Yüzme kulüplerinin kurumsal sosyal sorumluluk düzeylerinin belirlenmesi
Determining the corporate social responsibility levels of swimming clubs
- Tez No: 969997
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ŞENTUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yüzme kulüpleri, demografik faktörler, sporda kurumsal sosyal sorumluluk, taraftarlar, spor yönetimi, Kurumsal sosyal sorumluluk, Spor kulüpleri, Swimming clubs, Leisure constraints, corporate social responsibility, supporter groups, sports management, Sports clubs, Sport management, Swimming club
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
ÖZET YÜZME KULÜPLERİNİN KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ Memduh Can YILDIRIMCILAR Yüksek Lisans Tezi, Spor Yöneticiliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Murat ŞENTUNA Bu araştırma, İzmir'de bulunan yüzme kulüplerinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) düzeylerinin incelenmesini amaçlamaktadır. Araştırma, nicel yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiş ve betimsel tarama modeli benimsenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu kolayda örneklem yöntemi kullanılarak gönüllülük esasına göre katılmaları sağlanan İzmir ilindeki yüzme kulüplerinin sporcuları, taraftar grupları ve takipçileri içerisinden ulaşılan 403 kişi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu ve Jung (2012) tarafından geliştirilen ve Sönmezoğlu ve arkadaşları (2016) tarafından Türkçe'ye çevirisi yapılarak ekonomik, yasal, etik ve hayırseverlik sorumluluğu olmak üzere 4 alt boyuttan oluşan, 28 maddelik Spor Kulüpleri İçin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ölçeği (KSSÖ) kullanılmıştır. Araştırma 2024 yılı Ekim ayında alanyazın taraması, araştırma sorusu, problem durumunun belirlenmesi ve araştırmada kullanılacak yöntemin belirlenmesi ile başlamış, veriler 2025 Şubat ayına kadar toplanarak ve araştırmanın giriş ve genel bilgiler bölümünün yazılmasına başlanmıştır. 2025 Mart ayında toplanan verilerin istatistiksel analizleri yapılarak araştırmanın bulguları yazılmıştır. 2025 Haziran ayı içerisinde araştırmanın tartışma ve sonuç bölümleri yazılarak tamamlanmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analizleri yapılırken SPSS 25.0 paket programı kullanılmış, elde edilen verilerin aritmetik ortalamaları, standart sapma ve standart hataları ile minimum ve maksimum değerleri hesaplanmıştır. Verilerin normal dağılım gösterip göstermedikleri değerlendirilirken çarpıklık (skewness) ve basıklık (kurtosis) değerleri dikkate alınmış, değerlerin -1.5 ile +1.5" aralığında yer aldığı görülerek normallik varsayımının karşılandığı düşünülmüş ve verilerin analizinde parametrik testler kullanılmıştır. Değişkenlerden cinsiyet ve medeni durumun değerlendirilmesinde Bağımsız Örneklem t testi, yaş ve eğitim düzeyinin değerlendirilmesinde Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve gelir durumunun değerlendirilmesinde Pearson Korelasyon analizi uygulanmış, anova testi sonuçlarında anlamlı fark gösteren sonuçlarda farkın nereden kaynaklandığını belirlemek için ise Tukey post-hoc testi uygulanmıştır. Araştırma sonuçları, Sporda Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ölçeğinin geneli ve alt boyutları olan ekonomik sorumluluk, yasal sorumluluk, etik sorumluluk ve hayırseverlik sorumluluğu boyutlarında katılımcıların yaş ve medeni durum özellikleri arasında anlamlı bir farklılaşma görülmezken, cinsiyet ve gelir durumları arasında anlamlı farklılaşmalar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINING THE CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY LEVELS OF SWIMMING CLUBS Memduh Can YILDIRIMCILAR Master's Thesis, Department of Sports Management Supervisor: Prof. Dr. Murat ŞENTUNA This research aims to examine the corporate social responsibility (CSR) levels of swimming clubs in Izmir. The research was conducted using quantitative method and descriptive survey model was adopted. The study group of the research consists of 403 people who were reached among the athletes, fan groups and followers of the swimming clubs in Izmir province, who were provided to participate on a voluntary basis by using the convenience sampling method. Personal Information Form and 28-item Corporate Social Responsibility Scale for Sports Clubs, which was developed by Jung (2012) and translated into Turkish by Sönmezoğlu et al. (2016) and consists of 4 sub-dimensions: economic, legal, ethical and philanthropic responsibility, were used as data collection tools. The research started in October 2024 with the literature review, research question, determination of the problem situation and determination of the method to be used in the research, the data were collected until February 2025 and the introduction and general information section of the research were started to be written. In March 2025, the statistical analysis of the collected data was made and the findings of the research were written. In June 2025, the discussion and conclusion sections of the research were written and completed. SPSS 25.0 package program was used to analyze the data obtained in the study, and arithmetic averages, standard deviations, standard errors, minimum and maximum values were calculated. Skewness and kurtosis values were taken into consideration while evaluating whether the data showed a normal distribution or not, and it was seen that the values were in the range of -1.5 to +1.5" and it was thought that the normality assumption was met and parametric tests were used in the analysis of the data. Independent Sample t-test was used in the evaluation of gender and marital status, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was used in the evaluation of age and education level, Pearson Correlation analysis was used in the evaluation of income status, and Tukey post-hoc test was applied to determine the source of the difference in the results showing a significant difference in ANOVA test results. The results of the research show that there is no significant difference between the age and marital status characteristics of the participants in the overall and sub-dimensions of the Corporate Social Responsibility Scale in Sports, which are economic responsibility, legal responsibility, ethical responsibility and philanthropic responsibility, while there are significant differences between gender and income status.