Bağdat şehri örneklerinde; Irak'taki geleneksel avlulu evleri mimarisi üzerinde bir morfolojik mekan organizasyonu analiz
In the example of baghdad ci̇ty; A morphologi̇cal space organi̇zati̇on analysi̇s up on the tradi̇ti̇onal courtyard houses archi̇tecture i̇n Iraq
- Tez No: 970262
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SEMİH ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Tarih, Architecture, History
- Anahtar Kelimeler: Avlulu evleri, Bağdat, Mekân organizasyonu, Vaka çalışması, Al-Kadhimiya, Courtyard houses, Baghdad, Space organization, Case study, AL-Kadhimiya
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Geleneksel avlulu evler, birçok İslam kültüründe zengin bir mirasa sahip olan önemli bir tarihi yapı türüdür. Avlulu evler, genellikle mimari özellikleri ve belirli bir bölgeye veya topluluğa ait tasarım unsurlarıyla tanınır. Irak'taki ve özellikle Bağdat'taki avlulu evler, yüksek mimari özgünlükleri, üslupsal ve yapısal önemleriyle ayırt edilir. Bu özgünlükler, mimari gelişmeler dizisinde belirli bir tarihsel dönemi tasvir etmez, ancak yüzyıllar boyunca mimari birikimlerin ve etkileşimlerin sonucudur. Bu evler, bölgenin iklim koşulları, mahremiyet, sosyal, kültürel, ve çevresel faktörlerle temsil edilebilecek ana etkenler üzerine inşa edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, bu faktörleri belirli bir bağlamda, Bağdat şehrinde analiz etmek ve bu faktörlerin avlulu evlerin mekân organizasyonunu nasıl etkilediğini ve biçimlendirdiğini açıklamaktır. Bu çalışma üç ana bölüme ayrılacaktır. Birinci bölüm, genel olarak Irak'ın ve özel olarak Bağdat'ın tarihi, sosyal ve mimari arka planına ilişkin teorik bir çalışma olacaktır. İkinci bölüm, Al-Kadhimiya bölgesindeki geleneksel avlulu evlerin mekân organizasyonunun vaka çalışmaları olarak altı farklı avlulu ev örneğini içerecektir. Son bölümde ise Bağdat'ın da aralarında bulunduğu üç Irak kenti arasında avlulu evler üzerine karşılaştırmalı bir çalışma yapılacaktır. Amaç, farklı iklim, sosyal ve kültürel özelliklere sahip üç farklı şehirdeki avlulu evlerin mekân organizasyonundaki farklılaşmaları ve benzerlikleri ortaya çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
The traditional courtyard houses spread wildly, it's an important historical building types with a rich heritage in many Islamic cultures. The courtyards houses are often recognized for their architectural features and design elements of a specific region or a community. The courtyards houses in Iraq and specifically in Baghdad distinguished by their high architectural specificity, stylistic and structural importance, these specificities dose not depict a specific or certain historical era in the series of the architectural developments, except it is the result of architectural accumulations and interactions over the centuries. These houses were built up on main factors that can be represented by the region climate conditions, privacy, socializing and environmental factors. The aim of this study is to analysis these factors in a specific context, the city of Baghdad and to explain how these factors was the reason that affect and helped to formalized the space organization of the courtyards houses. This study will be divided into three main chapters. The first chapter will be the theoretical study of the historical, social and architectural background of Iraq in general and Baghdad in particular. The second chapter will contain six of different examples of courtyard houses as case studies of the traditional courtyard houses space organization in AL-Kadhimiya region. In addition the last chapter, a comparative study of the courtyard houses between three Iraqi cities including Bagdad. The aim is to reveal the differentiation and the similarities in the space organization of courtyard houses in three different cities that have different climate, social and cultural aspects.