Seramiklerde görülen hatalar ve çözüm yöntemleri
Faults in ceramics and suggestions of how to reduce the faults
- Tez No: 96983
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yer Karosu, Duvar Karosu, Öğütme, Presleme, Sırlama, Mikroyapı, Hatalar ve Giderilmesi, Floor Tile, Wall Tile, Grinding, Pressing, Glazing, Microstructure, Faults
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SERAMİKLERDE GÖRÜLEN HATALAR VE ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ BÜLENT KÜÇÜKTOKA Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Servet TURAN 2000 Seramik endüstrisinde üretilen yer ve duvar karolarının tamamen hatasız olmaları düşünülemez. Belli kademelerde ve belli oranlarda hata oluşturabilecek pek çok etken vardır. Bu çalışmadaki amaç hataların hangi işlem kademelerinde ve nasıl ortaya çıktığını mikroyapı incelemeleri ile belirlemek ve bu hataları gidermek için yapılması gerekli işlemleri aktarmaktır. Hatalar ve giderilmesi konusuna girilmeden önce hata oluşturabilecek; yer ve duvar karolarında kullanılan hammaddeler, bu hammaddelerin öğütülmesi ve yöntemleri hakkında bilgiler verilmiştir. Daha sonra hata oluşturabilecek işlem kademeleri yani; şekillendirmedeki değişkenler ve etkenler, sırlamadaki hammaddeler ve uygulamaları, pişirme anında ortaya çıkan ve uyulması gereken parametreler hakkında detaylı bilgiler aktarılmıştır. Ayrıca hatalı seramik numunelerden kesitler alınarak, mikroyapı incelemeleri ve EDX analizleri ile hatanın nereden kaynaklandığı, nasıl bir çözüm yöntemi uygulanacağı hakkında bilgiler verilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Master of Science Thesis FAULTS IN CERAMICS AND SUGGESTIONS OF HOW TO REDUCE THE FAULTS BÜLENT KUÇUKTOKA Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Programme Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Servet TURAN 2000 It can not be thought that ceramic floor tiles and wall tiles are all perfect. There are lots of effects that can constitute fault at visible levels. The main aim in this work is to find how and in which process stages these faults appear and to tell necessary processes to get rid of this faults. Before explaining the faults and how to get rid of them, the information about the raw materials used in floor and wall tile, the grinding techniques are given. Then, information is given in detail about which fault can form at which stage process levels that can be constitute fault, in other words, variables and effects of raw materials pressing and glazing and the parameters that must be obeyed. Faults are investigated using a scanning electron microscope attached with an energy dispersive x-ray spectrometer and suggestions are made to solve the problems and to get rid of the faults.