Sağlık inanç modeline dayalı eğitim ve motivasyonel görüşmelerin kadınlarda Human papillomavirus enfeksiyonu bilgi düzeyine ve Human papillomavirus aşısı farkındalığına etkisi
The effect of health belief model-based education and motivational interviews on women's knowledge level about Human papillomavirus infection and awareness of Human papillomavirus vaccination
  1. Tez No: 970161
  2. Yazar: SEDA AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE KOLCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Human Papilloma Virüs, Motivasyonel Görüşme, Sağlık İnanç Modeli, Health Belief Model, Human Papilloma Virus, Motivational Interview
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
SAĞLIK İNANÇ MODELİNE DAYALI EĞİTİM VE MOTİVASYONEL GÖRÜŞMELERİN KADINLARDA HUMAN PAPİLLOMAVİRUS ENFEKSİYONU BİLGİ DÜZEYİNE VE HUMAN PAPİLLOMAVİRUS AŞISI FARKINDALIĞINA ETKİSİ ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, Sağlık İnanç Modeli'ne dayalı eğitim ve motivasyonel görüşmelerin kadınlarda Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu bilgi düzeyine ve HPV aşısı farkındalığına etkisini değerlendirmek amacıyla ön test-son test randomize kontrollü deneysel tasarımlı olarak gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma bir hastanenin jinekoloji polikliniğine başvuran ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 18-45 yaş aralığındaki 59 kadın ile yürütülmüştür. Araştırma verileri Demografik ve Tanımlayıcı Özellikler Bilgi Formu, Human Papilloma Virüs Enfeksiyonu ve Aşılanmasına ilişkin Sağlık İnanç Modeli Ölçeği (HBMS-HPVV) ve Human Papilloma Virüsü Bilgi Ölçeği (HPV-BÖ) ile toplandı. Araştırma verilerinin analizinde Kolmogorov-Smirnov, Pearson Ki-Kare, Fisher's Exact, Independent Samples T, Mann-Whitney U, Paired Samples T, Wilcoxon ve Friedman testi kullanıldı. Bulgular: Sağlık İnanç Modeli'ne dayalı eğitim ve motivasyonel görüşme uygulanan girişim grubunda, son test izleminde Genel HPV Bilgisi, HPV Tarama Testi Bilgisi, Genel HPV Aşı Bilgisi ve Mevcut HPV Aşılama Programına Yönelik Bilgi puanları, eğitim öncesine kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,005). HBMS-HPVV alt ölçek puanları incelenmiş olup; girişim grubunda Algılanan Yarar ve Algılanan Fayda puanlarının kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,005). Davranışsal sonuçlar değerlendirildiğinde; girişim grubundaki kadınların HPV aşısı yaptırmayı düşünme ve HPV aşısını fiilen yaptırma oranlarının kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır (p<0,005). Sonuç: Sağlık İnanç Model temelli eğitim ile desteklenen motivasyonel görüşmeler, kadınların HPV aşısına ilişkin bilgi ve inancını artırarak, aşı yaptırma kararını vermelerinde etkili olmuş, HPV enfeksiyonu ve aşılanmasına yönelik koruyucu sağlık davranışlarının geliştirilmesine katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF HEALTH BELIEF MODEL-BASED EDUCATION AND MOTIVATIONAL INTERVIEWS ON WOMEN'S KNOWLEDGE LEVEL ABOUT HUMAN PAPILLOMAVIRUS INFECTION AND AWARENESS OF HUMAN PAPILLOMAVIRUS VACCINATION ABSTRACT Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of Health Belief Model (HBM)-based education and motivational interviewing on women's knowledge about Human Papillomavirus (HPV) infection and their awareness of HPV vaccination, using a pretest–posttest randomized controlled experimental design. Materials and Methods: This research was conducted with 59 women aged 18–45 years who applied to the gynecology outpatient clinic of a hospital and met the inclusion criteria. Data were collected using the Demographic and Descriptive Characteristics Information Form, the Health Belief Model Scale for Human Papillomavirus Vaccination (HBMS-HPVV), and the Human Papillomavirus Knowledge Scale (HPV-KS). The research data were analyzed using the Kolmogorov-Smirnov, Pearson Chi-Square, Fisher's Exact, Independent Samples T, Mann-Whitney U, Paired Samples T, Wilcoxon, and Friedman tests. Results: In the intervention group, which received HBM-based education and motivational interviewing, posttest scores for General HPV Knowledge, HPV Screening Test Knowledge, General HPV Vaccine Knowledge, and Knowledge about the Current HPV Vaccination Program were found to be statistically significantly higher compared to the pretest scores (p < 0.005). Examination of the HBMS-HPVV subscale scores revealed that the Perceived Benefit and Perceived Advantage scores of the intervention group were statistically significantly higher than those of the control group (p < 0.005). Evaluation of behavioral outcomes showed that the rates of intending to receive the HPV vaccine and actually receiving the HPV vaccine were statistically significantly higher in the intervention group compared to the control group (p < 0.005). Conclusion: Motivational interviewing supported by Health Belief Model-based education increased women's knowledge and beliefs about the HPV vaccine, was effective in their decision to be vaccinated, and contributed to the development of preventive health behaviors regarding HPV infection and vaccination.