Sağlıklı bireylerde rocabado egzersizlerinin masseter kas aktivitesi üzerine etkisinin elektromyografik incelenmesi
Electromyographic examination of the effect of rocabado exercises on masseter muscle activity in healthy individuals
  1. Tez No: 969630
  2. Yazar: ELİF DİLEM OCAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE SERDAR ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Elektromyografi, Masseter kası, Temporomandibular eklem, Exercise, Electromyography, Masseter muscle, Temporomandibular joint, Maseter muscle
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Rocabado egzersiz protokolü kapsamında uygulanan farklı egzersizlerin, sağlıklı orta düzeyde fiziksel olarak aktif bireylerden masseter kasının dinlenme ve maksimum izometrik kontraksiyon (MVIC) sırasında elektromyografik aktivitesine anlık etkilerini incelemektir. Yöntem: Araştırmaya, 18-40 yaş, sağlıklı bireyler dahil edildi. Katılımcıların masseter kası referans dinlenme ve maksimum istemli kasılma (MVIC) değerleri, geçerliliği onaylanmış yüzeysel elektromiyografi (EMG) cihazı kullanılarak belirlenmiştir. Rocabado egzersiz protokolüne ait; dil gevşeme pozisyonu, omuz retraksiyonu, başın pozisyonunu sabitleme (distraksiyon), chin tuck, TME rotasyonu ve ritmik stabilizasyon egzersizleri, metronom eşliğinde 1 dakikalık süre zarfında 6 tekrar uygulanmış, her uygulama sırasında EMG verileri kaydedilmiştir. Bulgular: Analiz sonuçları, altı farklı egzersiz arasında masseter kasının dinlenme sırasında EMG aktivasyon yüzdelerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunduğunu ortaya koymuştur (p<0,05). Özellikle TME rotasyon egzersizlerinin sağ ve sol taraflarda diğer egzersizlere kıyasla daha belirgin etki oluşturulduğu saptanmıştır. MVIC'ye normalize edilmiş aktivasyon oranlarında ise genel bir grup farkı tespit edilmesine rağmen, ikili karşılaştırmalar neticesinde anlamlı farklılıklar saptanmamıştır (p<0,05). Sonuç: Elde edilen bulgular, Rocabado egzersizlerinin, sağlıklı bireylerde masseter kas aktivasyonunu anlık olarak modüle edebildiğini göstermektedir. Rehabilitasyon programlarında masseter kas aktivitesi dikkate alındığında, söz konusu egzersiz protokolünün klinik açıdan yararlı olabileceğini önermekte; aynı zamanda, farklı egzersizlerin nöromüsküler tepkiler üzerindeki etkilerinin daha detaylı incelenmesinin önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the instantaneous effects of different exercises performed within the Rocabado exercise protocol on the electromyographic activity of the masseter muscle during rest and maximum isometric contraction (MVIC) in healthy, moderately physically active individuals. Material and Methods: Participants' masseter muscle reference resting and maximum voluntary contraction (MVIC) values were determined using a validated surface electromyography (EMG) device. The Rocabado exercise protocol included the following exercises: tongue relaxation position, shoulder retraction, head position stabilisation (distraction), chin tuck, TME rotation, and rhythmic stabilisation exercises. These exercises were performed six times over a one-minute period with a metronome, and EMG data were recorded during each application. Result: The findings indicate that Rocabado exercises can instantly modulate masseter muscle activation in healthy individuals (p<0,05). When masseter muscle activity is taken into account in rehabilitation programmes, it is suggested that this exercise protocol may be clinically useful; at the same time, it points to the importance of a more detailed examination of the effects of different exercises on neuromuscular responses (p<0,05). Conclusion: The findings indicate that Rocabado exercises can instantly modulate masseter muscle activation in healthy individuals. When masseter muscle activity is taken into account in rehabilitation programmes, it is suggested that this exercise protocol may be clinically useful; at the same time, it points to the importance of a more detailed examination of the effects of different exercises on neuromuscular responses.