion and suggestions are included in line with the findings.