Geriatrik hastalarda farklı ağrı ölçeklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of different pain scales in geriatric patients
- Tez No: 970092
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN SAĞLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Geriatri, Ağrı Ölçekleri, Geriatrik Ağrı Ölçeği, McGill Ağrı Ölçeği Kısa Form, Geriatrics, Pain Scales, Geriatric Pain Scale, Short-Form McGill Pain Questionnaire
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Güney, F. Geriatrik Hastalarda Farklı Ağrı Ölçeklerinin Değerlendirilmesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2025. Günümüzde, dünya genelindeki eğilimle uyumlu olarak, ülkemizde de yaşlı bireylerin sayısı ve nüfus içerisindeki oranı hızla artış göstermektedir. Geriatrik bireyler arasında en sık dile getirilen şikâyetlerden biri ağrıdır. Yaşlı hastalarda ağrının yapılandırılmış ölçekler aracılığıyla sistemli biçimde ölçülmesi, hem doğru tanı ve etkili tedavi planlaması hem de gereksiz analjezik kullanımının önüne geçilmesi açısından büyük bir gerekliliktir. Araştırmamızda, 15 Şubat 2024 ile 15 Mayıs 2024 tarihleri arasında Eskişehir'deki Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran 385 geriatrik hasta ile görüşülmüş; anket formunda yer alan sosyodemografik bilgi formu, Geriatrik Ağrı Ölçeği ve McGill Ağrı Ölçeği Kısa Formu kullanılarak ağrının özellikleri ve şiddeti ile ilaç kullanım alışkanlıkları gibi çeşitli parametreler kesitsel tipte çalışma yöntemiyle değerlendirilmiştir. Çalışmamızdaki katılımcılardan elde edilen verilere göre; Geriatrik Ağrı Ölçeği için ortalama skor 30,38 ± 12,93 olarak belirlenirken, McGill Ağrı Ölçeği ortalaması 10,07 ± 5,65 olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların farklı özelliklerine göre yapılan karşılaştırmada, kadın katılımcılarda, doktor önerisi olmadan ağrı kesici kullananlarda ve en az bir kronik hastalığı bulunanlarda, hem Geriatrik Ağrı Ölçeği hem de McGill Ağrı Ölçeği Kısa Form skorlarının anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışmamızdaki Geriatrik Ağrı Ölçeği ile McGill Ağrı Ölçeği Kısa Form arasındaki korelasyon analizi, 0,857'lik katsayı değeriyle ölçekler arasında son derece güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuç, McGill Ağrı Ölçeği Kısa Form'un geriatrik popülasyonda da güvenilir bir değerlendirme aracı olabileceğini göstermiştir. Geriatrik ağrı değerlendirme ve yönetiminde, birinci basamak ve uzmanlık düzeyindeki bakım kalitesini artıracak; erken müdahale ve sürekli izleme mekanizmalarıyla hastaların fonksiyonel bağımsızlıklarını koruyup yaşam kalitelerini yükseltecek altyapı ve uygulamaların geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Güney, F. Evaluation of Different Pain Scales in Geriatric Patients. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Family Medicine, Medical Specialization Thesis, Eskişehir, 2025. Currently, in line with global trends, the number and proportion of older adults in our country are rising rapidly. Pain is one of the most frequently reported complaints among geriatric individuals. The systematic measurement of pain in elderly patients using structured scales is essential both for accurate diagnosis and effective treatment planning and for avoiding unnecessary analgesic use. In this cross-sectional study, 385 geriatric patients who presented to Family Health Centers in Eskişehir between 15 February 2024 and 15 May 2024 were evaluated using a sociodemographic information form, the Geriatric Pain Scale, and the Short-Form McGill Pain Questionnaire to assess various parameters, including pain characteristics, intensity, and medication-use habits. The mean score on the Geriatric Pain Scale was 30.38 ± 12.93, while the mean score on the Short-Form McGill Pain Questionnaire was 10.07 ± 5.65. Subgroup analyses revealed that female participants, those using analgesics without physician recommendation, and those with at least one chronic disease had significantly higher scores on both scales (p < 0.05). A correlation analysis between the two instruments demonstrated a very strong relationship (r = 0.857), indicating that the Short-Form McGill Pain Questionnaire may serve as a reliable assessment tool in the geriatric population. To enhance pain evaluation and management in older adults, it is necessary to develop infrastructure and implement practices at both primary-care and specialist levels that promote early intervention and continuous monitoring, thereby preserving functional independence and improving quality of life.