İşletmelerde stratejik karar verme sürecinde iş zekası ve yapay zekanın rolü
The role of business intelligence and artificial intelligence in strategic decision making process in businesses
- Tez No: 969592
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Karar Verme, İş Zekâsı, Yapay Zeka, Performans, Verimlilik, Veri Analizi, Strategic Decision Making, Business Intelligence, Artificial Intelligence, Performance, Efficiency, Data Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, işletmelerde stratejik karar verme sürecinde iş zekâsı ve yapay zekanın rolünü incelemektedir. Günümüzün hızla değişen dünyasında, teknolojik araçlar ve gelişmelerle senkronize olmak işletmeler için oldukça faydalıdır. Bu çalışma; nitel, açıklayıcı ve keşifsel bir araştırma yöntemiyle yürütülmüştür. Çalışma kapsamında, 13 katılımcı ile yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiş ve elde edilen bilgiler MAXQDA programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, mevcut literatür ve mülakatlardan çıkan kanıtlar birleştirilerek yorumlanmıştır. Analiz sonuçları, işletmelerde stratejik karar verme sürecinde İZ ve YZ faktörlerinin etkinliği arasında güçlü bir bağ olduğunu göstermiştir. Büyük ve başarılı şirketlerde görev yapan üst düzey yöneticiler, veriye dayalı analizlerin ve stratejik kararların zamanında ve doğru bir şekilde verilmesine katkı sağladığını belirtmişlerdir. Ayrıca bu bulgular doğrultusunda bu teknolojilerin kullanılıp kullanılmamasında sektörün doğası ve diğer faktörlerin belirleyici olduğu tespit edilmiştir. Yakın gelecekte, teknolojik gelişmelere entegre olmak bir işletmenin hayatta kalmasında ve verimliliğinde belirleyici olacaktır. Bu nedenle, İZ ve YZ'nin organizasyonel verimlilik ve performanstaki faydalarını göz önünde bulundurarak işletmelerin politikaları doğrultusunda bütçe ve kaynak ayırmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the role of business intelligence and artificial intelligence in strategic decision-making process of businesses. In today's rapidly changing world, being synchronized with technological tools and advancements is highly beneficial for businesses. This study was conducted using a qualitative, explanatory, and exploratory research method. Semi-structured interviews were conducted with 13 participants, and the obtained data were analysed using a qualitative data analysis program named MAXQDA. The findings were interpreted by combining the existing literature and evidence derived from the interviews. The analysis results showed that there is a strong relationship between the effectiveness of BI and AI factors and the strategic-decision making process in businesses. The high ranked managers from large and successful companies stated that data-driven analyses and strategic decisions contribute to making more timely and accurately decisions. In line with these findings, it was also determined that whether a company adopts BI and AI are used or not depends on the nature of the sector and other factors. In the near future, integration with technological advancements will be a determining factor for a business's survival and efficiency. Therefore, it is recommended that companies allocate budget and resources in accordance with their organizational policies, taking into account the benefits of BI and AI in organizational efficiency and performance.