Genç ve yetişkinlerde anlam arayışı ve dindarlık
Meaning search and religiosity among young and adult people
- Tez No: 969761
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMİ KARSLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Hayatın Anlamı, Din, Dindarlık, Psychology of Religion, Meaning in Life, Religion, Religiosity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanın anlam arayışı, en temel ve varoluşsal ihtiyaçlardan birisidir. Bu ihtiyaç, bireyin yaşamına yön vermesinde, değerlerini oluşturmasında ve karşılaştığı zorluklarla başa çıkmasında temel bir belirleyici olarak öne çıkmaktadır. İnsan, yaşamı boyunca varoluşuna yönelik sorular sorma, hayatına amaç ve yön tayin etme çabası içerisindedir. Bu bağlamda hayatı anlamlandırmak, yalnızca bilişsel değil; aynı zamanda psikolojik iyi oluşu destekleyen bir süreçtir. Din, bireyin yaşamını anlamlandırmasına katkı sunan, belirsizlikle başa çıkmasını kolaylaştıran ve varoluşsal sorgulamalarına rehberlik eden önemli bir manevi kaynaktır. Bu bağlamda din, bireyin karşılaştığı temel varoluşsal ihtiyaçlardan biri olan anlam arayışı sürecinde önemli bir rol üstlenmektedir. Bu çalışma, bireylerin yaşamı anlamlandırma sürecinde dindarlığın etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Söz konusu amaç doğrultusunda araştırmanın temel problemi,“Hayatın anlamı ile dindarlık arasında bir ilişki var mıdır?”sorusudur. Belirlenen problem kapsamında çalışma, nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama modeli esas alınarak tasarlanmıştır. Çalışmanın evreni Trabzon ilinde yaşayan genç ve yetişkinlerdir. Çalışmanın örneklemini, basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen ve Trabzon ilinde yaşayan 17-60+ yaş aralığında bulunan 425'i (%63,2) kadın, 247'si (%36,8) erkek olmak üzere toplam 672 birey oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri kişisel bilgi formu, hayatın anlamı ve amacı ölçeği ve Ok dini tutum ölçeği kullanılarak hazırlanan anketle elde edilmiştir. Elde edilen veriler analiz edilmek üzere SPSS programına aktarılıp frekans analizi, t-testi, ANOVA, korelasyon ve regresyon analizleri uygulanarak araştırmanın bulguları ortaya konmuştur. Araştırmada ilk olarak hayatın anlamı ile cinsiyet arasındaki ilişki incelenmiş ve cinsiyetin bireylerin hayatı anlamlandırmalarında belirleyici bir değişken olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öte yandan cinsiyet değişkeni, dinî tutum düzeyi açısından anlamlı farklılık göstermiş; kadın katılımcıların dinî tutum düzeylerinin erkek katılımcılara oranla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yaş değişkeni incelendiğinde ise, hayatın anlamı ve dinî tutum düzeyinin yaşla birlikte arttığı gözlemlenmektedir. Medeni durum bağlamında yapılan değerlendirmelerde, evli bireylerin bekâr bireylere kıyasla daha yüksek düzeyde hayatın anlamı ve dinî tutuma sahip olduğu tespit edilmiştir. Sosyo-ekonomik düzey bağlamında yapılan analizler, hayatın anlamının üst gelir grubunda daha yüksek olduğunu göstermiş ancak; dinî tutum düzeyi ile sosyo-ekonomik düzey arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Meslek değişkeni açısından yapılan analizlerde ise, hayatı anlamlandırma düzeyi en yüksek olan meslek grubunun din görevlileri olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Dinî tutum düzeyleri açısından ise, din görevlileri ve ev hanımlarının diğer meslek gruplarına kıyasla daha yüksek puanlar aldığı tespit edilmiştir. Tüm bu bulgular ışığında, dindarlık ile hayatın anlamı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunduğu sonucuna ulaşılmış; dindarlığın hayatın anlamı üzerinde yordayıcı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen veriler, dindarlığın bireyin yaşamını anlamlandırmasında işlevsel bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Bu durum, dinin bireyin yalnızca inanç dünyasını değil, aynı zamanda varoluşsal yönelimini ve yaşamla kurduğu anlam ilişkisini etkileyen önemli bir unsur olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The human quest for meaning represents one of the most fundamental and existential needs. This necessity emerges as a pivotal factor in shaping an individual's life trajectory, shaping their values, and facilitating their ability to cope with life's challenges. Throughout their lives, people endeavour to question their existence and to imbue their lives with purpose and direction. In this context, the process of endowing life with meaning is not solely a cognitive endeavour; it is also one that fosters psychological well-being. Religion has been identified as a significant spiritual resource that plays a crucial role in the lives of individuals. It has been demonstrated that religion contributes to the sense of meaning and purpose in individuals' lives, offers a framework for navigating uncertainty, and provides a framework for addressing existential questions. In this context, religion plays an important role in the process of seeking meaning, which is one of the fundamental existential needs individuals encounter. The present study aims to examine the effect of religiosity on individuals' process of giving meaning to life. In accordance with this objective, the primary research question guiding this study is as follows:“Is there a relationship between the meaning of life and religiosity?”The study was designed based on the correlational survey model, which is a quantitative research design. The population of the study consists of young people and adults residing in the province of Trabzon. The study's sample population is comprised of 672 individuals, with 425 (63.2%) of these individuals being female and 247 (36.8%) of them being male. The age range of the participants is from 17 to 60+ and they are residents of the Trabzon province. The selection of study participants was conducted through a method of simple random sampling. The research data were obtained using a questionnaire prepared using a personal information form, a scale measuring the meaning and purpose of life, and the Ok religious attitude scale. The data obtained were transferred to the SPSS program for analysis, and the findings of the research were revealed by applying frequency analysis, t-test, ANOVA, correlation, and regression analyses. The study commenced with an examination of the relationship between the meaning of life and gender, concluding that gender does not constitute a determining variable in individuals' interpretation of life. Conversely, the gender variable exhibited a substantial discrepancy in terms of religious attitude levels. It was ascertained that female participants demonstrated higher levels of religious attitude in comparison to their male counterparts. Upon examination of the age variable, it was observed that there was a concomitant increase in both the meaning of life and the level of religious attitude with age. The evaluations conducted within the context of marital status revealed that married individuals exhibited a higher level of meaning in life and a more pronounced religious attitude in comparison to their single counterparts. Analyses conducted in the context of socio-economic level demonstrated that the meaning of life was elevated in the upper income group; however, no statistically significant relationship was identified between religious attitude level and socio-economic level. Analyses conducted in terms of the occupation variable concluded that the occupational group with the highest level of meaning in life was religious officials. In relation to religious attitude levels, it was determined that religious officials and housewives demonstrated higher scores in comparison to other occupational groups. In consideration of the aforementioned findings, it was determined that there exists a positive and significant relationship between religiosity and the meaning of life. Furthermore, the study revealed that religiosity exerts a predictive influence on the meaning of life. The findings of the study indicate that religiosity fulfills a functional role in the sense of meaning attributed to an individual's life. This situation demonstrates that religion is a significant factor impacting not only an individual's world of belief but also their existential orientation and the relationships they establish with meaning in life.