Kierkegaard'ın varoluşçuluğunun Tarkovski sinemasındaki yansımaları: Kurban
Reflections of Kierkegaard's existentialism in Tarkovsky's cinema: The Sacrifice
- Tez No: 969791
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜBEYİR OVACIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kurban, Kierkegaard, Tarkovski, iman şövalyesi, sinema felsefesi, Sacrifice, Kierkegaard, Tarkovsky, knight of faith, philosphy of cinema
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Kierkegaard'ın varoluş felsefesinin Tarkovski sinemasına yansımalarını, Tarkovski'nin Kurban filmi özelinde tartışmaktadır. Korku ve Titreme adlı eserinde İbrahim'in İshak'ı kurban etmesini bir iman metafiziği olarak ele alan Kierkegaard,İbrahim'in neden bir iman şövalyesi olduğunu kanıtlamaya çalışır. İbrahim, Tanrı'ya olan imanı ve aynı zamanda absürdün gücü sayesinde bir katil olmaktan kurtulur ve iman şövalyesine dönüşür. Tarkovski de Kurban filmiyle nükleer bir savaşın kapıda olduğu esnada Tanrı'ya yakaran, Tanrı'nın savaşı sonlandırması durumunda ona evini kurban verecek olan Aleksander'ın hikayesini anlatır. Aleksander, İbrahim gibi imanlı biri olmamasına rağmen olası bir felaket karşısında yüce olana sığınan İbrahimi bir teslimiyet gösterir.
Özet (Çeviri)
This study explores the reflections of Søren Kierkegaard's existential philosophy in the cinema of Andrei Tarkovsky, with particular reference to his film The Sacrifice. In Fear and Trembling, Kierkegaard interprets Abraham's willingness to sacrifice Isaac as an expression of the metaphysics of faith and seeks to demonstrate why Abraham is considered a knight of faith. Through his unwavering belief in God and the power of the absurd, Abraham is redeemed from becoming a murderer and is instead transformed into a knight of faith. Similarly, in The Sacrifice, Tarkovsky tells the story of Alexander, who, on the brink of a nuclear war, prays to God and vows to sacrifice his home if the catastrophe is averted. Although Alexander is not a man of faith in the same sense as Abraham, he nevertheless exhibits an Abrahamic submission in the face of an impending disaster, entrusting himself to the transcendent.