İdiopatik intrakranial hipertansiyon tanılı hastalarda Sistemik İnflamatuar İndex(SII) ve Sistemik İnflamatuar Yanıt İndexinin (SIRI) beyin omurilik sıvısı (BOS) basınçları ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between Systemic Inflammatory Index (SII) and Systemic Inflammatory Response Index (SIRI) and cerebrospinal fluid (CSF) opening pressure in patients diagnosed with idiopathic intracranial hypertension (IIH)
- Tez No: 970196
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHANETTİN ÇİĞDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Beyin omurilik sıvısı, Obezite, Sistemik inflamatuar yanıt indeksi, Obesity, Systemic inflammatory response index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: İdiyopatik intrakraniyal hipertansiyon (İİH), yapısal bir lezyon veya tanımlanabilir başka bir nedenin olmadığı durumlarda intrakraniyal basıncın (İKB) artmasıyla karakterize bir hastalıktır. Hastalık ile ilişkisi en belirgin olan iki durum kadın cinsiyet ve obezitedir. Bununla birlikte hastalığın patofizyolojisinde inflamatuar sürecin önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Sistemik immün inflamasyon indeksi (SII) ve sistemik infalamatuar yanıt indeksi (SIRI) periferik kan hücrelerinden elde edilen ve vücuttaki inflamatuar durumu gösterebilen belirteçlerdir. Bu çalışmada İİH hastalarındaki inflamatuar durum bu indeksler ile değerlendirilmiş ve beyin omurilik sıvısı (BOS) açılış basıncı ile ilişkisi incelenmiştir. Böylece hastalığın takibinde kolay ve daha düşük maliyetle hesaplanabilecek bu indekslerin kullanılabilirliğini değerlendirmek ve hastalık patofizyolojisindeki inflamasyonun rolünü gösterebilmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız; Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji polikliniğine başvuran, Ocak 2011-Mart 2025 tarihleri arasında idiyopatik intrakraniyal hipertansiyon tanısı alan hastaların klinik ve laboratuvar verilerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi ile oluşturuldu. Çalışma kapsamında 72 hastanın demografik, klinik özellikleri, lomber ponksiyon açılış basınçları, hemogram, serum ve BOS biyokimyasal parametreleri ile Manyetik rezonans görüntülemeleri (MRG) incelendi. Hastaların yaş ve cinsiyet bilgileri BOS açılış basınçları, boy ve kilogram değerleri nötrofil, lenfosit, monosit, trombosit ve beyaz kan hücre sayısı (WBC) değerleri kaydedildi. Ayrıca bu değerler kullanılarak vücut kitle indeksi (VKİ), SII ve SIRI düzeyleri hesaplandı. Bulgular: Çalışmaya aldığımız bireylerin ortanca yaşı 37 olarak bulundu. Hastaların %88,9'u kadınlardan oluşmaktaydı. Ortalama VKİ değeri 33 olarak bulundu. BOS basıncı ile SII ve SIRI arasında ve VKİ ile BOS basıncı, SII, SIRI arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunamadı. Ayrıva VKİ'nin alt grupları arasında da SII ve SIRI ortalamaları arasında anlamlı farlılık yoktu. Sonuçlar: Bu çalışma, İİH tanısı olan bireylerde SII ve SIRI değerleri ile BOS basıncı arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişkili bulamamış olup sadece serum düzeyleri üzerinden ölçülebilecek belirteçlerin inflmasyonu değerlendirmede eksik kalabileceğini, serum ve BOS'ta daha spesifik moleküllerin incelenmesi gerekliliğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Idiopathic intracranial hypertension (IIH) is a condition characterized by increased intracranial pressure (ICP) in the absence of a structural lesion or any other identifiable cause. The most prominent risk factors associated with the disease are female sex and obesity. Additionally, it is believed that inflammatory processes play a significant role in the pathophysiology of IIH. The systemic immune-inflammation index (SII) and systemic inflammation response index (SIRI) are markers derived from peripheral blood cells that reflect systemic inflammatory status. In this study, the inflammatory state in IIH patients was evaluated using these indices, and their relationship with cerebrospinal fluid (CSF) opening pressure was investigated. The aim was to assess the utility of these easily and inexpensively calculated indices in the follow-up of the disease and to better understand the role of inflammation in its pathophysiology. Materials and Methods: This study was conducted retrospectively by evaluating the clinical and laboratory data of patients diagnosed with IIH who presented to the Neurology outpatient clinic of Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine between January 2011 and March 2025. A total of 72 patients were included. Their demographic and clinical characteristics, lumbar puncture opening pressures, hemogram values, serum and CSF biochemical parameters, and MRI findings were analyzed. Age, sex, CSF opening pressure, height, weight, neutrophil, lymphocyte, monocyte, platelet, and white blood cell (WBC) counts were recorded. Using these data, body mass index (BMI), SII, and SIRI levels were calculated. Results: The median age of the participants was 37 years, and 88.9% of the patients were female. The mean BMI was found to be 33. A weak positive correlation was observed between CSF opening pressure and SII (r = 0.06), as well as between CSF opening pressure and SIRI (r = 0.05); however, these correlations were not statistically significant (p > 0.05). Conclusion: This study did not find a statistically significant association between SII and SIRI values and CSF pressure in patients diagnosed with IIH. These findings suggest that solely serum-based markers may be insufficient to reflect the inflammatory processes involved in IIH, and that more specific molecules in both serum and CSF should be investigated to better understand the disease's underlying mechanisms.