Aksaray, Nevşehir ve Konya illerinde atların sindirim sistemi helmintlerinin araştırılması
Investigation of digestive system helmets in horses in Aksaray, Nevsehir and Konya provinces
  1. Tez No: 970207
  2. Yazar: FAHRİ KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Parazitoloji, Veterinary Medicine, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Helmint, Larva, Parascaris equorum, Parazit, Strongylid, Helminth, Larva, Parascaris equorum, Parasite, Strongylid
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Parazitolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Atların gastrointestinal helmint enfeksiyonları, yalnızca bireysel hayvan sağlığını tehdit etmekle kalmayıp, aynı zamanda verim kayıplarına yol açarak hayvancılık ekonomisini de olumsuz etkilemektedir. Bu bağlamda, söz konusu paraziter hastalıkların bölgesel düzeyde belirlenmesi hem koruyucu hekimlik uygulamaları hem de etkili kontrol stratejilerinin geliştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Aksaray, Nevşehir ve Konya illerinde farklı amaçlarla yetiştirilen at populasyonlarında enfeksiyonlara neden olan gastrointestinal helmint türlerini ve yaygınlık düzeylerini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Çalışma alanı olarak seçilen üç ilin birbirlerine konumlarından dolayı coğrafi geçiş noktalarının olması yanı sıra farklı at yetiştirme ve kullanım şekillerine sahip olmaları açısından önemli bir örneklem sahası olarak düşünülmüştür. Çalışma materyalini farklı yaş, cinsiyet, kullanım amacı, don ve ırklara sahip toplam 238 taze at dışkısı oluşturmuştur. Toplanan örnekler natif dışkı muayenesi, flotasyon, sedimentasyon, Baermann-Wetzel metodu ve dışkı kültürü yöntemleriyle incelenmiştir. Parazitolojik muayene sonucunda, incelenen örneklerin %38,23'ünde helmint yumurtası tespit edilmiştir. Bunların %32,77'sini strongylid tipte yumurtalar oluştururken, %3,36'sını Parascaris equorum ve %2,10'unu ise miks (strongylid nematod + P. equorum) enfeksiyonlar oluşturmuştur. Dışkı kültürü sonucunda strongylid tipte yumurtaların saptandığı dışkı örneklerinde Trichonema spp. (%13,03; n:31) ve Gyalocephalus spp. (%0,42; n:1) tespit edilmiştir. Ayrıca dışkı kültürü yapılan örneklerde Rhabditis spp.'ye de (%19,75; n:47) rastlanmıştır. Atların yaş, ırk, kullanım amacı ve bulundukları illere göre enfeksiyon oranlarında farklılıklar gözlemlenmiştir. Helmint enfeksiyonlarına en yüksek düzeyde 0-4 yaş aralığındaki atlarda rastlanılmıştır. Bakım ve yetiştirme farklılığından dolayı Yılkı atlarında diğer ırklara oranla helmintlerin daha yüksek düzeyde seyrettiği tespit edilmiştir. Kullanım amacına göre değerlendirildiğinde binek amaçlı kullanılan hayvanlarda enfeksiyon oranı daha fazladır. Strongylid nematod enfeksiyonları en yaygın olarak Aksaray'da öne çıkarken, bunu sırasıyla Nevşehir ve Konya izlemiştir. Ayrıca bu çalışma, larva evrelerinin tanımlanması sayesinde bölgeye ait güncel epidemiyolojik verilerin elde edilmesine katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Gastrointestinal helminth infections in horses not only threaten individual animal health but also negatively affect the livestock economy by causing productivity losses. In this context, determining these parasitic diseases at the regional level is of great importance for both preventive medicine practices and the development of effective control strategies. This study was planned to determine the gastrointestinal helminth species and prevalence levels causing infections in horse populations raised for different purposes in Aksaray, Nevşehir and Konya provinces in the Central Anatolia Region of Türkiye. The three provinces selected as the study area were considered as an important sampling area due to their geographical transition points due to their location to each other and also because they have different horse breeding and usage styles. The study material consisted of a total of 238 fresh horse feces of different ages, genders, usage purposes, colors and breeds. Collected samples were examined by native fecal examination, flotation, sedimentation, Baermann-Wetzel method and fecal culture methods. Parasitological examination revealed helminth eggs in 38.23% of the examined samples. Of these, 32.77% were strongylid-type eggs, while Parascaris equorum accounted for 3.36% and mixed (strongylid nematode + P. equorum) infections accounted for 2.10%. Stool culture revealed Trichonema spp. (13.03%; n:31) and Gyalocephalus spp. (0.42%; n:1) in the stool samples containing strongylid-type eggs. Rhabditis spp. (19.75%; n:47) was also detected in stool culture samples. Differences in infection rates were observed according to age, breed, intended use, and province of residence of the horses. Helminth infections were highest in horses aged 0-4 years. Helminths were found to be more prevalent in Yılkı horses compared to other breeds due to differences in care and breeding. When evaluated based on their intended use, the infection rate is higher in riding animals. Strongylid nematode infections were most prevalent in Aksaray, followed by Nevşehir and Konya, respectively. Furthermore, this study contributed to the acquisition of up-to-date epidemiological data for the region by identifying larval stages.