Karadut ve portakaldan oluşan karışık meyve suyuna eklenen polisakkaritlerin antosiyaninlerin ısıl stabilitesi ve meyve suyunun berraklığı üzerine etkisi
Effects of polysaccharide addition on anthocyanin thermal stability and clarity of a black mulberry-orange mixed fruit juice
- Tez No: 969569
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karadut, Black mullberry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; karadut suyuna kopigment olarak ilave edilen çeşitli polisakkaritlerin (kitosan, ksantan gam ve ikili kombinasyonu) farklı sıcaklıklarda (90°, 105° ve 150°C) ve sürelerde; antosiyaninlerin ısıl stabilitesi ve meyve suyunun berraklığı üzerine etkisini belirlemektir. Isıtma öncesinde, her üç grupta da kopigmentasyon etkileşimi oluşmuş, ancak bu etki sıcaklığa ve süreye bağlı olarak değişiklik göstermiştir. Örneğin, 90°C'de kitosan ve kitosan ile ksantan gamın birlikte ilave edildiği grup yüksek hiperkromik etki göstermiştir. Bu sıcaklıkta kitosan renk yoğunluğu stabilitesini artırmış, ksantan gam ise parçalanma eğilimini azaltmıştır. 105°C'de renk stabilitesinde artış ve kopigmentasyon etkisi ksantan gam içeren grupta gözlenmiştir. 150°C'de ise en yüksek hiperkromik etkiye kitosan ve ksantan gam içeren grupta ulaşılmıştır. Bu grup aynı zamanda renk yoğunluğunu ve toplam monomerik antosiyanin stabilitesini de artırmıştır. Berraklık değerlendirmelerinde ise, en yüksek transmittans değerleri kitosan ve ksantan gamın birlikte kullanıldığı grupta elde edilmiştir. Isıtma işlemi sonunda en fazla parçalanma cy-3-glu'de gerçekleşirken en stabil antosiyaninin pg-3-glu olduğu görülmüştür. 105°C'de, bu üç antosiyanin grubu üzerinde, sırasıyla en yüksek koruyucu etkiyi ksantan gam ve kitosan ile ksantan gamın birlikte ilave edildiği grupların gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of various polysaccharides (chitosan, xanthan gum, and their combination), added as copigments to black mulberry juice, on the thermal stability of anthocyanins and the clarity of the juice at different temperatures (90°, 105°, and 150°C) and durations. Prior to heating, copigmentation interactions were observed in all three groups, though the extent of these interactions varied depending on temperature and duration. At 90°C, the group with chitosan and the combination of chitosan and xanthan gum exhibited a strong hyperchromic effect; chitosan enhanced color density stability, while xanthan gum reduced degradation tendency. At 105°C, improved stability and copigmentation effect were observed in the xanthan gum group. At 150°C, the combination group achieved the highest hyperchromic effect and showed enhanced stability in both color density and total monomeric anthocyanins. In terms of juice clarity, the highest transmittance values were obtained in the group containing the combination of chitosan and xanthan gum. Following heat treatment, cy-3-glu showed the highest degradation, whereas pg-3-glu was the most stable. At 105°C, the highest protective effect on all three anthocyanins was observed in the xanthan gum and combination groups.