Obez hastalarda monosit/HDL oranı ve platelet/lenfosit oranının vücut biyoimpedans ölçümleriyle ilişkisi
The relationship of monocyte/HDL ratio and platelet/lymphocyte ratio with body bioimpedance measurements in obese patients
- Tez No: 969959
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ERDOĞDU CEYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Obezite, MHO, PLO, Obesity, Monocyte-to-HDL Ratio (MHR), Platelet-to-Lymphocyte Ratio (PLR)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Obezite son yıllarda yaygınlaşan kronik inflamatuar bir sağlık sorunudur. DSÖ başta birçok otorite obeziteyle mücadele etmekte ve akademisyenler obezitenin riskini tanımlayacak parametreler üzerine çalışmalar yapmaktadırlar. Obezitenin inflamatuar yükünü ölçebileceği düşünülen parametrelerden iki tanesi de Monosit/Hdl ve Platelet/Lenfosit oranlarıdır. Biz de çalışmamızda bu parametreler ile obezitenin, insülin direncinin ve antropometrik ölçümlerin ilişkisini inceleyeceğiz Yöntem: Tek merkezli olan çalışmamız 1 şubat-1 temmuz 2025 tarihleri arasında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi Polikliniğine başvuran obez bireyler ile yapılmıştır. Çalışmaya 209 obez birey katılmış olup diabetes mellitus, hipertansiyon, dislipidemi, PCOS, malignite hastaları, koroner arter hastalığı olanlar, sigara içenler ve aktif enfeksiyonu olan hastalar dahil edilmemiştir. Çalışmanın Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Müdahale Olmayan Bilimsel Araştırmalar Etik Kurulu tarafından 21.01.2025 tarihli 25-MOBAEK-021 kayıt numaralı etik kurul izni alınmıştır. Bulgular: Çalışmamıza polikliniğimize başvuran 209 hasta dahil edilirken yaş ortalamaları 35,88±10,21 olup bunların 34'ü (%16,3) erkek, 175'i (%83,7) kadındır. Çalışmamızda 209 katılımcının MHO ile cinsiyet, bel/kalça, bel/boy ve insülin direnci ile ilişkisi incelenmiştir. 144 (%68,9) bireyde insülin direnci mevcut olup 65 bireyde (%31,1) insülin direnci görülmemiştir. 124'ünün (%59,3) bel/kalça oranı yüksek olup 85'inin (%40,7) bel/kalça oranı normal bulunmuştur. Bel/boy oranları incelendiğinde 137'si (%65,6) metabolik açıdan yüksek riskli, 72(%34,4) tane birey ise düşük riskli bulunmuştur. MHO'nun cinsiyet, bel/kalça, bel/boy ve insülin direncinin hepsi ile anlamlı ilişkisi bulunmuştur. Erkek cinsiyetin, bel/kalça yüksekliğinin, bel/boy yüksekliğinin ve insülin direnci varlığının MHO yüksekliği ile ilişkili olduğu görülmüştür (p<0,05). Obezite gruplarında bu parametreler her grupta tek tek çalışılmış olup elde edilen bulgulara göre insülin direnci tüm obezite gruplarında istatistiksel olarak en anlamlı değişken olduğu sonucuna varılmıştır. PLO'da toplam katılımcıların olduğu 209 birey ile yapılan istatistikte sadece cinsiyet anlamlı fark oluşturmuş PLO kadınlarda anlamlı olarak daha yüksek bulunurken (p=0,022) bel/boy, bel/kalça ve insülin direnci ile PLO arasında anlamlı ilişki görülmemiştir. Sonuç: Benzer araştırmalar çok merkezli, kontrol grubu olan, yüksek katılımcı sayısına ulaşmış çalışmalar yapılması literatüre katkı sağlayacaktır. MHO'nun insülin direnci ile bütün obezite gruplarında anlamlı gelmesi bu parametrenin insülin direncini yönetmede ve obez birey takibinde kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Obesity has emerged as a chronic inflammatory health problem that has become increasingly prevalent in recent years. The World Health Organization (WHO) and other authorities are actively combating obesity, while researchers continue to investigate parameters that may better define its risks. Among these, the monocyte-to-HDL cholesterol ratio (MHR) and platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) have been proposed as potential markers reflecting the inflammatory burden of obesity. In this study, we aimed to examine the relationship of these parameters with obesity, insulin resistance, and anthropometric measurements. Methods: This single-center study was conducted between February 1 and July 1, 2025, at the Obesity and Diabetes Research and Application Center outpatient clinic of Tokat Gaziosmanpaşa University. A total of 209 obese individuals were included. Patients with diabetes mellitus, hypertension, dyslipidemia, polycystic ovary syndrome (PCOS), malignancy, coronary artery disease, active infection, or those who smoked were excluded. Ethical approval was obtained from the Tokat Gaziosmanpaşa University Faculty of Medicine Non-Interventional Scientific Research Ethics Committee (approval date: 21 January 2025, decision number: 25-MOBAEK-021). Results: The study included 209 patients, with a mean age of 35.88 ± 10.21 years; 34 (16.3%) were male and 175 (83.7%) were female. We investigated the associations of MHR with sex, waist-to-hip ratio (WHR), waist-to-height ratio (WHtR), and insulin resistance. Insulin resistance was present in 144 participants (68.9%), while 65 (31.1%) had no insulin resistance. WHR was elevated in 124 participants (59.3%) and normal in 85 (40.7%). According to WHtR, 137 participants (65.6%) were classified as at high metabolic risk, while 72 (34.4%) were considered low-risk. MHR showed statistically significant associations with sex, WHR, WHtR, and insulin resistance (p < 0.05). Male sex, elevated WHR, elevated WHtR, and presence of insulin resistance were all correlated with higher MHR. Across obesity subgroups, insulin resistance was found to be the most significant variable. For PLR, only sex showed a significant difference, with PLR being significantly higher in females (p = 0.022); no significant associations were found with WHtR, WHR, or insulin resistance. Conclusion: Future studies with larger sample sizes, multi-center designs, and control groups will further contribute to the literature. The significant association of MHR with insulin resistance across all obesity groups suggests that this parameter may be a valuable tool for the management of insulin resistance and the clinical follow-up of obese individuals.