Yetişkin kadınlarda premenstrual sendrom, akdeniz diyetine uyum ve visseral adipozite indeksi arasındaki ilişkiler
Relationships between premenstrual syndrome, adherence to the mediterranean diet, and visceral adiposity index in adult women
- Tez No: 969767
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE SEVEN AVUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz Diyeti, Obezite, Premenstrual Sendrom, Visseral Adipozite, Yeme Tutumu, Premenstrüel sendrom, Eating Attitudes, Mediterranean Diet, Obesity, Premenstrual Syndrome, Visceral Adiposity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Premenstrual sendrom (PMS), doğurganlık çağındaki kadınların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir ve viseral yağlanma ile ilişkili olarak semptomların şiddetinde artış görülebilir. Viseral adipozite indeksi (VAİ), yağ dokusu disfonksiyonunu belirlemede kullanılan bir araç olup, PMS ve obeziteyle ilişkili riskleri değerlendirmede yardımcı olabilir. Yetişkin kadınlarda PMS, VAİ, Akdeniz diyetine uyum ve yeme tutumu arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amacıyla bu çalışma, İstanbul'da Sarıyer İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketi Hayat Birimi'ne başvuran 252 gönüllü katılımcı ile yürütülmüştür. Yüzyüze görüşme yöntemiyle doldurulan anket formu aracılığıyla katılımcılara PMS ölçeği (PMSÖ), Akdeniz diyetine uyum ölçeği (MEDAS) ve yeme tutum testi (YTT-26) uygulanmış, besleme alışkanlıklarını değerlendirebilmek amacıyla besin tüketim kayıtları alınarak, antropmetrik ölçümleri, Biyoelektrik empedans analizi (BİA) sonuçları ile laboratuvar verileri kaydedilmiş ve VAİ değerleri hesaplanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda yağ oranı ve bel çevresi yüksekliğinin PMS semptomlarındaki artışla ilişkili olduğu bulunmuştur (p<0,05). VAİ ile PMS arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p=0,864). Ayrıca, PMS yeme tutum bozukluğu ile ilişkilidir (p<0,05). Ek olarak; öğün düzenliliği, Akdeniz diyetine uyumlu beslenme alışkanlıkları ve düzenli fiziksel aktivite PMS riskini azaltabilir (p<0,05). Beslenme alışkanlıkları ve visseral yağlanma ile PMS arasında etki mekanizmalarının aydınlatılması adına daha fazla çalışma gereklidir.
Özet (Çeviri)
Premenstrual syndrome (PMS) can negatively affect the quality of life of women of childbearing age and an increase in the severity of symptoms can be observed in relation to visceral fat.Visceral adiposity index (VAI) is a tool used to determine adipose tissuedysfunction and can be helpful in assessing the risks associated with PMS and obesity.This study aims to determine the relationships between PMS, VAI, Mediterranean diet adharence and eating attitudes in adult women, was conducted with the participation of 252 volunteers who applied to Sarıyer District Health Directorate Healthy Nutrition and Movement Life Unit in Istanbul.The PMS scale (PMSS), Mediterranean Diet Adharence Scale (MEDAS) and Eating Attitude Test (EAT-26) were applied to the participants through a questionnaire form filled out by face-to-face interview method, food consumption records were taken in order to evaluate eating habits, anthropometric measurements, Bioelectric empedance analysis (BIA) results and laboratory data were recorded and VAI values were calculated. As a result of this study, it was found that high fat ratio and especially waist circumference were associated with an increase in PMS symptoms (p<0.05). No significant relationship was found between VAI and PMS (p=0,864). And also, PMS was associated with eating disorder (p<0.05). In addition, having regular meals, eating habits compatible with the Mediterranean diet and regular physical activity may reducethe risk of PMS (p<0.05). More studies are needed to elucidate the mechanisms of action between eating habits and visceral fat with PMS.