I-deals, emerging leadership and promotability: A moderated mediation model
Kişiye özgü anlaşmalar, ortaya çıkan liderlik ve terfi edilebilirlik: Düzenleyici aracılık modeli
  1. Tez No: 969960
  2. Yazar: CANBERK TUNAKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAHİDE KARAKİTAPOĞLU AYGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişiye özgü anlaşmalar, Lider-üye etkileşimi, Idiosyncratic deals, Leader-member exchange
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Şirketler, ekipler içerisindeki geleceğin liderlerini belirlemeye çalışmaktadır. Özellikle, liderlerin bu ekiplerde gayriresmî biçimde nasıl ortaya çıktığı ve yöneticilerin bu çalışanlar hakkında ne düşündüğü hâlâ daha fazla açıklama gerektiren alanlar olarak dikkat çekmektedir. Bu çalışmanın amacı, kişiye özgü anlaşmaların (idiosyncratic-deals, i-deals) çalışanların lider olarak ortaya çıkmalarını nasıl etkilediğini ve lider olarak ortaya çıkmanın kişiye özgü anlaşmalar ile terfi edilebilirlik arasındaki ilişkiyi aracı değişken olarak etkileyip etkilemediğini sorgulamaktır. Buna ek olarak, çalışanlar ile yöneticileri arasındaki ilişkinin, lider olarak ortaya çıkmayı etkileyebileceği öngörüldüğünden, lider-üye etkileşimi, modelde bir düzenleyici değişken olarak ele alınmıştır. Çalışma, Türkiye'de faaliyet gösteren bir santrifüj teknolojileri şirketinde yürütülmüş ve 145 beyaz yakalı çalışan araştırmaya dâhil edilmiştir. Elde edilen veriler çalışmadaki tüm hipotezleri doğrulamaktadır. Hem kişiye özgü anlaşmalar hem de lider olarak ortaya çıkma, çalışanların terfi edilebilirliğini yordamakta; ayrıca ortaya çıkan liderlik, kişiye özgü anlaşmalar ile terfi edilebilirlik arasındaki ilişkiyi kısmen aracı olarak etkilemektedir. Bunun yanı sıra, yüksek düzeyde lider üye etkileşimi, kişiye özgü anlaşmalar ile lider olarak ortaya çıkma ve terfi edilebilirlik arasındaki ilişkiyi anlamlı biçimde güçlendirmektedir. Kişiye özgü anlaşmalar, lider olarak ortaya çıkma ve terfi edilebilirlik konusundaki bulgular literatür ışığında tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Companies attempt to identify future leaders within teams. In particular, how leaders emerge informally within these teams and what formal leaders think about these employees remain areas that still require further explanation. In this study, the focus is on how idiosyncratic deals (i-deals) are related to emerging leadership, and if emerging leadership mediates the relationship between i-deals and promotability. Additionally, since the relationship between employees and their managers may influence the emergence of leadership, leader-member exchange (LMX) is included in the model as a moderator. The study was conducted in a centrifugal technologies company operating in Türkiye and involved 145 white-collar employees. The data confirm all of our hypotheses. Both i-deals and emerging leadership predict employees' promotability, and emerging leadership partially mediates the relationship between i-deals and