Retina dekolman cerrahisinde kullanılan farklı cerrahi prosedürlerin makuler slippage üzerine etkisi
The effect of different surgical procedures used in retinal detachment surgery on macular slippage
  1. Tez No: 969969
  2. Yazar: SERKAN GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK ALTAN ÖZAL, DOÇ. DR. MURAT KARAPAPAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Regmatojen retina dekolmanı, pars plana vitrektomi, pnömatik retinopeksi, skleral çökertme, retinal yer değiştirme, metamorfopsi, Rhegmatogenous retinal detachment, pars plana vitrectomy, pneumatic retinopexy, scleral buckling, retinal displacement, metamorphopsia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada, regmatojen retina dekolmanı (RRD) cerrahisinde uygulanan pars plana vitrektomi (PPV-silikon, PPV-gaz), pnömatik retinopeksi (PnR) ve skleral çökertme yöntemlerinin anatomik başarı, görsel sonuç, retinal yer değiştirme ve metamorfopsi üzerine etkileri karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: RRD nedeniyle tedavi edilen 118 hastanın 118 gözü prospektif olarak incelenmiş ve uygulanan cerrahiye göre dört gruba ayrılmıştır: PPV-silikon (n=38), PPV-gaz (n=31), PnR (n=25) ve skleral çökertme (n=24). Postoperatif takiplerde anatomik başarı, göz içi basıncı değişimleri, OCT bulguları, retinal yer değiştirme açı ve miktarları ile metamorfopsi skorları değerlendirilmiştir. Bulgular: PnR grubunda görme keskinliği en yüksek, metamorfopsi skorları ise en düşük bulunmuştur. PPV-gaz grubunda retinal yer değiştirme miktarı en belirgin iken, PPV-silikon grubunda benzer fakat daha sınırlı düzeyde yer değiştirmeler saptanmıştır. Skleral çökertme grubunda retinal yer değiştirme görece düşük olup, yönelimlerin çoğunlukla superiore olduğu gözlenmiştir. Ayrıca PPV gruplarında erken dönemde göz içi basınç artışı sık görülürken, skleral çökertme grubunda uzun dönemde daha düşük göz içi basıncı değerleri kaydedilmiştir. Sonuç: RRD cerrahisinde seçilen yöntem, yalnızca anatomik başarıyı değil, aynı zamanda postoperatif görsel kaliteyi de etkilemektedir. PnR fonksiyonel sonuçlar ve metamorfopsi açısından avantajlı görünürken, PPV-gaz özellikle yer değiştirme açısından en riskli grubu oluşturmuştur. Skleral çökertme ise genç fakik olgularda daha sınırlı yer değiştirme ve stabil görsel sonuçlar sunmaktadır. Bu bulgular, cerrahi karar sürecinde sadece nüks riskine değil, uzun dönem görsel fonksiyon ve hasta yaşam kalitesine de odaklanılması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: In this study, the effects of pars plana vitrectomy (PPV-silicone, PPV-gas), pneumatic retinopexy (PnR), and scleral buckling methods used in rhegmatogenous retinal detachment (RRD) surgery on anatomical success, visual outcome, retinal displacement, and metamorphopsia were compared. Materials and Methods: A total of 118 eyes of 118 patients treated for RRD were prospectively examined and divided into four groups according to the surgical procedure performed: PPV-silicone (n=38), PPV-gas (n=31), PnR (n=25), and scleral buckling (n=24). Anatomical success, intraocular pressure changes, OCT findings, retinal displacement angle and amount, and metamorphopsia scores were evaluated during postoperative follow-ups. Findings: Visual acuity was highest in the PnR group, while metamorphopsia scores were lowest. Retinal displacement was most pronounced in the PPV-gas group, while similar but more limited shifts were observed in the PPV-silicone group. Retinal displacement was relatively low in the scleral buckling group, and the majority of shifts were superior. Furthermore, while intraocular pressure elevation was frequently observed in the PPV groups in the early period, lower intraocular pressure values were recorded in the scleral buckling group in the long term. Conclusion: The method chosen for RRD surgery affects not only anatomical success but also postoperative visual quality. PnR appears to be advantageous in terms of functional outcomes and metamorphopsia, while PPV-gas constitutes the most risky group, particularly in terms of displacement. Scleral buckling, on the other hand, offers more limited displacement and stable visual outcomes in young phakic cases. These findings highlight the need to focus not only on the risk of recurrence but also on long-term visual function and patient quality of life in the surgical decision-making process.