Arkeolojik, jeomorfolojik ve mimari bulgular ışığında Sinope antik limanı ve surlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the ancient port and walls of Sinope in the light of archaeological, geomorphological and architectural findings
- Tez No: 969694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÖZGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Arkeoloji, Architecture, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Antik Karadeniz, Antik limanlar, Antik şehirler, Arkeolojik kazılar, Jeomorfolojik yapı, Koruma, Kültür varlıkları, Restitüsyon, Sinope, Surlar, Antique Blacksea, Ancient harbours, Antique cities, Archaeological excavations, Geomorphological structure, Conservation, Cultural properties, Restitution, Sinope, City walls
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Sinop'ta kesintisiz bir yerleşim bulunmaktadır. Bu yerleşim, Sinop'a derin bir tarihçe ve çok katmanlı bir yerleşim kazandırmaktadır. Seyahatnameler, sikkeler, surlar gibi veriler Sinope Kentinin varlığını göstermekle birlikte kentin planı ve konumu tanımlanamamaktadır.“Sinope'nin konumu nerededir?”sorusu çalışmanın çatısını oluşturmuştur. Sinop Müzesinin 2017'de, yaptığı bir arkeolojik kazıda, surların arkasında ve deniz kıyısından 120 metre daha içerdeki bir parselde, M.Ö. 300'lere tarihlendirilen Sinope Antik Limanı-I çıkmıştır. Bu durum, Antik Dönemde Sinop'un kara yapısının günümüzden farklı olduğunu, mevcut surların limandan sonra yapıldığını, öte taraftan bu limanı koruyan farklı bir sur yapısının da varlığını işaret etmiştir. Bu bağlamda bulunan her bir veri, teze yeni problemler eklemiştir. Sinope Antik Liman-I'e bağlı surları, Sinope'nin jeomorfolojik değişimi ve değişime bağlı alanın planı nasıldır?" sorusu çalışmanın asıl problemine dönüşmüştür. Çalışmada; arkeolojik, jeolojik kanıtlar ve diğer verilerle birlikte, karşılaştırmalı analizler ve sentezler yapılarak Sinope Adası bulunmuş, Jeomorfolojik değişim planları oluşturulmuştur. Eksik olan surlar; arkeolojik, mimari, jeomorfolojik analizlerle bulunmuştur ve Sinope Antik Limanı-I Surları (SAL-IB) olarak adlandırılmıştır. Ayrıca SAL-IB Surları ile birlikte Antik Dönem Güney ve Kuzey Ticari Limanları tanımlanmıştır. Sinope Antik Limanı-I, SAL-IB Surları, Sinope Adası, jeomorfolojik değişimi, Antik Dönem Güney ve Kuzey Ticari Limanı günümüze değin bilinmemektedir. SAL-IB Surları ve limanlara bağlı Sinope'nin konumu önerilmiştir. Tez; mimarlık, arkeoloji, jeoloji, sanat tarihi, şehircilik, kültür varlıklarını koruma disiplinlerinin kesişim noktasında hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Sinop has an uninterrupted settlement. This settlement gives Sinop a deep history and a multilayered settlement. While data such as travelogues, coins, and city walls indicate the existence of the city of Sinope, its plan and location remain undefined. The question“Where is Sinope located?”formed the basis of this study. In an archaeological excavation conducted by the Sinop Museum in 2017, Sinope Ancient Harbor-I, dating to 300 BC, was unearthed in a plot behind the city walls and 120 meters inland from the sea. This indicates that Sinop's land structure was different from today's in antiquity, that the current city walls were built after the harbor, and that a different city wall structure protected this harbor. Each piece of data found in this context added new problems to the thesis. What are the walls connected to Sinope Ancient Harbor-I, the geomorphological change of Sinope, and the plan of the area affected by this change? The question became the main problem of the study. In this study, Sinope Island was located and geomorphological change plans were created by conducting comparative analyses and syntheses, along with archaeological and geological evidence and other data. The missing walls were discovered through archaeological, architectural, and geomorphological analyses and designated the Sinope Ancient Harbor-I Walls (SAL-IB). Furthermore, the SAL-IB Walls and the ancient Southern and Northern Commercial Harbors were identified. Sinope Ancient Harbor-I, SAL-IB Walls, Sinope Island, its geomorphological change, and the ancient Southern and Northern Commercial Harbors are unknown to this day. The location of Sinope, connected to the SAL-IB Walls and harbors, is proposed. The thesis was prepared at the intersection of the disciplines of architecture, archaeology, geology, art history, urbanism and cultural heritage conservation.