İş ve işyeri ile ilgili işgören tutumlarının yenilik karakteri ve başarısı üzerindeki etkileri
Effects of employees' attitudes towards work and work place on innovation characteristics and success
- Tez No: 330975
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞRI BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Innovation, Organizational Commitment, Job Involvement, Job Satisfaction
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
İş yerindeki, yenilik karakterini ve başarısını etkileyen en önemli faktörlerden birisi işgörenin iş ve iş yerine karşı tutumlarıdır. İşgören faktörünü incelemeden önce iş yerinde yapılması planlanan yeniliğin çeşidi ve yeniliğin karakterinin belirlenmesi gerekmektedir. Yenilik belirlendikten sonra işgören ile iş ve iş yeri arasındaki etkileşim incelenmelidir. Bu tür etkileşimleri araştıran deneysel çalışmalar yapılmasına karşın, farklı sektörlerde yer alan iş yerleriyle ilgili çalışma sayısı azdır.Bu çalışma; örgütsel bağlılık, işe katılım ve iş tatmini gibi etmenlerin işgörenler üzerindeki etkisini ve buna bağlı olarak yenilik karakteri ve başarısını teorilerden çıkartılan önermelerle açıklamaktadır. Bu amaçla İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde tekstil ve plastik sektörlerinde yer alan imalat firmalarıyla anket çalışması yapılmıştır. Buradan elde edilen sonuçlar, örgütsel bağlılık ile yeniliğin artımsal karakteri arasında anlamlı bir ilişki bulunduğunu, işe katılım ve iş tatmininin ise yenilik karakterlerinin hiçbiri ile anlamlı bir ilişkide bulunmadığını göstermektedir.Anahtar Kelimeler : Yenilik, Örgütsel Bağlılık, İşe Katılım, İş tatmini.
Özet (Çeviri)
One of the most significant factors that affect the innovation character and success is the workers? attitudes towards work and work place. It is necessary that the type of innovation planned to be performed at the work place and the characteristics of innovation be determined before analyzing the employee factor. The interaction among employee, work, and work place should be analyzed after determining the innovation. Although there are empirical studies on such interactions; there are few studies on work places from different sectors.This study explains the effect of the factors such as organizational commitment, job involvement, and job satisfaction on workers and clarifies innovation character and success through hypothesis derived from theories. To this end, a questionnaire study is performed with manufacturing companies in the sectors of textile and plastics located in İzmir Atatürk Organized Industrial Zone. The conclusions demonstrate that there is a meaningful relation between incremental characteristics of innovation; job involvement and job satisfaction have not meaningful relation with any innovation characteristic.