İmplant üstü sabit protezlerde farklı abutment ve kantilever tasarımının stres dağılımına etkisi: Sonlu elemanlar analizi
The effect of different abutment and cantilever designs on stress distribution in implant-supported fixed prostheses: A finite element analysis
  1. Tez No: 970006
  2. Yazar: MUSTAFA GÖCEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYDA AKIN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental implant, Sabit protez, Abutment tipi, Kantilever, Sonlu elemanlar analizi, Stres dağılımı, Dental implantlar, Dental implant, Fixed prosthesis, Abutment type, Cantilever, Finite element analysis, Stress distribution, Dental implants
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Farklı implant pozisyonları, abutment tipleri, protez materyalleri ve kantilever tasarımlarının dört üniteli implant destekli sabit protezlerdeki stres dağılımına etkilerini sonlu elemanlar analizi (FEA) ile incelemektir. Materyal ve Metod: Mandibula üzerinde 12 farklı model dijital olarak tasarlanmış, implantlar ve abutmentler üretici firma verilerine dayanarak modellenmiş ve protezler monolitik zirkonya veya cr-co destekli porselen olarak simüle edilmiştir. Analizlerde, oblik yükleme altında (150 N, 30°) implant, abutment, vidalar ve kemik üzerindeki von Mises stres değerleri hesaplanmıştır. Bulgular: Kantilevera yakın implant çevresinde en yüksek stres değerlerinin ortaya çıktığını göstermiştir. Distal kantilever tasarımlarında mezial kantilevere göre implant çevresinde daha yüksek stres değerleri bulunmuştur. Ti-base abutmentler, implant boyun bölgesindeki stres dağılımını daha dengeli hale getirirken, multi-unit abutmentlarda stres çoğunlukla implant veya abutment üzerinde yoğunlaşmıştır. Protez materyali açısından, cr-co destekli porselen protezlerde stres dağılımı monolitik zirkonyaya kıyasla daha homojen bulunmuştur. Maksimum von Mises stres değerleri, kemiğin çekme ve basma dayanımının %30'unu aşmamış ve bu durum, söz konusu protez tasarımlarının klinik olarak güvenle uygulanabileceğini düşündürmüştür. Sonuçlar: Kantilever yerleşimi, abutment tipi ve protez materyali, implant destekli sabit protezlerde stres dağılımını önemli ölçüde etkilemektedir. Ti-base abutmentlerin implant boyun bölgesinde stres dağılımını iyileştirdiği, cr-co destekli porselen protezlerin ise stres konsantrasyonlarını azalttığı görülmüştür. Elde edilen bulgular, klinik uygulamalarda abutment ve protez materyali seçiminin stres yönetimi açısından kritik öneme sahip olduğunu ve uzun dönem başarı için dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of different implant positions, abutment types, prosthetic materials, and cantilever designs on stress distribution in four-unit implant- supported fixed prostheses using finite element analysis (FEA). Materials and Methods: Twelve different mandibular models were digitally designed. Implants and abutments were modeled according to the manufacturer's specifications, and the prostheses were simulated as either monolithic zirconia or Co-Cr porcelain-fused restorations. Under oblique loading (150 N, 30°), von Mises stress values on the implant, abutment, screws, and surrounding bone were calculated. Results: The highest stress values were observed around the implant adjacent to the cantilever. Distal cantilever designs exhibited higher stress values around implants compared to mesial cantilevers. Ti-base abutments provided a more balanced stress distribution at the implant neck, whereas stresses in multi-unit abutments were concentrated predominantly on the implant or abutment components. Regarding prosthetic materials, Co-Cr porcelain-fused prostheses demonstrated a more homogeneous stress distribution than monolithic zirconia. Maximum von Mises stress values did not exceed 30% of the tensile and compressive strength of bone, indicating that these prosthetic designs may be considered clinically safe. Conclusion: Cantilever location, abutment type, and prosthetic material significantly influence stress distribution in implant-supported fixed prostheses. Ti-base abutments improved stress distribution at the implant neck, while Co-Cr porcelain-fused prostheses reduced stress concentrations. These findings emphasize that the choice of abutment and prosthetic material is critical for stress management and should be carefully considered to ensure long-term clinical success.