Acil servise tekrarlayan başvuruları olan hastaların istatiksel analizi
Statistical analysis of patients with recurrent admissions to the emergency department
  1. Tez No: 970186
  2. Yazar: ŞÜKRİYE GÜL ERSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, tekrar başvuru, rekürren hasta, sağlık hizmetleri, hasta yönetimi, Emergency department, repeat visit, recurrent patient, healthcare services, patient management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine yedi gün içerisinde yapılan tekrar başvurular incelenmiştir. Araştırmanın amacı, bu başvuruların sosyo-demografik özelliklerini, tıbbi ve toplumsal nedenlerini ortaya koymak ve önlenebilir başvuruları belirlemektir. Retrospektif kesitsel tipte yapılan çalışmada, 2023 yılı boyunca acil servise başvuran hastaların verileri Entegre Hastane Yönetim Sistemi üzerinden elde edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş, cinsiyet, ikamet yeri, başvuru şikayetleri, triyaj kodları, başvuru sonuçları ve başvurular arasındaki klinik yönetim özellikleri analiz edilmiştir. Bulgulara göre, tekrar başvuru yapan hastaların çoğunluğunun genç yaş grubunda ve merkezde ikamet eden bireyler olduğu, en sık başvuru nedeninin gastrointestinal sistem şikayetleri olduğu saptanmıştır. İkinci başvuruların büyük kısmında şikayetlerin aynı olduğu ve ek tetkik ihtiyacının arttığı belirlenmiştir. Ayrıca, hekim deneyimi ve hastaların demografik özellikleri ile başvuru sonuçları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Sonuç olarak, acil servislere tekrarlayan başvurular hem sağlık sistemi hem de hasta yönetimi açısından önemli bir sorun oluşturmaktadır. Bu durumun önlenebilmesi için birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi, hasta eğitiminin artırılması ve riskli hasta gruplarına yönelik özel stratejiler geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates repeat visits to the Emergency Department (ED) of Kırşehir Training and Research Hospital within a seven-day period. The aim was to examine the socio-demographic characteristics of these patients, identify the medical and social causes of repeat visits, and determine preventable factors. This retrospective cross-sectional study analyzed data from patients who presented to the ED in 2023, retrieved from the Integrated Hospital Management System. Variables such as age, gender, residence, presenting complaints, triage categories, outcomes of visits, and clinical management characteristics between the first and second visits were evaluated. The findings revealed that most repeat visitors were younger patients residing in the city center, with gastrointestinal complaints being the most common cause. In the majority of second visits, complaints remained the same, and the need for additional diagnostic tests increased. Furthermore, significant associations were found between physician experience, patient demographics, and visit outcomes. In conclusion, recurrent ED visits pose a considerable burden on both healthcare systems and patient management. Strengthening primary healthcare services, enhancing patient education, and developing targeted strategies for high-risk patient groups are essential to reduce unnecessary repeat visits.