Akut pankreatit vakalarının Dipeptidil Peptidaz-4 (DPP-4) inhibitörleri ile ilişkisi
The relationship between acute pancreatitis cases and Dipeptidyl Peptidase-4 (DPP-4) inhibitors
- Tez No: 969866
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ SARIAKÇALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, Hemoglobin A-glikolize, Diabetes mellitus, Hemoglobin A-glycosylated
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve amaç: Diabetes mellitus (DM) sistemik etkileri olan kronik bir metabolizma hastalığıdır. Tip 2 DM tedavisinde kullanılan dipeptidil peptidaz-4 (DPP-4) inhibitörleri HbA1c'yi orta derecede düşüren oral antidiyabetik ajanlardandır. DPP-4 inhibitörlerinin pankreatit riskini arttırabileceği bildirilmektedir. Çalışmamızda ülkemizde klinik kullanımda olan DPP-4 inhibitörleri (sitagliptin, vildagliptin, linagliptin, saksagliptin) kullanımı ile akut pankreatit arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 1 Ocak 2020 ile 30 Haziran 2024 tarihleri arasında üniversitemize başvuruda bulunan amilaz ya da lipaz yüksekliği olan 3500 hasta tarandı. Malignitesi veya metastazı (pankreas, safra kesesi ve safra yolları) olanlar, kronik pankreatit tanısı olanlar, Covid-19 enfeksiyonunu aktif olarak geçirenler, multiorgan yetmezliği olanlar, tedavi ret vererek görüntüleme yapılmadan hastaneden ayrılanlar, hiperkalsemiye veya hipertrigliseridemiye bağlı akut pankreatit geçirenler, ERCP ya da cerrahi sonrası amilaz ya da lipaz yüksekliği olan hastalar ve amilaz veya lipaz yüksekliği olup akut pankreatit tanı kriterlerini sağlamayan hastalar ve kronik alkol kullanımı olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Aranılan verilere sahip olan toplamda 1103 hasta çalışmaya dahil edildi. Akut pankreatit hastalarından DPP-4 inhibitörü kullanımı olan hastalar saptandı. Hastalar ayrıca, DPP-4 inhibitörü kullanan hastalar, linagliptin, sitagliptin vildagliptin ve saksagliptin kullanmalarına göre 4 gruba ayrıldı ve ilaç kullanımı ile akut pankreatit gelişmesi arasındaki süre saptandı. Akut pankreatit gelişmesi sırasındaki HbA1c değerleri kayıt edilerek, HbA1c ile akut pankreatit arasındaki ilişki araştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen akut pankreatit tanısı alan 1103 hastanın 889 tanesi biliyer akut pankreatit, 214 tanesi non-biliyer akut pankreatit olarak belirlendi. Non-biliyer akut pankreatit tanısı alan 214 hastanın 100 tanesinin diyabetes mellitus tanısı vardı. Non-biliyer akut pankreatit tanısı konulan diyabeti olan 100 hastanın 54 tanesinin DPP-4 inhibitörü kullandığı belirlendi. Non-biliyer akut pankreatit tanısı konulan 214 hastanın 54 (%25) tanesinin DPP-4 inhibitörü kullandığı saptandı. Sonuç: Non-biliyer akut pankreatit tanısı konulan 214 hastanın, ellidört (54) tanesinin (%25'nin) DPP-4 inhibitörü kullandığı saptanmıştır. Non-biliyer akut pankreatit tanısı konulan hastalarda DPP-4 inhibitörü kulanımı etiyolojide önemli bir neden olarak görülmektedir. DPP-4 kullanımına bağlı akut pankreatit geçirdiği düşünülen hastlarda bu ilaçların tekrar kullanımından kaçınılması önerilmelidir. DPP-4 inhibitörleri kullanan hastalar pankreatit risk faktörleri açısından değerlendirilmeli ve takip edilmelidir. DPP-4 inhibitörlerinin pankreas üzerine güvenliliklerinin değerlendirileceği daha geniş olgu sayılı, prospektif çalışmalar faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Diabetes mellitus is a chronic metabolic disease with systemic effects. DPP-4 inhibitors used in the treatment of Type 2 DM are oral antidiabetic agents that moderately reduce HbA1c. It is reported that DPP-4 inhibitors may increase the risk of pancreatitis. In our study, we aimed to determine the frequency of the relationship between the use of DPP-4 inhibitors (sitagliptin, vildagliptin, linagliptin, saxagliptin), which are in clinical use in our country, and acute pancreatitis. Materials and Methods: Patients admitted to Sivas Cumhuriyet University Hospital who were diagnosed with acute pancreatitis without gallstones or sludge in the gallbladder were included in the study. The number of patients using DPP-4 inhibitors was determined. Patients were also divided into 4 groups according to their use of linagliptin, sitagliptin, vildagliptin, and saxagliptin, and the duration between drug use and the development of acute pancreatitis, and HbA1c levels at the time of acute pancreatitis development were recorded from the file records and compared. Results: Of the 1103 patients diagnosed with acute pancreatitis included in our study, 889 were determined to have biliary acute pancreatitis and 214 had non-biliary acute pancreatitis. It was determined that 100 of the 214 patients diagnosed with non-biliary acute pancreatitis had a pre-existing diagnosis of diabetes mellitus. It was determined that 54 of the 100 diabetic patients diagnosed with non-biliary acute pancreatitis used DPP4-I. Regardless of whether they had a diagnosis of diabetes, it was found that 54 (25%) of the 214 patients diagnosed with non-biliary acute pancreatitis used DPP4-I. Conclusion: As a result, the importance of DPP-4 inhibitor use in the etiology of acute pancreatitis was emphasized in our study. Patients using DPP-4 inhibitors should be evaluated and monitored for pancreatitis risk factors. Prospective studies with a large number of cases that will evaluate the safety of DPP-4 inhibitors on the pancreas will be beneficial.