Spor bilimleri öğrencilerinde egzersiz bağımlılığı ve yaşam doyum düzeyinin incelenmesi
Investigation of exercise addiction and life satisfaction levels in sports science students
- Tez No: 970141
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜDAVERDİ MAMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz bağımlılığı, Yaşam doyumu, Spor, Exercise addiction, Life satisfaction, Sport
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin yaşam doyumu ile egzersiz bağımlılığı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu değişkenlerin cinsiyet, antrenman süresi ve spor yapma yılına göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Araştırmanın örneklemini 320 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında“Yaşam Doyumu Ölçeği”ve“Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği”kullanılmış; normallik Kolmogorov-Smirnov testi ile incelenmiş ve ilişkiler Pearson korelasyon analiziyle, bağımsız gruplar için Independent-Sample T-Testi üç ve üzeri grup karşılaştırmasında One Way Anova testi, sonucunda oluşan farkın kaynağını belirlemek için Post-Hoc Tukey testinden faydalanılmıştır. Araştırma bulguları, yaşam doyumu ile egzersiz bağımlılığı arasında negatif yönlü ve düşük düzeyde anlamlı bir ilişki (r=-,158;p<0,01) olduğunu göstermektedir. Cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık bulunmazken, antrenman süresinin yaşam doyumu ve egzersiz bağımlılığı üzerinde etkili olduğu, orta düzeyde antrenman yapan öğrencilerin daha yüksek puanlara sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca 7-9 yıl spor yapan öğrencilerin egzersiz bağımlılığı düzeylerinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Sonuç olarak, yaşam doyumu ile egzersiz bağımlılığı arasındaki ilişkinin düşük düzeyde de olsa anlamlı olduğu; cinsiyetin belirleyici bir faktör olmadığı, ancak antrenman süresi ve spor yapma yılının bu değişkenler üzerinde etkili olabileceği ortaya konmuştur. Bulgular, dengeli egzersiz alışkanlıklarının hem yaşam doyumunu artırabileceğini hem de bağımlılık riskini azaltabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between life satisfaction and exercise addiction levels of students studying at the Faculty of Sport Sciences at Niğde Ömer Halisdemir University, and to determine whether these variables differ according to demographic factors such as gender, training duration, and years of sports participation. The sample of the study consists of 320 students. The“Life Satisfaction Scale”and the“Exercise Addiction Scale”were used to collect data. Normality was examined using the Kolmogorov-Smirnov test, and correlations were analyzed using Pearson correlation analysis, the Independent-Sample T-test for independent groups, and the One-Way ANOVA test for comparisons of three or more groups. The Post-Hoc Tukey test was used to determine the source of the resulting differences. The research findings indicate a negative and low-level significant relationship (r=-.158; p<0.01) between life satisfaction and exercise addiction.No significant difference was found in terms of gender. However, training duration was found to have an effect, with students who trained at a moderate level reporting higher life satisfaction and exercise addiction scores, while those with excessive training duration reported lower life satisfaction. In addition, students with 7–9 years of sports participation demonstrated higher levels of exercise addiction.In conclusion, although the relationship between life satisfaction and exercise addiction was found to be weak, it was statistically significant. Gender was not identified as a determinant factor, but training duration and years of participation in sports were shown to influence both variables. These results suggest that balanced and regular exercise habits may enhance life satisfaction while reducing the risk of exercise addiction.