Geriatrik hastaların, acil servise tekrarlayan başvurularının reçete edilen potansiyel olarak uygunsuz ilaçlarla ilişkisi
The relationship of recurrent applications to the emergency department of geriatric patients with prescribed potentially inappropriate medications
  1. Tez No: 761845
  2. Yazar: AHMET DOKSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ HAKAN EREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Potansiyel olarak uygunsuz ilaç, Geriatrik hastalar, Beer's kriterleri, Acil servis, Potentially inappropriate drug, Geriatric patients, Beer's criteria, Emergency medicine
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada; Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'na başvuruları sırasında reçete edilen Potansiyel Olarak Uygun Olmayan İlaçların, geriatrik hastalarda artan acil servis başvuruları ile ilişkili olup olmadığını belirlemeyi hedefledik. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'na başvuran 65 yaş üstü hastalara düzenlenen reçeteler, geriye dönük arşiv taraması yapılarak incelenmiştir. Potansiyel olarak uygunsuz ilaç alma durumu, yaş grupları, cinsiyet, başvuru şikâyeti, reçetelerdeki ilaç sayısı, taburculuktan sonraki 30 gün içerisinde acil servise tekrarlayan başvurularının olup olmaması, taburculuktan sonraki 30 gün içerisinde hastaneye yatış olup olmaması ve reçetelerin ortalama maliyetleri gibi veriler toplanarak, bu verilerin istatistiksel analizi SPSS 22,0 Windows versiyon paket programı ile yapıldı. Araştırma evreni 1 Eylül 2020 ve 31 Ocak 2021 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Erişkin Acil Servisi'ne başvurmuş 65 yaş ve üstü, reçete ile taburcu edilmiş hastalardan oluşmaktadır. Çalışmamıza %48'i erkek (n=4142), %52'si ise kadın (n=4422) olmak üzere toplam 8564 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların %51'i (n=4341) reçete alırken, %49'u (n=4223) ise reçete almamıştır. Çalışmaya dahil olup reçete alan hastaların %59 gibi yüksek bir oranla 65-74 yaş arası olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamıza dahil edilip reçete ile taburcu olan hastaların %50,2'sine (n=2181), herhangi bir ilacın endikasyon dışı veya yan etki açısından yüksek risk alınarak kullanımı olarak tanımlanan 'potansiyel olarak uygunsuz ilaç' reçete edilmiş olup, %49,8'ine (n=2160) potansiyel olarak uygunsuz ilaç reçete edilmemiştir. Potansiyel olarak uygunsuz ilaç reçete edilen hastaların acil servise 30 gün içerisinde mükerrer başvuru oranları ve bu başvurular sırasında hastaneye yatış oranları anlamlı derecede düşük olarak tespit edildi. Acil Tıp kliniğimize, reçete ile taburcu olduktan sonraki 3-30 gün içerisinde tekrardan başvurma sırasında hastaneye yatış durumu, 4 adet ve üzerinde ilaç alan hastalarda anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür. Çalışmaya dahil edilen katılımcılara düzenlenen reçetelerin %48'i 150TL ve üstü, %19'u 100-150TL arası, %21'i 50-100TL arası ve %12'si ise 1-50TL arası ortalama maliyete sahipti. Bu çalışmada, 65 yaş üstü hastaların acil servise tekrarlayan başvurularının ve hastaneye yatış oranlarının, reçete edilen potansiyel olarak uygunsuz ilaçlarla ilişkili olamayabileceği, hastane yatış oranlarının daha çok reçete edilen ilaç sayısı ile ilişkili olabileceği sonucuna varılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study; We aimed to determine whether Potentially inappropriate medication prescribed during their application to Gaziantep University Faculty of Medicine, Department of Emergency Medicine are associated with increased emergency department admissions in geriatric patients. Prescriptions issued to patients over the age of 65 who applied to Gaziantep University Faculty of Medicine, Department of Emergency Medicine were examined by retrospective archive scanning. Data were collected, including potentially inappropriate medication status, age groups, gender, complaints on admission, number of medications prescribed, recurrent admissions to the emergency room within 30 days of discharge, hospitalization within 30 days of discharge, and average costs of prescriptions. Statistical analysis of these data was done with SPSS 22.0 Windows version package program. The population of the research consists of patients over 65 years old who applied to Gaziantep University Adult Emergency Service between September 1, 2020 and January 31, 2021 and were discharged with a prescription.A total of 8564 patients were included in our study, of which 48% were male (n=4142) and 52% were female (n=4422). While 51% (n=4341) of the patients included in the study received a prescription, 49% (n=4223) did not. It was determined that the patients who were included in the study and received a prescription were between the ages of 65-75 with a high rate of 59%. Of the patients included in our study who were discharged with a prescription, 50.2% (n=2181) were prescribed a 'potentially inappropriate drug', which is defined as the use of any drug off-label or at high risk in terms of side effects, and 49.8% no potentially inappropriate medication was prescribed for the patient (n=2160). The rate of repeated admissions to the emergency department within 30 days and the rate of hospitalization during these admissions of patients who were prescribed potentially inappropriate drugs were found to be significantly lower. It was observed that the rate of hospitalization at the time of re-admission to our Emergency Medicine clinic within 3-30 days after being discharged with a prescription was significantly higher in patients who took 4 or more drugs. 48% of the prescriptions issued to the participants included in the study had an average cost of 150TL or more, 19% between 100-150TL, 21% between 50-100TL and 12% between 1-50TL. In this study, it can be concluded that recurrent admissions to the emergency department and hospitalization rates of patients over 65 years of age may not be associated with potentially inappropriate drugs prescribed, while hospitalization rates may be related to the number of drugs prescribed.