Erkek hemşirelerin mesleklerine yönelik imaj algılarının incelenmesi
Examination of male nurses' percepti̇ons of their professional image
- Tez No: 969600
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Erkek Hemşire, Hemşirelik İmajı, Nursing, Male Nurse, Nursing Image
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, erkek hemşirelerin mesleklerine yönelik imaj algılarını incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma verileri 10.12.2023-15.03.2024 tarihleri arasında Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Mucur Devlet Hastanesi ve Kaman Devlet Hastanesinde toplanmıştır. Araştırma veri toplama aşamasında hastanede çalışan, haftalık izin, yıllık izinde olmayan ve anket formunu gönüllü olarak yanıtlamak isteyen 151 erkek hemşire araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırma verilerinin elde edilmesinde; erkek hemşirelere yönelik 12 sorudan oluşan“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve 42 sorudan oluşan“Hemşirelik Mesleğine Yönelik İmaj Ölçeği (HMYİÖ)”kullanılmıştır. Erkek hemşirelerin %52,3'ünün 26-33 yaş grubunda, %64,2'sinin evli, %70,2'sinin lisans mezunu ve %40,4'ünün 0-5 yıl arasında mesleki deneyime sahip olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin %75,5'inin servis hemşiresi olarak çalıştığı saptanmıştır. Erkek hemşirelerin %75,5'inin çalıştığı servisi isteyerek seçtiği, %86,1'inin vardiyalı çalıştığı ve %56,3'ünün haftalık 46-55 saat çalıştığı tespit edilmiştir. Ayrıca erkek hemşirelerin %51,7'sinin mesleği iş olanaklarının fazla olması nedeniyle seçtiği, %51'inin mesleklerinden kısmen memnun olduğu ve %41,7'sinin mesleği kısmen tavsiye ettiği saptanmıştır. Bu araştırmada erkek hemşirelerin hemşirelik mesleğine yönelik imaj ölçeği puan ortalamasının 139,30±13,68 xi (Min= 79, Max= 172) olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak; erkek hemşirelerin mesleki imaj algısının orta seviye olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda gelecekte erkek hemşirelerin mesleki imaj algılarını yükseltmeye yönelik yeni çalışmaların yapılması önerilebilir. Ağustos, 2025, 100 Sayfa
Özet (Çeviri)
descriptive study was conducted to examine the professional image perceptions of male nurses. The research data were collected between December 10, 2023, and March 15, 2024, at Kırşehir Training and Research Hospital, Mucur State Hospital, and Kaman State Hospital. A total of 151 male nurses who were actively working at the hospitals, not on weekly or annual leave, and who voluntarily agreed to participate were included in the study. Data were obtained using a“Descriptive Information Form”consisting of 12 items and the“Nursing Profession Image Scale (NPIS)”consisting of 42 items. Findings revealed that 52.3% of the male nurses were between 26 and 33 years old, 64.2% were married, 70.2% had a bachelor's degree, and 40.4% had 0–5 years of professional experience. Additionally, 75.5% were working as staff nurses, 75.5% stated that they had voluntarily chosen their units, 86.1% were working in shifts, and 56.3% reported working 46–55 hours per week. It was also determined that 51.7% chose the profession due to job opportunities, 51% were partially satisfied with their profession, and 41.7% partially recommended it to others. The mean score of the Nursing Profession Image Scale was found to be 139.30±13.68 (Min=79, Max=172). In conclusion, the findings indicated that male nurses' professional image perception was at a moderate level, and it is recommended that future studies focus on strategies to strengthen and improve male nurses' professional image perceptions. August 2025, 100 Pages