Varian ethos lineer hızlandırıcı cihazında online adaptif radyoterapi planlarının performansının değerlendirilmesi
Evaluation of the performance of online adaptive radiotherapy plans on the varian ethos linear accelerator
  1. Tez No: 970183
  2. Yazar: DİDEM DİLARA GÖÇMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU ATALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Radyasyon, Radiation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasındaki amaç, Varian Ethos Lineer Hızlandırıcı cihazının online adaptif radyoterapi performansının değerlendirilmesidir. Çalışma retrospektrif olarak hacimsel değişim, yeniden hesaplama ve re-optimizasyon ile üç aşamada yapılandırılmıştır. Online adaptif radyoterapi, günlük hacimsel farkların yüksek olduğu organlara yakın olan tümörlerin tedavilerinde tedavi performansının artırılması için geliştirilmiş bir tekniktir. Tedavide hastanın günlük anatomisine adaptasyonu, hem hedef yapının reçete dozunu alması, hem de kritik organ yapılarının maksimum korunmasının sağlanması hedeflenmektedir. İlk aşamada hastanın referans tedavi planı ve uygulanan adaptif fraksiyonundaki hedef ve kritik yapılardaki hacimsel değişimler değerlendirilmiştir. İkinci aşamada uygulanan adaptif fraksiyonundaki tedavi planı, plan üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan Ethos TPS'inde hesaplamadaki stokastikliğin değerlendirilmesi amacıyla yeniden hesaplatılmıştır. Son aşamada referans tedavi planında hedef ve kritik yapılar için tanımlanan direktiflerde hiçbir değişiklik yapılmadan ancak önem sıralamaları değiştirilerek re-optimizasyon yapılmıştır. Elde edilen bulgular, Ethos sisteminin günlük anatomik değişikliklere doz değişimlerini yüksek oranda düzeltebildiğini göstermektedir. Ancak, otomatik iş akışı kritik yapılardaki yüksek hacimsel farklar için ideal çözüm üretebilmede sınırlı görülmüştür. Günlük adaptif tedavi optimizasyonu sırasında, sistemin kullanıcı müdahalesine izin vermesi durumunda online adaptif tedavi planının dozimetrik performansı artırılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to evaluate the online adaptive radiotherapy performance of the Varian Ethos Linear Accelerator device. The study is retrospectively structured in three stages: volumetric changes, recalculation, and re- optimization. Online adaptive radiotherapy is a technique developed to improve treatment performance in tumors located near organs with high daily volumetric variations. In this approach, adapting to the patient's daily anatomy aims to ensure both the delivery of the prescription dose to the target structure and the maximum protection of critical organ structures. In the first phase, volumetric changes in the target and critical structures between the patient's reference treatment plan and the delivered adaptive fraction were evaluated. In the second phase, the treatment plan of the delivered adaptive fraction was recalculated in the Ethos TPS without any modifications to the plan, in order to assess the stochasticity in dose calculation. In the final stage, re-optimisation was performed by changing the orde of importance but without making any changes o the directives defined for the target and critical structures in the reference treatment plan. The findings indicate that the Ethos system is highly capable of robusting dose distribution due to daily anatomical changes. However, the automated workflow was found to be limited in providing an ideal solution for significant volumetric variations in critical structures. It was observed that allowing user intervention during daily adaptive treatment optimization could improve the dosimetric performance of the online adaptive treatment plan.