Hava perdeleri ve bir örnek proje
Air curtains and a sample project
  1. Tez No: 96970
  2. Yazar: NİGAR ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR PANCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hava perdeleri, termal bariyerler, Air curtains, thermal barriers
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Günümüzde, endüstriyel ve ticari alanlardaki ısı kayıpları tüm bu işletmelerde pekçok sorun yaratmakta, bunların başında da büyük miktarlarda enerji kayıpları ve bu ortamlarda konfor şartlarında bozulmalar gelmektedir. Özellikle insan ve/veya taşıt trafiğinin yoğun olduğu ve bundan dolayı devamlı veya çalışma saatleri içerisinde büyük oranda açık kalması gereken dış ortam kapıları ile, belirli şartlar altında kapalı mekanlar içerisinde bulunan ve aralarında herhangi bir kapı bulunmaksızın ortamların özelliğinden dolayı farklı hava şartlan istenen bölgelerde hava perdelerinin kullanılması kaçınılmazdır. Yapılan çalışmada farklı mekanlarda kullanılan hava perdeleri değerlendirilmiş ve bir işletmeye ait malzeme deposu ele alınarak ısı kaybı hesabı ile birlikte sürekli malzeme sevkiyatı olan bu ortamda kullanıma uygun hava perdesi seçimi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY Nowadays, heat losses in industrial and commercial areas cause many problems in places of this kinds; energy losses and discomfort of people who are present in those places are of the major problems that could be faced. It is inevitable to use doors to out which should generally or in the working hours be kept open, especially where there is heavy human and/or vehicle traffic. It is necessary to use air curtains in certain circumstances where in a closed place there is no door and different climate conditions are required because of the special conditions of the places. In this work, air curtains used in different places are evaluated. A suitable air curtain was chosen for a plant's material warehouse where permanent material consignment is taking place. For the right evaluation heat loss of the warehouse has been also determined.