Nullipar gebelerde doğumun aktif fazının başlangıcında yapılanintrapartum ultrasonografinin doğum zamanını öngörmesindeki yeri
The role of intrapartum ultrasonography performed at the onset of the active phase of labor in predicting the time of delivery in nulliparous women
  1. Tez No: 970142
  2. Yazar: MURAT AYKUT CANTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM İNANÇ MENDİLCİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İntrapartum ultrasonografi, nulliparite, prospektif çalışma, ilerleme açısı, baş–perine mesafesi, doğum süresi, ROC analizi, Intrapartum ultrasonography, nulliparity, prospective study, angle of progression, head–perineum distance, labor duration, ROC analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, nullipar gebelerde doğumun aktif fazının başlangıcında(6 cm servikal açıklık) yapılan intrapartum ultrasonografi ile ölçülen ilerleme açısı (AoP), baş–perine mesafesi (HPD), oksiput pozisyonu, baş yönelimi ve orta hat açısının (MLA) doğum süresi üzerindeki öngörü değerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Mart 2024 – Ağustos 2025 tarihleri arasında doğum eyleminin aktif fazının başlangıcında(6 cm servikal açıklık) bulunan toplam 57 nullipar gebe prospektif olarak değerlendirildi. Doğum süresi, doğum şekli ve neonatal sonuçlar kaydedildi. İstatistiksel analizlerde Spearman korelasyonu, çok değişkenli doğrusal regresyon ve ROC eğrisi analizleri kullanıldı. Bulgular: Doğum süresi ile AoP arasında anlamlı negatif korelasyon saptandı (r = –0,394; p = 0,002), AoP'nin ROC analizi, doğumun öngörülmesinde anlamlı ayırt edici güce sahip olduğunu göstermiştir. İki saat içinde doğumu öngörmede AoP'nin AUC değeri 0,692 (95% GA: 0,548–0,836; p=0,009) olup orta düzeyde ayırt edicilik göstermiştir. Kesme değeri ≥124,5 olduğunda duyarlılık %62,5, pozitif prediktif değer %65,2 ve olasılık oranı yaklaşık 2,6 olarak bulunmuştur. Dört saat içinde doğumu öngörmede ise AUC 0,761 (95% GA: 0,616–0,905; p<0,001) olup iyi düzeyde ayırt edicilik göstermiştir. Bu sürede belirlenen kesme değeri ≥119,5 için duyarlılık %65 ve pozitif prediktif değer %93,8'dir. HPD ile doğum süresi arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon tespit edilmiştir. Birinci saatte doğumun öngörülmesine yönelik ROC analizinde HPD'nin AUC değeri 0,697 (95% GA: 0,549–0,844; p=0,009) olup, orta düzeyde ayırt edicilik göstermiştir. Kesme değeri ≤39,5 mm alındığında negatif olabilirlik oranı 0 bulunmuş ve bu eşik üzerinde hiçbir olgunun ilk saatte doğum yapmadığı saptanmıştır. Bu sonuç, HPD'nin erken dönemde doğumun gerçekleşmeyeceği olguları ayırt etmede klinik açıdan yararlı bir parametre olduğunu göstermektedir. Baş seviyesi, doğum süresini öngörmede en güçlü bağımsız faktör olarak belirlendi (β = 0,258; p = 0,017). Baş seviyesi ve ilk 2 saat içerisindeki doğumlardaki fark istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlıdır (p<0,001). Özellikle baş istasyonu ≥+1 olan olgularda, iki saat içinde doğum olasılığı belirgin biçimde daha yüksektir. MLA ile doğum süresi arasında zayıf ve istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir ilişki bulundu (r = 0,055; p = 0,711). Oksiput anterior pozisyonundaki olguların ortalama doğum süresi , oksiput posterior ve oksiput transvers pozisyonlarına göre daha kısa bulundu. Fetal baş yönelimi doğum süresini anlamlı derecede etkiledi (H(2) = 9,20; p = 0,010) ve başın yukarı yönelimli olduğu olgularda doğum süresi anlamlı olarak daha kısaydı. Ayrıca, doğum süresi uzayan olgularda 1. dakika APGAR (r = –0,324; p = 0,014) ve 5. dakika APGAR skorları (r = –0,305; p = 0,021) anlamlı derecede daha düşük bulundu. Sonuç: Nullipar gebelerde doğumun birinci evresinin aktif fazının başlangıcında intrapartum ultrasonografi ile ölçülen AoP, HPD, baş seviyesi, baş yönelimi ve oksiput pozisyonu, nullipar gebelerde doğum süresini öngörmede klinik açıdan değerli parametrelerdir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the predictive value of intrapartum ultrasound parameters measured at the onset of the active phase of labor (6 cm cervical dilatation) in nulliparous women, including the angle of progression (AoP), head–perineum distance (HPD), occiput position, head direction, and midline angle (MLA), on labor duration. Materials and Methods: Between March 2024 and August 2025, a total of 57 nulliparous women at the onset of the active phase of labor (6 cm cervical dilatation) were prospectively evaluated. Labor duration, delivery mode, and neonatal outcomes were recorded. Statistical analyses included Spearman's correlation, multivariable linear regression, and receiver operating characteristic (ROC) curve analyses. Results: A significant negative correlation was found between AoP and labor duration (r = –0.394; p = 0.002), and ROC analysis demonstrated that AoP had a significant discriminative power in predicting delivery. For predicting birth within two hours, the AUC of AoP was 0.692 (95% CI: 0.548–0.836; p = 0.009), indicating a moderate discriminative ability. With a cutoff value of ≥124.5°, sensitivity was 62.5%, positive predictive value was 65.2%, and the likelihood ratio was approximately 2.6. For predicting delivery within four hours, the AUC was 0.761 (95% CI: 0.616–0.905; p < 0.001), indicating good discriminative ability. At this interval, the cutoff value of ≥119.5° yielded a sensitivity of 65% and a positive predictive value of 93.8%. A significant positive correlation was also observed between HPD and labor duration. In the ROC analysis for predicting delivery within the first hour, the AUC of HPD was 0.697 (95% CI: 0.549–0.844; p = 0.009), reflecting moderate discriminative ability. With a cutoff value of ≤39.5 mm, the negative likelihood ratio was 0, and no patient with HPD above this threshold delivered within the first hour. This finding suggests that HPD is clinically useful in early identification of cases unlikely to deliver within the first hour. Head station was identified as the strongest independent predictor of labor duration (β = 0.258; p = 0.017). The difference in head station among deliveries within the first two hours was highly significant (p < 0.001), with a substantially higher likelihood of delivery within two hours observed in cases with head station ≥+1. MLA showed a weak and statistically non-significant correlation with labor duration (r = 0.055; p = 0.711). The mean labor duration in occiput anterior cases was shorter compared to occiput posterior and occiput transverse cases. Fetal head direction significantly influenced labor duration (H(2) = 9.20; p = 0.010), with significantly shorter durations in upward-directed heads. Additionally, prolonged labor was associated with significantly lower APGAR scores at both 1 minute (r = –0.324; p = 0.014) and 5 minutes (r = –0.305; p = 0.021). Conclusion: In nulliparous women, intrapartum ultrasound parameters measured at the onset of the active phase of the first stage of labor, including the angle of progression (AoP), head–perineum distance (HPD), head station, head direction, and occiput position, are clinically valuable predictors of labor duration.