Aile Hekimliği Merkezlerine kayıtlı, proton pompa inhibitörü kullanan hastaların, proton pompa inhibitörü kullanım özellikleri ve bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of proton pump inhibitor use characteristics and information levels of proton pump inhibitor use by patients using proton pump inhibitor registered in Family Health Centres
  1. Tez No: 969948
  2. Yazar: VOLKAN TOPÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YELTEKİN DEMİREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Proton pompası inhibitörleri, Proton pump inhibitors (PPIs), long-term use, family medicine. Results: Of the participants, 53.7% were female and 46.3% were male, Family practice, Proton pump inhibitors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Giriş: Proton pompa inhibitörleri (PPİ), asit ile ilişkili hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılan ve etkinliği kanıtlanmış ilaçlardır. Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), peptik ülser, dispepsi ve NSAİİ'ye bağlı mukozal hasarın önlenmesinde sıkça reçete edilmektedir. Ancak, son yıllarda PPİ'ların endikasyon dışı ve uzun süreli kullanım oranlarındaki artış, potansiyel yan etkileri ve halk sağlığına etkileri nedeniyle dikkat çekici bir sorun haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, aile sağlığı merkezine başvuran bireylerin PPİ kullanım özelliklerini ve bu ilaçlara ilişkin bilgi düzeylerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu tanımlayıcı çalışmaya, 01.05.2024–01.10.2024 tarihleri arasında Şarkışla 4 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran ve PPI kullanan 205 gönüllü birey dahil edilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik bilgileri ile PPİ kullanım alışkanlıklarına ilişkin veriler, yüz yüze anket yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 22.0 paket programı ile yapılmış; tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %53.7'si kadın, %46.3'ü erkek olup yaş ortalaması 58.65±14.25'tir. Katılımcıların %81'i evli ve %45.4'ü PPİ'yi 1–3 yıldır kullanmaktadır. PPİ kullanımına dair temel bilgiler değerlendirildiğinde, katılımcıların çoğunluğunun ilacı sabahları ve aç karnına kullandığı, doz ve zamanlama konularında genel olarak doğru bilgiye sahip olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, %94.6'sı doktor reçetesiyle ilacı temin etmesine rağmen, uzun süreli kullanımın yaygın olduğu gözlemlenmiştir. En sık kullanılan molekül pantoprazol olup, bunu lansoprazol ve esomeprazol takip etmektedir. PPİ kullanımında en yaygın neden %64.9 oranıyla GÖRH olarak saptanmıştır. Sonuç: PPİ'ların reçete edilme ve kullanım sıklığı yüksek olmasına rağmen, uzun süreli ve kontrolsüz kullanım yaygın bir sorundur. Hastaların önemli bir kısmı ilacın ticari ismini bilmemekte ve yan etkiler konusunda yeterli bilgiye sahip değildir. Elde edilen bulgular, rasyonel ilaç kullanımının teşviki, hasta bilgilendirmesinin güçlendirilmesi ve özellikle endikasyon dışı kullanımın önlenmesi için birinci basamak sağlık hizmetlerinde kapsamlı eğitim stratejilerine ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Proton pump inhibitors (PPI) are widely used and proven to be effective in treating acid-related diseases. They are commonly prescribed to prevent gastro-oesophageal reflux disease (GERD), peptic ulcers, dyspepsia, and mucosal damage induced by non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs). However, the increase in off-label and long-term PPI use in recent years has become a significant public health concern due to the potential side effects of these drugs. This study aimed to evaluate the characteristics of PPI use and the level of knowledge about these drugs among individuals who applied to a family health centre. Materials and methods: This descriptive study included 205 individuals who volunteered and applied to Şarkışla Family Health Centre No. 4 between 01/05/2024 and 01/10/2024, and who used PPIs. Data on the participants' sociodemographic information and PPI usage habits were collected using a face-to-face questionnaire. The data were analysed using the SPSS 22.0 statistical package; a significance level of p<0.05 was accepted.