Acil servise başvuran 65 yaş üstü hastalarda beslenme durumu ve prognozun değerlendirilmesi
Evaluation of nutritional status and prognosis in patients over 65 years old admitted to the emergency department
  1. Tez No: 970263
  2. Yazar: HÜSEYİN ARGÜNDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, Prognoz, MNA-SF, Malnutrition, Prognosis, MNA-SF
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Argündoğan, H. Acil Servise Başvuran 65 Yaş Üstü Hastalarda Beslenme Durumu ve Prognozun Değerlendirilmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2025. Malnütrisyon“besin alımı veya emiliminin eksikliğinden kaynaklanan, vücut kompozisyonunda ve vücut hücre kütlesinde değişikliğe yol açan, fiziksel ve zihinsel işlevlerde azalmaya ve hastalığın klinik sonuçlarında bozulmaya neden olan bir durum”olarak tanımlanabilir. Çalışmamızda acil servise başvuran 65 yaş üstü hastaların sosyodemografik özellikleri, kronik hastalık öyküsü, antropometrik ölçümleri, laboratuvar değerleri, Mini Nutrisyonel Tarama kısa formu (MNA-SF) incelenerek beslenme durumlarını değerlendirmeyi amaçladık. Hastaların yatış/taburculuk durumu, yatış yeri, hastanede yattığı süre ile sağkalımlarına bakarak hastane prognozlarını değerlendirdik. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine 01/04/2023- 31/03/2024 tarihleri arasında kesitsel sürede başvuran hastalardan iç hastalıklarına konsülte edilen 65 yaş ve üzeri 212 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların %48,58 (n=103) kadın, %51,41'i (n=109) erkeklerden oluşmaktaydı. Malnütrisyonun taranmasında MNA-SF tarama testi ile cinsiyetin (p<0,05, erkekler daha malnütre), beden kİtle indeksinin (BKI) (p<0,05), kilo kaybının (p <0,05), üst kol çevresinin (p<0,05), baldır çevresinin (p<0,05), mobilitenin (p<0,05), hastanın hemodinamisinin (p<0,05), kan üre azotu değerinin (p<0,05), albümin değerinin (p<0,05), CRP(c reaktif protein) değerinin (p<0,05) anlamlı bir ilişkisi olduğu tespit edildi. Malnütrisyon ile mortalite arasında, MNA-SF tarama testine göre (p<0,05) anlamlı bir ilişki olduğu tespit edildi. Ayrıca malnütrisyonun tanınmasında kullanılan beden kitle indeksi (BKI) (p<0,05), kilo kaybı (p <0,05), üst kol çevresi (p<0,05), bel çevresi (p<0,05), enfeksiyon varlığı (p<0,05), albümin değerleri (p<0,05) ve CRP değerleri (p<0,05) gibi parametreler ile mortalite arasında anlamlı bir ilişki tespit edildi. Elde ettiğimiz veriler ışığında; hastaların komorbiditelerinden bağımsız olarak malnütrisyonun prognoza etkisi olduğu, bu yüzden hastaların ilk değerlendirmede beslenme durumunun taranması gerektiği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Argundogan H. Evaluation of Nutritional Status and Prognosis in Patients Over 65 Years Old Admitted to the Emergency Department. Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Medical Specialization Thesis, Eskisehir, 2025. Malnutrition can be defined as "a condition resulting from insufficient intake or absorption of nutrients, leading to changes in body composition and body cell mass, which causes a decline in physical and mental functions and impairment in the clinical outcomes of diseases. In our study, we aimed to evaluate the nutritional status of patients over 65 years old admitted to the emergency department by examining their sociodemographic characteristics, history of chronic diseases, anthropometric measurements, laboratory values, and Mini Nutritional Assessment Short Form (MNA-SF). We assessed their hospital prognosis by analyzing their hospitalization/discharge status, hospital stay, length of hospital stay and survival rates. During the cross-sectional period between 01/04/2023 and 31/03/2024, 212 patients aged 65 and over who admitted to the Emergency Department of Eskisehir Osmangazi University Hospital and were consulted to Internal Medicine were included in the study. %48.58 (n=103) of the patients were female, and %51.41 (n=109) were male. In the screening for malnutrition using the MNA-SF test, a significant relationship was found with gender (p<0.05, males being more malnourished), body mass index (BMI) (p<0.05), weight loss (p<0.05), upper arm circumference (p<0.05), calf circumference (p<0.05), mobility (p<0.05), the patient's hemodynamics (p<0.05), blood urea nitrogen (BUN) levels (p<0.05), albumin levels (p<0.05), and CRP (c reaktif protein) levels (p<0.05). A significant relationship was established between malnutrition and mortality according to the MNA-SF screening test (p<0.05). In addition, a significant relationship was observed between mortality and parameters used in the identification of malnutrition, such as body mass index (BMI) (p<0.05), weight loss (p<0.05), upper arm circumference (p<0.05), waist circumference (p<0.05), presence of infection (p<0.05), albumin levels (p<0.05), and CRP levels (p<0.05). In light of the data obtained, it was concluded that malnutrition has an impact on prognosis, independent of the patients' comorbidities, and therefore, nutritional status should be screened during the initial evaluation of patients.