Küratif cerrahi geçiren hastalarda mide karsinomunun histopatolojik subgruplarının prognoza ve sağkalıma etkisi
Effect of histopathological subgroups of gastric carcinoma on prognosis and survival in patients undergoing curative surgery
  1. Tez No: 914426
  2. Yazar: SUAT TEKELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET OĞUZ HASDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, histopatolojik alt tip, hastalıksız sağkalım, toplam sağkalım, prognoz, mide cerrahisi, Gastric cancer, histopathological subtype, disease-free survival, overall survival, prognosis, gastric surgery
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Mide karsinomu tüm kanserler arasında görülme sıklığı açısından beşinci, kansere bağlı ölüm nedenleri arasında beşinci sırada yer almaktadır(1). Mide kanserinin optimal tedavi yöntemi negatif cerrahi sınırlar ile küratif rezeksiyon ve yeterli lenfadenektomi olarak tanımlanmaktadır(2). Mide karsinomunda prognozu etkileyen parametreler; daha önce gastrik operasyon geçirilmesi, tümörün yerleşimi, tümör belirteçlerinin yüksekliği, rezeksiyonun cerrahi sınırları, lenfadektomi genişliği, TNM(Tümör-Lenf Nodu-Metastaz) evresi, tümörün invazyon derinliği, lenf düğümü tutulumu ve sayısı, bazı histopatolojik sub-gruplar, tümör süpresör genler hasarı, onkoprotein ekspresyonu, mikrosatellite instabilite, hücre proliferatif indeksi, DNA ploidisi vb olarak rapor edilmektedir (3). 2010 yılında yapılan, 2019 yılında güncellenen WHO (World Health Organization) sınıflaması en ayrıntılı histopatolojik sınıflamadır. Bu sınıflama mide karsinomlarını, adenokarsinoma, adenosquamöz hücreli karsinoma, skuamöz hücreli karsinoma, meduller karsinoma ,hepatoid karsinoma, undiferansiye karsinoma ve sınıflanamayan olarak tasnif etmektedir (4). Bu çalışma mide kanserinde farklı histopatolojik grupları karşılaştırmalı olarak inceleyerek hastalığın prognozuna ve sağkalıma etkisini göstermeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Ocak 2016-Aralık 2020 yılları arasında Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde mide patolojisi nedeniyle cerrahi girişim yapılan 136 hasta dosyası incelendi. Hastalara ait veriler hasta dosyası ve bilgisayar kayıtlarından elde edildi. Her hastanın demografik, iletişim ve epikriz bilgileri, ameliyat notları ve patoloji raporları her hasta için ayrı ayrı kaydedildi. Sonuçlar kendi içerisinde ve birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: İncelenen 136 mide kanseri hastasının hastalıksız sağkalım oranları bir yıllık%75,0, üç yıllık %57,5, beş yıllık %55,6 olarak bulunurken, toplam sağkalım oranları bir yıllık %79,4, üç yıllık %54,4, beş yıllık %47,4 olarak bulundu. Medyan nüks süresi 31,5 ay iken, medyan exitus süresi 44,5 ay olarak bulundu. Gruplar arasında rekürrens oranlarının müsinöz, (Poorly koheziv-taşlı yüzük hücreli)PK-TYH ve mikst tip olan hastalarda papiller ve tübüler alt tiplerine göre daha sık olduğu, ancak aradaki farkın istatistiki olarak anlamlı olmadığı gözlendi Yapılan ileri analiz sonucuna göre ise hastalıksız sağkalım arasındaki farkın papiller alt tipte müsinöz, PK-TYH ve mikst tip hızlarına göre anlamlı düzeyde uzun olduğu bulundu. Mortalite oranlarının da benzer şekilde müsinöz, PK-TYH ve mikst tip olanlarda papiller ve tübüler alt tiplerine göre daha yüksek olduğu, ancak aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulundu. Yapılan ileri analiz sonucuna göre; histopatolojik alt tiplere göre toplam sağkalım oranları arasında anlamlı bir fark yoktu. Sonuç: Çalışmamızın sayısal kısıtlılığı retrospektif yapılmış olması histopatolojik alt tipleri mide kanseri prognozuna etkisini gösterme gücünü azaltmaktadır. Bu konuda daha geniş volümlü, prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Gastric carcinoma ranks fifth among all cancers in terms of incidence and is the fifth leading cause of cancer-related deaths (1). The optimal treatment method for gastric cancer is defined as curative resection with negative surgical margins and adequate lymphadenectomy (2). Prognostic factors in gastric carcinoma include prior gastric surgery, tumor location, elevated tumor markers, surgical margins of resection, extent of lymphadenectomy, TNM staging, tumor invasion depth, lymph node involvement and count, certain histopathological subgroups, tumor suppressor gene damage, oncoprotein expression, microsatellite instability, cell proliferative index, and DNA ploidy, among others. The WHO classification, originally published in 2010 and updated in 2019, is the most detailed histopathological classification (3). This classification categorizes gastric carcinomas into adenocarcinoma, adenosquamous carcinoma, squamous cell carcinoma, medullary carcinoma, hepatoid carcinoma, undifferentiated carcinoma, and unclassifiable types (4). This study aims to comparatively analyze different histopathological groups in gastric cancer to demonstrate their impact on prognosis and survival. Matherial and Methods: In this study, the records of 289 patients who underwent surgical intervention for gastric pathology at the General Surgery Clinic of Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital between January 2016 and December 2020 were reviewed. Patient data were obtained from patient files and computer records. Demographic, contact, and epicrisis information, as well as surgical notes and pathology reports for each patient, were individually recorded. The results were analyzed both independently and in comparison with each other. Results: The disease-free survival rates for the 136 gastric cancer patients analyzed were found to be 75.0% at one year, 57.5% at three years, and 55.6% at five years, while the overall survival rates were 79.4% at one year, 54.4% at three years, and 47.4% at five years. The median recurrence time was 31.5 months, and the median time to death was 44.5 months. It was observed that recurrence rates were higher in patients with mucinous, poorly cohesive with signet-ring cell features (PK-SRC), and mixed types compared to papillary and tubular subtypes, although the difference was not statistically significant. Further analysis showed that disease-free survival was significantly longer in the papillary subtype compared to mucinous, PK-SRC, and mixed types. Similarly, mortality rates were higher in the mucinous, PK-SRC, and mixed types compared to papillary and tubular subtypes, but this difference was not statistically significant. Advanced analysis indicated that there was no significant difference in overall survival rates among the histopathological subtypes. Conclusion: The retrospective nature and the limited sample size of our study reduce its power to demonstrate the impact of histopathological subtypes on the prognosis of gastric cancer. Larger-scale, prospective studies are needed to address this issue more effectively.