Türkiye'de fizyoterapistlerin ve fizyoterapi ve rehabilitasyon öğrencilerinin fizyoterapistlerin yasal sorumluluğu ile ilgili bilgi ve bilinç düzeyinin belirlenmesi
Determination of the level of knowledge and awereness of physiotherapists and physiotherapy and rehabilitation students about the legal liability of physiotherapists in Turkey
  1. Tez No: 970160
  2. Yazar: SULTAN ÖZGEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAMİT HANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli tıp, tıbbi malpraktis, fizyoterapist, sağlık hukuku, Forensic medicine, medical malpractice, physiotherapist, health law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada fizyoterapistlerin ve fizyoterapi ve rehabilitasyon öğrencilerinin yasal sorumluluk konusunda bilgi ve bilinç düzeylerini ölçmeyi amaçladık. Yöntem: Araştırmanın evrenini, Türkiye genelinde mezun fizyoterapistler ile fizyoterapi ve rehabilitasyon öğrencileri oluşturmaktadır. Verilerin toplanması için katılımcılara iki bölümden oluşan bir anket uygulanmış olup, bu anketin bir kısmı çevrimiçi olarak, bir kısmı ise yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 9 mezun 391 öğrenci toplam 400 katılımcı olduğu tespit edildi. Öğrencilerin %20,2'si 1.sınıf, %40,7'si 2.sınıf, %28,1'i 3.sınıf ve %11,0'i 4. sınıf öğrencisiydi. Çalışmaya en fazla %52,5 ile İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinden, 2.sıklıkta ise %29,3 ile Manisa Celal Bayar Üniversitesinden katılım olduğu belirlendi. Katılımcıların %51,5'inin Fizyoterapistlerin yasal sorumluluğu ile ilgili ders veya seminer aldıkları, %48,5'inin bu dersi almadıkları tespit edildi. Hasta Hakları Yönetmeliği içeriği hakkında bilgi düzeylerine bakıldığında 21(%5,3)'i çok iyi bildiğini, 53(%13,3)'ü iyi bildiğini belirtti. Sonuçlar: Sonuç olarak, yasal düzenlemelerle ilgili farkındalık ve bilgi seviyesini artırmada eğitimin kritik bir öneme sahip olduğunu göstermektedir. Eğitim, bilgi birikiminin tutuma dönüşmesine ve tutumların mesleki davranışlara yansımasına doğrudan katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda, yasal sorumluluklara yönelik eğitimlerin daha geniş meslek gruplarına yaygınlaştırılması ve içeriğinin daha pratik ve uygulamalı hale getirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to measure the knowledge and awareness levels of physiotherapists, students of physiotherapy and rehabilitation about legal liability. Methods: The study's participants consisted of physiotherapy graduates and physiotherapy and rehabilitation students from all over Turkey. Data were collected using, a two-part questionnare administered to the participants: with some repsonses obtained online and others gathered face-to-face interactions. Results: A total of 400 participants were identified, including 9 graduates and 391 students. Among the students, 20.2% were first-year, 40.7% were second-year, 28.1% were third-year, and 11.0% were fourth-year students. It was determined that the highest participation rate in the study was from İzmir Katip Çelebi University with 52.5% and the second most frequent participation rate was from Manisa Celal Bayar University with 29.3%. It was determined that 51.5% of the participants had taken a course or seminar on the legal responsibilities of physiotherapists, while 48.5% had not taken this course. Regarding knowledge levels on the content of the Patient Rights Regulation, 21 (5.3%) stated they knew it very well, and 53 (13.3%) indicated they knew it well. Conclusion: As a result, this research indicated that education has a critical importance in increasing the level of awareness and knowledge about legal regulations. Education directly contributes to the transformation of knowledge into attitudes and the reflection attitudes in professional behaviors. In this context, it is of great importance to expand educational programs on legal responsibilities to broader professional groups and to make the content more practical and applied.