Betonarme perdelerin boyut ve donatı düzeni bakımındanTürkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY 2018) gereğincesayısal olarak irdelenmesi
Numerical evaluation of rc shear walls in terms ofdimensions and reinforcement arrangement in accordancewith the Turkish Seismic Code (TSC 2018)
  1. Tez No: 970140
  2. Yazar: YAŞAR ENES MUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN EMSEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme perdeler, Boyut etkisi, Sonlu elemanlar yöntemi, Reinforced concrete shear walls, Size effect, Finite element method
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Depreme dayanıklı yapı tasarımında betonarme perdeler büyük bir öneme sahiptir. Bu tez çalışmasında perdelerin donatı düzeninin ve boyutlarının perde davranışına etkisi bilgisayar destekli olarak araştırılmıştır. İnceleme önceliği olarak perde elemanlarda yaygın olarak görülebilen kesme etkisiyle gevrek hasar alma durumu seçilmiştir. İlk başta Ibrahim (2000) tarafından betonarme perde için deneysel olarak yürütülen doktora tez çalışmasından yararlanılarak sayısal bir model oluşturulmuş ve deney sonuçlarıyla uyumlu sonuçlar veren modelin geçerliliği anlaşılmıştır. Bu modelin farklı donatı düzenleriyle eksenel yük altında tek yönlü itme analizleri ayrıca gerçekleştirilmiştir. Daha sonra modellerden Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine (TBDY 2018) uygun olanında toplam perde yüksekliği her seferinde 900 mm azaltılarak on bir adet kısaltılmış farklı model oluşturulmuştur. Bu kısaltılmış modellerden süneklik koşulunu sağlayan bir tanesi seçilip her seferinde 408 mm genişletilerek on altı farklı genişletme modeli hazırlanmıştır. Kısaltma ve genişletme modellerinin yük-deplasman eğrileri, kritik bölgelerinde donatı ve beton için maksimum gerilme değerleri ve oluşan hasar alma durumları karşılaştırılmıştır. Tüm kısaltma ve genişletme modellerinin yük-deplasman eğrileri, perde yüksekliğinin genişliğe oranıyla çarpılarak normalize edilmiş ve tek bir grafikte gösterilen tüm modellerin gevrek ve sünek davranış aralığı belirlenmiştir. Ayrıca elde edilen davranış sonuçlarının TBDY 2018 kurallarına olan uyumu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In earthquake-resistant building design, reinforced concrete walls play a crucial role. This thesis investigates the effect of reinforcement arrangements and dimensions on wall behavior using computer-aided methods. The study prioritizes the brittle failure mode caused by shear effects, which are commonly observed in wall elements. Initially, a numerical model was developed based on the experimental doctoral thesis conducted by Ibrahim (2000) for reinforced concrete shear walls, and the validity of the model was confirmed by results consistent with experimental data. Additionally, uniaxial push-over analyses under axial loading were performed for the model with different reinforcement arrangements. Subsequently, eleven shortened models were created by reducing the total wall height by 900 mm each time, in accordance with the Turkish Seismic Code (TSC 2018). From these shortened models, one that satisfied the ductility condition was selected and expanded by 408 mm each time, resulting in sixteen different expansion models. The load-displacement curves of the shortened and extended models, the maximum stress values for reinforcement and concrete in critical regions, and the resulting damage conditions were compared. The load-displacement curves of all shortened and extended models were normalized by multiplying them by the ratio of wall height to width and the brittle and ductile behavior range of all models was determined in a single graph. Additionally, the compliance of the obtained performance results with the TSC 2018 regulations has been evaluated.