Fish yöntemi ile belirlenen FIP1-L1 /PDGFRA gen rearanjmanlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of FIP1-L1/PDGFRA gene rearrangements determined by fish method
  1. Tez No: 969981
  2. Yazar: ÖZNUR GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Tıbbi Biyoloji, Biology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: FIP1L1-PDGFRA, FISH, Hipereozinofilik Sendrom, Kronik Eozinofilik Lösemi, İmatinib, FIP1L1-PDGFRA, FISH, Hypereosinophilic Syndrome, Chronic Eosinophilic Leukemia, Imatinib
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Hematolojik maligniteler, kemik iliği ve periferik kan hücrelerinin kontrolsüz çoğalması, farklılaşma bozuklukları ve genetik/moleküler anormalliklerle karakterize edilen heterojen bir hastalık grubudur. Son yıllarda moleküler sitogenetik ve genetik analiz tekniklerindeki hızlı gelişmeler, bu hastalıkların tanı, sınıflandırma ve tedavi süreçlerine önemli katkılar sağlamıştır. Özellikle kromozomal translokasyonlar, delesyonlar ve füzyon genleri, hematolojik malignitelerin patogenezinde kritik rol oynamaktadır. Bu bağlamda, FIP1L1-PDGFRA gen rearanjmanı, özellikle Hipereozinofilik Sendrom (HES) ve Kronik Eozinofilik Lösemi (CEL) olgularında klinik açıdan büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Kliniği'nde 2017–2023 yılları arasında tanı almış 175 hastada FIP1L1-PDGFRA gen füzyonlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi, pozitiflik oranının belirlenmesi, hematolojik parametrelerle ilişkilerinin incelenmesi ve tedavi yanıtlarının literatürle karşılaştırılmasıdır. Çalışmada, hasta verileri elektronik kayıt sisteminden elde edilmiş; yaş, cinsiyet, klinik tanı, hemogram parametreleri (lökosit, eozinofil, hemoglobin, trombosit), karyotip analiz sonuçları ve FISH testi bulguları kaydedilmiştir. Çalışmamızda, 175 hastanın 25'inde (%14,3) FIP1L1-PDGFRA gen füzyonu saptanmıştır. Pozitif hastalarda lökosit ve eozinofil sayıları anlamlı şekilde yüksek bulunurken (p<0,001), hemoglobin ve trombosit düzeylerinde anlamlı fark izlenmemiştir. Karyotip analizi yalnızca üç hastada anormal sonuç vermiş, geri kalan pozitif olgularda ise normal karyotip gözlenmiştir. Bu durum, kriptik delesyonların klasik sitogenetikle saptanamayacağını ve FISH yönteminin bu tür moleküler anomalilerde altın standart olduğunu göstermektedir. Tedavi alan FIP1L1-PDGFRA pozitif 12 hastanın 11'inde (%91,6) imatinib tedavisine hematolojik tam yanıt alınmıştır. Bu oran, uluslararası literatür ile uyumludur. Bulgularımız, erken moleküler tanının klinik önemini ve hedefe yönelik tedavi stratejilerinin hastaların prognozunu belirgin şekilde iyileştirdiğini ortaya koymaktadır. Bu tez, Türkiye'de FIP1L1-PDGFRA gen füzyonlarının retrospektif olarak incelendiği en güncel çalışmalardan biri olup hem tanısal yaklaşım hem de tedavi planlaması açısından klinik ve bilimsel katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Hematological malignancies are a heterogeneous group of disorders characterized by uncontrolled proliferation of bone marrow and peripheral blood cells, differentiation defects, and genetic/molecular abnormalities. In recent years, rapid advancements in molecular cytogenetic and genetic analysis techniques have significantly contributed to the diagnosis, classification, and treatment processes of these diseases. Chromosomal translocations, deletions, and fusion genes play a critical role in the pathogenesis of hematological malignancies. In this context, the FIP1L1-PDGFRA gene rearrangement holds substantial clinical importance, particularly in cases of Hypereosinophilic Syndrome (HES) and Chronic Eosinophilic Leukemia (CEL). The aim of this thesis was to retrospectively evaluate FIP1L1-PDGFRA gene fusions in 175 patients diagnosed between 2017 and 2023 at the Hematology Clinic of Erciyes University Faculty of Medicine, to determine the positivity rate, examine their association with hematological parameters, and compare treatment responses with the literature. Patient data were obtained from the electronic medical record system, including age, sex, clinical diagnosis, complete blood count parameters (leukocyte, eosinophil, hemoglobin, platelet), karyotype analysis results, and FISH test findings. In our study, the FIP1L1-PDGFRA gene fusion was detected in 25 of 175 patients (14,3%). Leukocyte and eosinophil counts were significantly higher in positive patients (p<0.001), whereas hemoglobin and platelet levels showed no significant differences. Karyotype analysis revealed abnormalities in only three patients, while the remaining positive cases exhibited a normal karyotype. These findings demonstrate that cryptic deletions cannot be detected by conventional cytogenetics and that the FISH method serves as the gold standard for identifying such molecular anomalies. Among the FIP1L1-PDGFRA-positive patients who received treatment, 11 of 12 (91,6%) achieved a complete hematological response to imatinib therapy. This rate is consistent with international literature. Our findings highlight the clinical importance of early molecular diagnosis and show that targeted therapeutic strategies can significantly improve patient prognosis. This thesis represents one of the most recent studies in Türkiye to retrospectively examine FIP1L1-PDGFRA gene fusions and provides valuable contributions to both diagnostic approaches and treatment planning from clinical and scientific perspectives.