The effects of job satisfaction on innovative work behaviour of individuals working in the construction sector
İnşaat sektöründe çalışan bireylerin iş doyumlarının inovatif çalışma davranışları üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 969577
  2. Yazar: AYBÜKE KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER TUTCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, İnovatif Çalışma Davranışı, Job Satisfaction, Innovative Work Behavior
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, inşaat sektöründe çalışan bireylerin inovatif çalışma davranışları üzerinde iş doyumunun etkisini ve bu etkideki olası aracılık rolünü incelemektir. Çalışmanın evrenini, İstanbul'da kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren inşaat firmalarında çalışan bireyler oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında, 3-6 Mart 2025 tarihleri arasında teknik personel, idari personel, yöneticiler ve üst düzey yöneticilerden oluşan 1.006 kişiden anket yoluyla veri toplanmıştır. Veriler, SPSS 25.0 ve yapısal eşitlik modellemesi (SEM) ile analiz edilmiştir. Bulgular, iş doyumunun inovatif çalışma davranışı üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi olduğunu göstermektedir. Özellikle işin yapısı boyutundaki artışlar inovatif davranışları olumlu etkilerken, olumsuz algılanan çalışma şartlarının bu davranışları azalttığı belirlenmiştir. Çalışma arkadaşları ve terfi olanaklarının ise anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Ayrıca iş doyumunun inovatif davranış üzerindeki etkisinde aracılık rolü incelenmiş ve elde edilen sonuçlara göre değerlendirme yapılmıştır. Bununla birlikte, katılımcıların demografik özelliklerine göre hem iş doyumu hem de inovatif çalışma davranışlarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, pozisyon, mesleki ve kurumsal tecrübe, gelir ve çocuk sayısı gibi değişkenlere bağlı olarak anlamlı farklar gözlemlenirken, yalnızca kurum türü değişkenine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine the effect of job satisfaction on innovative work behavior among construction sector employees and explore the potential mediating role in this relationship. The study population comprises individuals employed in construction companies operating in Istanbul's public and private sectors. Data was collected through a questionnaire administered to 1,006 participants, including technical personnel, support staff, administrative personnel, managers, and senior executives, between March 3 and March 6, 2025. The data were analyzed using SPSS 25.0 and Structural Equation Modeling (SEM). The findings indicate that job satisfaction significantly enhances innovative work behavior. Improvements in job structure boost innovative behavior, while negative perceptions of working conditions reduce it. Coworker relations and promotion opportunities have no significant impact. Based on the results, the potential mediating role of job satisfaction regarding innovative behavior was also analyzed. Significant differences in job satisfaction and innovative work behavior were identified based on participants' demographic characteristics, with notable variations in gender, age, marital status, education level, position, experience, income, and number of children. However, no significant difference was found regarding the type of institution.