Zonguldak ili elektrik dağıtım şebekesinde maliyet düşürme için eş zamanlılık katsayılarının optimizasyonu
Optimization of simultaneity coefficients for cost reduction in the Zonguldak province electricity distribution network
- Tez No: 969720
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAD AJHAJOMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eş zamanlılık, Maliyet, Zonguldak, Concurrency, Cost, Zonguldak
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezinde, Zonguldak ilindeki şehir ve kırsal konutlar için elektrik dağıtım şebekelerinde kullanılacak eş zamanlılık katsayılarının bölgesel verilerle optimize edilmesi amaçlanmıştır. Elektrik dağıtım projelerinde, tüketicilerin aynı anda enerji talebinde bulunma olasılığı çoğu zaman göz ardı edilmekte veya sabit katsayılar kullanılmaktadır. Bu durum, gereksiz büyük kablo kesitleri ve aşırı yatırım maliyetlerine neden olmaktadır. Bu çalışma kapsamında 5.422 meskenden elde edilen kurulu güç ve demand verileri kullanılarak şehir ve kırsal alanlara özgü eş zamanlılık katsayıları hesaplanmıştır. BPRO-EDŞ yazılımı ile yapılan teknik ve ekonomik analizler sonucunda, önerilen katsayıların uygulanması ile önemli maliyet tasarrufları sağlandığı görülmüştür. Örneğin şehir şebekelerinde yatırım maliyeti %43 azalmış, kırsal alanlarda ise bu oran %32 civarında gerçekleşmiştir. Elde edilen sonuçlar, yerel verilerle belirlenen eş zamanlılık katsayılarının hem teknik doğruluğu artırdığını hem de ekonomik verimlilik sağladığını ortaya koymuştur. Bu yaklaşım, sadece Zonguldak için değil, Türkiye genelindeki yatırım politikaları için örnek teşkil edebilir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis aims to optimize the coincidence factors used in low-voltage electrical distribution network planning for urban and rural areas of Zonguldak, Turkey. Traditional planning practices often rely on fixed coincidence factors, which disregard local consumption patterns and lead to oversized cable sections and inflated investment costs. The study utilizes actual power data from 5,422 residential units to calculate localized coincidence factors for different regions. Using the bPRO-EDŞ software, both technical and economic simulations were conducted to assess the impact of applying these refined factors. Results showed significant investment cost reductions, approximately 43% in urban networks and 32% in rural networks , when compared to scenarios using generic factors or none at all. The findings demonstrate that implementing region-specific coincidence factors leads to more accurate transformer sizing, optimized conductor selection, and substantial cost savings. This localized approach not only enhances technical precision but also aligns with national goals for efficient resource allocation and strategic energy planning. The proposed methodology provides a replicable model