Çocuklarda preoperatif enflamatuvar belirteçlerin preoperatif anksiyete ve derlenme ajitasyonu ile ilişkisi
Association of preoperative inflammatory markers with preoperative anxiety and agitation in children
- Tez No: 970138
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA HATİPOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, biyobelirteçler, derlenme ajitasyonu, enflamasyon, pediyatrik, Anxiety, biomarkers, emergence agitation, inflammation, pediatric
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Derlenme ajitasyonu (DA) bilişsel bir durum bozukluğu olarak tanımlanan bir anestezi komplikasyonudur. DA'nın patofizyolojisinde nöroenflamasyonun merkezi mekanizma olduğu düşünülmektedir. Preoperatif anksiyete de en iyi 'akut preoperatif stres yanıtı' ile açıklanabilir. Bu çalışmada çocuklarda preoperatif hemogramdan elde edilen enflamatuvar belirteçler ve oranların, preoperatif anksiyete ve DA gelişimi ile ilişkisini değerlendirdik. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, prospektif, gözlemsel olarak tasarlanan bu çalışmaya 5-12 yaş, ASA I-II 350 pediyatrik hasta dahil edildi. Tüm hastalar preoperatif bekleme odasında modifiye Yale Preoperatif Anksiyete Skalası (m-YPAS) ile değerlendirildi. Demografik veriler, anestezi/cerrahi verileri, CBC tarihi/parametreleri kaydedildi. Derlenme odasında 0./5./10./20./30. dakikalarda DA (PAED skoru) ve ağrı (<7yaş FLACC; ≥7yaş VAS) değerlendirildi. Bulgular: DA gelişen (n=130) ve gelişmeyen (n=220) hastalar karşılaştırıldığında DA gelişenlerde lökosit, monosit, nötrofil, platelet sayıları yüksek (p=0,018, 0,005, 0,001, 0,001), lenfosit düşük (p=0,042), monosit/lenfosit oranı (MLR), nötrofil/lenfosit oranı (NLR), platelet/lenfosit oranı (PLR) ve sistemik immün-enflamatuvar indeks (SII) yüksek (p<0,001) saptandı. ROC analizinde DA ön görücülüğü en yüksek parametrenin SII olduğu görüldü. (CBC ≤7gün, AUC:0,713) Regresyon analizinde DA'nın bağımsız risk faktörleri küçük yaş, postoperatif ağrı ve yüksek SII olarak saptandı. Preoperatif anksiyete saptanan çocuklarda (n=103) WBC daha yüksekti (p=0,026). Küçük yaş, anksiyeteli ebeveyn ve yüksek SII değeri preoperatif anksiyete için bağımsız belirleyiciydi. Sonuç: SII başta olmak üzere kolayca hesaplanabilen CBC-türevi enflamatuvar belirteçler çocuklarda DA riskini öngörebilir ve anesteziste DA gelişimini önleyecek stratejiler benimsemesi için yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Emergence agitation (EA) is a complication of anesthesia defined as a cognitive state disorder. Neuroinflammation is thought to be the central mechanism in the pathophysiology of RA. Preoperative anxiety can be best explained by the 'acute preoperative stress response.' In this study, we evaluated the relationship between inflammatory markers and ratios obtained from preoperative hemograms in children and the development of preoperative anxiety and EA. Material-method: This single-center, prospective, observational study included 350 pediatric patients aged 5-12 years, ASA I-II. All patients were assessed in the preoperative waiting room using the modified Yale Preoperative Anxiety Scale (m-YPAS). Demographic data, anesthesia/surgical data, and CBC history/parameters were recorded. EA (PAED score) and pain (FLACC <7 years; VAS ≥7 years) were assessed in the recovery room at 0, 5, 10, 20, and 30 minutes. Results: When comparing patients who developed EA (n=130) and those who did not (n=220), those who developed EA had higher leukocyte, monocyte, neutrophil, and platelet counts (p=0.018, 0.005, 0.001, 0.001), lower lymphocyte counts (p=0.042), and higher MLR, NLR, PLR, and Systemic immune inflammatory index (SII) (p<0.001). ROC analysis revealed that SII was the parameter with the highest predictive value for EA. (CBC ≤7 days, AUC:0.713). Regression analysis revealed younger age, postoperative pain, and higher SII as independent risk factors for EA. WBC was higher in children with preoperative anxiety (n=103) (p=0.026). Younger age, anxious parents, and a higher SII were independent predictors of preoperative anxiety. Conclusion: Easily measurable CBC-derived inflammatory markers, particularly SII, can predict the risk of EA in children and guide anesthesiologists in adopting strategies to prevent EA development.