Studies on mixed-mode fracture of adhesively bonded joints
Yapıştırıcı bağlantıların karışık mod kırılması ilgili çalışmalar
  1. Tez No: 970208
  2. Yazar: NAGHDALI CHOUPANI
  3. Danışmanlar: PROF. LİN YE, PROF. Yiu-Wing Mai
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Aeronautical Engineering, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elastik kırılma, Elastic fracture
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Unıversıty Of Sydney
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine ve Uçak Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Yapıştırıcıyla birleştirilmiş bağlantıların karışık modlu kırılma davranışının araştırılması ve anlaşılmasının geliştirilmesi için geniş bir deneysel ve analitik çaba yürütülmüştür. Yapıştırıcıyla birleştirilmiş bağlantılardaki hasarlar esas olarak iki tiptedir; adhezif ve kohezif; esas olarak, gerilme konsantrasyonları nedeniyle geometrik sınırlarda veya imalat sırasında hatalı birleştirmeden kaynaklanan, aynı zamanda bağ ayrılması olarak da adlandırılan arayüzey (yapışkan) çatlaması nedeniyle meydana gelir. İyi bağlanmış bağlantılar, parçalandığında yapıştırıcının içinde (yapışkan) veya alt tabakaların içinde (katmanlar arası) başarısız olmalıdır. Alt tabaka-yapışkan arayüzündeki arıza (arayüz arızası) genellikle bağlantının düzgün şekilde gerçekleştirilmediğini gösterir. Bu çalışmada, yapıştırmanın faydalarını daha derinlemesine anlamak ve tam anlamıyla elde etmek için; Yapıştırıcıyla birleştirilmiş bağlantıların, özellikle karışık mod yükleme koşulları altında, karma mod kohezyonlu, arayüzey ve katmanlar arası kırılma davranışına ilişkin deneysel ve sayısal çalışmalar tartışılmıştır. Farklı karma mod yükleme koşullarına maruz kalan çatlaklar için bir hasar kriteri de incelendi ve çeşitli alt tabakalar için elde edilen kırılma yüzeyleri son olarak tartışıldı.
Özet (Çeviri)
A broad experimental and analytical effort was conducted to investigate and improve the understanding of the mixed-mode fracture behavior of adhesively bonded joints. The failures in adhesively bonded joints are mainly of two types, adhesive and cohesive; occurring mainly due to the interfacial (adhesive) cracking, also called debonding, at geometric boundaries due to stress concentrations, or resulting from faulty joining in fabrication. Well-bonded joints should fail within the adhesive (cohesive) or within the adherends (interlaminar failure) when broken apart. Failure at the adherend-adhesive interface (interfacial failure) generally indicates that the bond was not performed properly. In this study, in order to deeper understanding and fully achieve the benefits of adhesive bonding; the experimental and numerical studies of mixed-mode cohesive, interfacial and interlaminar fracture behavior of adhesively bonded joints, and particularly under mixed-mode loading conditions, have been discussed. A failure criterion for cracks subjected to different mixed-mode loading conditions was also studied and fracture surfaces obtained for various adherends were finally discussed.