Kronik obstrüktif akciğer hastalığı alevlenmesi nedeniyle servis yatışı olan hastalarda DECAF, NEWS ve BAP-65 skorları ile laktat ve karbondioksit klirenslerinin yoğun bakıma gidişi ve mortaliteyi öngörmedeki yeri
- Tez No: 969631
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM CENGİZ SEYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: DECAF, NEWS, BAP-65, Laktat, CO2, Klirens, Mortalite, DECAF, NEWS, BAP-65, lactate, CO₂, clearance, mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş/Amaç: Bu çalışma, KOAH alevlenmesi ile başvuran ve servise yatan hastalarda BAP-65 (BUN, değişken mental durum, nabız, >65 yaş), DECAF (dispne, eozinopeni, konsolidasyon, asidemi, atriyal fibrilasyon), NEWS (Ulusal Erken Uyarı Skoru) skorları ile laktat klirensi ve Karbondioksit (CO2) klirensi hesaplanmasının yoğun bakıma gidiş ve hastane mortalitesini öngörme etkinliğinin açıklanması ve karşılaştırılması amacı ile yapılmıştır. Gereç ve yöntem: 446 hastanın takip edildiği prospektif, tek merkezli kohort çalışmasına 15 Ekim 2024–15 Nisan 2025 tarihleri arasında İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Acil Servisi'ne başvurup KOAH alevlenmesi tanısı ile yatış verilen hastalar dahil edildi ve verileri kaydedildi. Hastaların BAP-65, DECAF, NEWS skorları, laktat klirensleri ve CO2 klirenslerinin yoğun bakıma gidişi ve hastane mortalitesini öngörme etkinliği araştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza yaş ortalaması 69±11 yıl olan toplam 446 hasta (294 erkek, 152 kadın) dahil edildi. Hastaların ilk başvuruları sırasında BAP-65, DECAF, NEWS skorları ile klirensleri (Laktat ve CO2) ortalamaları sırayla 3 (2-3); 2 (2-3); 4 (3-6); 8.9 ([-32.1]-28.2); 4.8 ([-7.1]-13.7) idi. Yoğun bakıma giden ve/veya mortal seyreden hastalarda anlamlı şekilde daha yüksek bulundu. Yoğun bakıma giden 147 (%33); mortal seyreden 55 (%12) hasta mevcuttu. Yapılan ROC analizinde yoğun bakıma gidiş için optimal eşik değerler BAP-65 için 4; DECAF için 3; NEWS için 5; laktat klirensi için -7.14; CO2 klirensi için - 1.56 olarak hesaplanmıştır. AUC değerleri sırasıyla 0.766; 0.862; 0.701; 0.665; 0.569'dur. Hastane mortalitesi için optimal eşik değerler BAP-65 için 4; DECAF için 4; NEWS için 5; laktat klirensi için 6; CO2 klirensi için -4 olarak hesaplanmıştır. AUC değerleri sırasıyla 0.642; 0.821; 0.724; 0.687; 0.632'dir. Yoğun bakım ihtiyacı olan ve olmayan hasta grupları arasındaki tek değişkenli analizde BAP-65 (p<0,001), DECAF (p<0,001), NEWS (p<0,001), laktat klirensi (p<0,001) ve CO₂ klirensi (p<0,001) istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Çok değişkenli analiz sonuçlarına göre ise yalnızca BAP-65 (p<0,001) ve DECAF (p<0,001) skorları ile laktat (p=0,067) ve CO₂ klirensinin (p=0,053) anlamlı olduğu belirlenmiştir. Hastane içi mortalite gelişen ve gelişmeyen gruplar arasındaki tek değişkenli analizde BAP-65 (p<0,001), DECAF (p<0,001), NEWS (p<0,001), laktat klirensi (p<0,001) ve CO₂ klirensi (p=0,001) anlamlı bulunmuş; çok değişkenli analizde ise yalnızca DECAF skoru (p<0,001), NEWS skoru (p=0,031), laktat klirensi (p=0,014) ve CO₂ klirensinin (p=0,002) anlamlı olduğu saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamız sonucunda DECAF skorunun hem yoğun bakıma gidiş hem de hastane mortalitesi için en yüksek öngörü değerine sahip skor olduğunu ve KOAH alevlenme tanısı ile servis yatışı verilen hastalarda prognozu öngörmek için etkin bir skorlama sistemi olarak kullanılabileceği kanaatine vardık.
Özet (Çeviri)
Introduction/Aim: This study aimed to evaluate and compare the predictive effectiveness of the DECAF, NEWS, and BAP-65 scores, as well as lactate clearance and carbon dioxide (CO₂) clearance, in forecasting ICU admission and in-hospital mortality among patients hospitalized due to COPD exacerbation. Materials and Methods: This prospective single-center study included 446 patients who were admitted to the Emergency Department of İstanbul Yedikule Chest Diseases and Thoracic Surgery Training and Research Hospital with a diagnosis of COPD exacerbation between October 15, 2024, and April 15, 2025. Patient data were recorded, and BAP-65, DECAF, and NEWS scores, along with lactate and CO₂ clearances, were calculated. The predictive performance of these parameters for ICU admission and in-hospital mortality was analyzed. Results: A total of 446 patients (294 males, 152 females) with a mean age of 69 ± 11 years were included. At admission, the median values were: BAP-65: 3 (2–3); DECAF: 2 (2–3); NEWS: 4 (3–6); lactate clearance: 8.9 ([-32.1]-28.2); CO₂ clearance: 4.8 ([-7.1]-13.7). These values were significantly higher in patients who required ICU care or who died. Among the participants, 147 patients were admitted to the ICU and 55 patients died. In ROC analysis, optimal cut-off values for ICU admission were as follows: BAP-65: 4, DECAF: 3, NEWS: 5, lactate clearance: -7.14, CO₂ clearance: -1.56. The AUC values were 0.766, 0.862, 0.701, 0.665, and 0.569, respectively. For predicting in-hospital mortality, the optimal cut-off values were: BAP-65: 4, DECAF: 4, NEWS: 5, lactate clearance: 6, and CO₂ clearance: -4. The corresponding AUC values were 0.642, 0.821, 0.724, 0.687, and 0.632, respectively. In the univariate analysis comparing patients who required intensive care admission with those who did not, BAP-65 (p<0.001), DECAF (p<0.001), NEWS (p<0.001), lactate clearance (p<0.001), and CO₂ clearance (p<0.001) were found to be statistically significant. In the multivariate analysis, only BAP-65 (p<0.001) and DECAF (p<0.001) scores, as well as lactate clearance (p=0.067) and CO₂ clearance (p=0.053), remained significant. In the univariate analysis comparing patients who experienced in-hospital mortality with those who survived, BAP-65 (p<0.001), DECAF (p<0.001), NEWS (p<0.001), lactate clearance (p<0.001), and CO₂ clearance (p=0.001) were significant; however, in the multivariate analysis, only DECAF score (p<0.001), NEWS score (p=0.031), lactate clearance (p=0.014), and CO₂ clearance (p=0.002) were identified as significant predictors Conclusion: Based on our findings, we concluded that the DECAF score had the highest predictive value for both intensive care unit admission and in-hospital mortality, and it may serve as an effective scoring system for predicting prognosis in patients hospitalized in the ward with a diagnosis of acute exacerbation of COPD.