Gürültüde işitme testine dayalı uyarlamanın konuşma algısı, uzaysal algı ve memnuniyet üzerindeki etkisi
Speech perception, spatial perception and satisfaction outcomes of fitting based on hearing in noise ability
  1. Tez No: 970139
  2. Yazar: MELEK BAŞAK ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE ÇEKİÇ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT CAN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Odyoloji, Audiology
  6. Anahtar Kelimeler: işitilebilir kontrast eşiği, ekolojik HINT, gürültü, işitme cihazı, yetişkin, audible contrast threshold, ecological HINT, noise, hearing aid, adult
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
Özet
İşitme kayıplı bireyler, özellikle gürültülü ortamlarda konuşmayı anlama konusunda belirgin zorluklar yaşamaktadır. Benzer şekilde işitme cihazı kullanıcıları için en zorlayıcı parametrelerden biri gürültülü ortamlarda dinlemedir. Bu çalışma bilateral işitme cihazı kullanıcılarında gürültüde işitme testine göre yapılan uyarlamanın konuşma algısı, uzaysal algı ve memnuniyete etkisinin değerlendirilmesini amaçlamıştır. Tek kör randomize kontrollü olarak tasarlanan çalışma, dahil edilme kriterlerine uyan yetişkin bilateral işitme cihazı kullanıcılarıyla gerçekleştirilmiş ve iki grupaltında değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırma grubundaki bireylerin (n=21) cihaz fittingi İşitilebilir Kontrast Eşiği Testi (Audible Contrast Threshold-ACT) yöntemitemel alınarak gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubundaki bireylere (n=21) ise geleneksel yöntemlerle cihaz fittingi yapılmıştır. Çalışmaya dahil edilentüm katılımcılara başlangıçta Gerçek Kulak Ölçümü ve ACT testi yapılmış olup, ekolojik olarak geçerli HINT (eco- HINT), Konuşma, Uzaysal Algı ve İşitme Kalitesi (KUİK) Ölçeği ve İşitme Cihazından Sağlanan Faydanın Kısaltılmış Profili (Abbreviated Profile of Hearing Aid Benefit-APHAB) anketi uygulanmıştır. Gruplara özel yöntemlerle yapılan fitting sonrası ikinci kez KUİK ölçeği ve APHAB anketi uygulanmıştır, ACT ve eco- HINT testleri yapılmıştır. Bulgular karşılaştırılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bu çalışmada müdahale sonrası çalışma grubunda ACT (p=0,0001) ve eco-HINT (p=0,0001) skorlarında anlamlı iyileşmeler saptanırken, kontrol grubunda değişim gözlenmemiştir. APHAB ve KUİK skorlarında her iki grupta da iyileşme olmasına rağmen grup karşılaştırmalarında çoğunlukla anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Çalışma sonucunda, gürültüde işitme testine göre bireye özgü yapılan uyarlamanın kişilerin gürültüde işitme performansını açıkça artırdığı ortaya konulmuştur. Ayrıca, uzaysal algı ve işitme cihazı memnuniyetinde de belirgin artış kaydedilmiştir. Kişiye özel programlamaların, gerçek yaşam koşullarında kullanıcı deneyimini ve cihaz memnuniyetini artırmada etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Individuals with hearing loss experience significant difficulties understanding speech, especially in noisy environments. Similarly, listening in noisy environments is one of the most challenging parameters for hearing aid users. This study aimed to evaluate the effects of adaptations to hearing in noise testing on speech perception, spatial perception, and satisfaction in bilateral hearing aid users. Designed as a single-blind, randomized controlled trial, the study was conducted with adult bilateral hearing aid users who met the inclusion criteria, and evaluations were conducted in two groups. Individuals in the study group (n=21) were fitted using the Audible Contrast Threshold Test (ACT) method. Individuals in the control group (n=21) were fitted using conventional methods. All participants included in the study initially underwent Real Ear Measurement (REM) and ACT tests, along with the ecologically valid HINT (eco-HINT), the Speech, Spatial Perception and Hearing Quality (SSQ) Scale, and the Abbreviated Profile of Hearing Aid Benefit (APHAB) questionnaire. Following group-specific fitting, the SSQscale and APHAB questionnaire were administered a second time, and the ACT and eco-HINT tests were performed. The findings were compared and statistically analyzed. In this study, significant improvements were found in ACT (p=0.0001) and eco-HINT (p=0.0001) scores in the study group after the intervention, while no change was observed in the control group. Although there were improvements in APHAB and WPHR scores in both groups, group comparisons generally found no significant difference (p>0.05). The study revealed that individualized adaptations to the hearing-in-noise test clearly improved hearing performance in noise. Furthermore, significant increases in spatial perception and hearing aid satisfaction were also noted. These findings support the necessity of implementing tests that directly measure performance in noisy environments and spatial hearing in hearing aid fitting processes. It was concluded that personalized programming is effective in improving user experience and device satisfaction in real-life situations.