Yalnızlık ve psikolojik katılık arasındaki ilişkide umudun aracı rolü
The mediating role of hope in the relationship between loneliness and psychological inflexibility
  1. Tez No: 969714
  2. Yazar: BAGUL CHARYYEVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMAY BİLGE BALTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik katılık, Umut, Yalnızlık, Psychological inflexibility, Hope, Loneliness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Hızla değişen ve karmaşıklaşan dünyada, üniversite öğrencileri eğitim hayatlarında sosyal, duygusal ve ruhsal açıdan çeşitli psikolojik zorluklarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu zorluklar karşısında bazı öğrenciler baş etme mekanizması olarak psikolojik olarak katı tutumlar geliştirmektedir. Ancak bu katı yaklaşımlar öğrencilerin problem çözme becerilerini, sosyal ilişkilerini ve akademik başarılarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu araştırmada, yalnızlık ve psikolojik katılık arasındaki ilişkide umudun aracı rolü incelenmiştir. Ayrıca cinsiyet ve romantik ilişki düzeylerinin psikolojik katılık, yalnızlık ve umut değişkenleri açısından farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Bu araştırmanın örneklemini 18 ile 48 yaş arasında değişen 564 kadın ve 181 erkek olmak üzere 745 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak, öğrencilerde psikolojik katılığı ölçmek için Yavuz ve arkadaşları (2016) tarafından Türkçe'ye uyarlaması yapılan Kabul ve Eylem- II Formu, yalnızlık düzeylerini ölçmek için Doğan, Çötok ve Tekin (2011) tarafından Türkçe'ye uyarlaması yapılan UCLA Yalnızlık Ölçeği Kısa Formu, umut düzeylerini ölçmek için ise, Tarhan ve Bacanlı (2015) tarafından Türkçe'ye uyarlaması yapılan Sürekli Umut Ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Bu araştırmada toplanan verilerin istatistiksel analizleri, Jamovi programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Psikolojik katılık, yalnızlık ve umut değişkenlerinin cinsiyet ve romantik ilişki durumuna göre farklılık gösterip göstermediğini araştırmak amacıyla bağımsız gruplar t-testi uygulanmıştır. Psikolojik katılık, umut ve yalnızlık arasındaki ilişkileri belirlemek belirlemek için ise Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Ayrıca, yalnızlık değişkeninin psikolojik katılık üzerindeki etkisinde umudun aracılık rolünü incelemek amacıyla aracılık analizi yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, psikolojik katılık, yalnızlık ve umut değişkenlerinin cinsiyet değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılık göstermediğine saptanmıştır. Romantik ilişkisi olan bireylerin olmayan bireylere göre psikolojik katılık ve yalnızlık düzeylerinin anlamlı düzeyde daha düşük olduğu; romantik ilişkisi olan bireylerin olmayan bireylere göre umut düzeylerinin anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu bulunmuştur. Psikolojik katılık ve umut değişkeni arasında anlamlı düzeyde negatif ilişki görülmüştür ve umut psikolojik katılığı negatif yönde yordamaktadır. Psikolojik katılık ve yalnızlık arasında anlamlı düzeyde pozitif bir ilişki bulunmuştur ve yalnızlık psikolojik katılığı doğrudan yordamaktadır. Umut ve yalnızlık değişkeni arasında anlamlı düzeyde negatif yönde ilişki bulunmuştur ve yalnızlık umudu yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
In a rapidly changing and complex world, university students face various psychological difficulties in terms of social, emotional and spiritual aspects in their education life. In the face of these difficulties, some students develop psychologically rigid attitudes as a coping mechanism. However, these rigid approaches negatively affect students' problem-solving skills, social relationships and academic success. In this study, the mediating role of hope in the relationship between loneliness and psychological inflexibility was examined. It was also examined whether gender and romantic relationship levels differed in terms of psychological rigidity, loneliness and hope variables. The sample of this study consists of 745 university students, 564 female and 181 male, between the ages of 18 and 48. In the study, the Acceptance and Action-II Form adapted to Turkish by Yavuz et al. (2016) was used to measure psychological inflexibility in students, the UCLA Loneliness Scale Short Form adapted to Turkish by Doğan, Çötok, and Tekin (2011) was used to measure loneliness levels, the Trait Hope Scale adapted to Turkish by Tarhan and Bacanlı (2015) and the Personal Information Form developed by the researcher were used to measure hope levels. Statistical analyses of the data collected in this study were carried out using the Jamovi program. Independent groups t-test was applied to investigate whether the variables of psychological inflexibility, loneliness, and hope differed according to gender and romantic relationship status. Pearson correlation analysis was conducted to determine the relationships between psychological inflexibility, hope, and loneliness. In addition, mediation analysis was conducted to examine the mediating role of hope in the effect of the loneliness variable on psychological inflexibility. According to the findings of the study, it was determined that the variables of psychological inflexibility, loneliness, and hope did not differ significantly according to the gender variable. It was found that individuals in a romantic relationship have significantly lower levels of psychological inflexibility and loneliness than those who do not; individuals in a romantic relationship have significantly higher levels of hope than those who do not. A significant negative relationship was found between the psychological inflexibility and hope variables, and hope negatively predicted psychological inflexibility. A significant positive relationship was found between psychological inflexibility and loneliness, and loneliness directly predicted psychological inflexibility. A significant negative relationship was found between the hope and loneliness variables, and loneliness predicted hope.