Investigation of fruit waste ıngredients as a source of healing material
Meyve atiği içeriklerinin iyileştirici kaynaği olarak araştirilmasi
  1. Tez No: 969638
  2. Yazar: ÇAĞLAR ÖZGENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM DENİZ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Bioengineering, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Atıklar, Malzemeler, Meyveler, Yara iyileşmesi, Wastes, Materials, Fruits, Wound healing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
Özet
Nanoteknoloji ve biyoloji alanları üretilen malzemelerin insan yaşamı üzerindeki kolaylaştırıcı veya insan yaşamını geliştirici etkilerini göstermeyi bekleyen yenilikçi ve gelişime açık alanlar olarak tanımlanmaktadır. Selüloz, biyouyumluluğu, biyobozunurluğu ve antimikrobiyal özellikleri nedeniyle gelişmiş yara örtüsü geliştirmek için oldukça umut vadeden bir biyomalzemedir. Bu polimerler, nemli bir ortam oluşturur, hücre çoğalmasını teşvik eder ve doku yenilenmesini uyararır böylece yara iyileşmesini destekler. Selülozun hidrofilik yapısı, hemostatik ve antiinflamatuar özellikleri ile yanıklar ve kronik yaralar dahil olmak üzere çeşitli yara iyileştirici uygulamaları için kullanılır. Selüloz ve fenolik bileşikler, nemli bir yara ortamının korunmasında, oksijen değişiminin kolaylaştırılmasında ve yara iyileşme özelliklerini uyaran biyoaktif moleküllerin salınmasında etkinlik göstermiştir. Bu malzemelerin bir yara örtüsüne entegre edilmesi antimikrobiyal koruma ve gelişmiş iyileşme sağlayabilir. Bu nedenle, bu tezin temel amacı uygun yara örtüsü malzemeleri oluşturmak ve üretilen örtünün karakterizasyonlarını sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
The combination of nanotechnology and biological fields is defined as innovative areas waiting to reveal the facilitating or enhancing effects of targeted manipulations and materials on human life. Cellulose is a highly promising biomaterial for developing advanced wound patches due to their biocompatibility, biodegradability, and antimicrobial properties. These polymers promote wound healing by creating a moist environment, promoting cell proliferation, and stimulating tissue regeneration. Cellulose hydrophilic nature, hemostatic and anti-inflammatory characteristics make them suitable for various wound care applications, including burns and chronic wounds. Cellulose and phenolic compounds have demonstrated efficacy in maintaining a moist wound environment, facilitating oxygen exchange, and releasing bioactive molecules that stimulate wound healing properties. The integration of these materials into a wound patch can provide antimicrobial protection, and enhanced healing. Therefore, this thesis aims to create suitable wound dressing materials and focus on their analysis.