Trombolitik uygulanan masif/submasif pulmoner emboli hastalarında erken dönem mortalite ve uzun dönem kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon (KTEPH) oranlarını etkileyen faktörlerin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of factors affecting early mortality and long-term chronic thromboembolic pulmonary hypertension (CTEPH) rates in patients with massive/submassive pulmonary embolism treated with thrombolytics
- Tez No: 970319
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ NİHAT ANNAKKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Emboli, Fibrinolitik ajanlar, Embolism, Fibrinolytic agents
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Pulmoner emboli (PE), miyokard enfarktüsü ve inmeden sonra kardiyovasküler ölümlerin en sık nedenidir. Masif PE olgularında erken dönem hastane mortalitesi %15'in üzerindedir ve ölümlerin %50'den fazlası ilk saatler içinde gerçekleşmektedir. PE atağını takip eden ilk iki yılda KTEPH kümülatif insidansı %0,1 – 9,1 arasında değişmektedir. Bu çalışmada, masif/submasif PE nedeniyle fibrinolitik tedavi alan hastalarda erken ve geç dönem mortalite ve morbidite ile bunları etkileyen klinik faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Kliniğimizde 2012-2024 yılları arasında masif/submasif PE tanısıyla fibrinolitik tedavi (alteplaz) uygulanmış tüm hastalar çalışmaya dahil edildi. Otomasyon sisteminden masif/submasif pulmoner emboli tanısıyla fibrinolitik tedavi alan tüm olgular tespit edildi ve değerlendirildi. Bulgular: Toplam 50 olgu (31 kadın, %62; 19 erkek, %38) çalışmaya dahil oldu. Olguların yaş ortalaması 64±16 yıl (min: 21 – max: 93) olup, median izlem süresi 1661 gündü (min: 1 – max: 4566 gün). Masif/submasif PE olgularında D-dimer negatifliği %2 oranında, kardiyak enzim yüksekliği ise %52 olguda tespit edildi. Hastaların 36'sı (%72) masif, 14'ü (%28) submasif PE olgularıydı. Fibrinolitik tedavisi acil serviste (%18), yoğun bakımda (%24) veya serviste (%58) uygulandı. Majör kanama (intrakranial kanama) 1 olguda (%2) görüldü. Olguların %26'sına yarı doz, %74'üne tam doz fibrinolitik uygulandı. İlk 2 günlük mortalite %10 (5/50), 10 günlük mortalite %26 (13/50) ve 30 günlük mortalite %28 (14/50) olarak bulundu. Malignite ve kalp yetmezliği öyküsü olanlarda erken mortalite ve geç mortalite oranları anlamlı olarak daha yüksekti. Yarı doz fibrinolitik tedavi alanlarda 30 günlük mortalite oranı, tam doz tedavi alanlara göre anlamlı olarak daha yüksekti (%53,8 e karşı %18,9 p=0,029). Kardiyak enzim yüksekliği de 30 günlük mortalite riskini artıran bir faktör olarak tespit edildi. Hipertansiyonu ve obezitesi olanlarda ise mortalite oranları anlamlı olarak daha düşüktü. Yaş, cinsiyet ve klinik tablonun masif ya da submasif olması, erken ve geç mortaliteyi anlamlı şekilde etkilemediği görüldü. Fibrinolitik tedavisinin acilde, serviste veya yoğun bakımda uygulanması mortalite oranlarını etkilemiyordu. Masif/submasif PE nedeniyle 30 gün içinde hayatını kaybeden hastalarda tanı anındaki nabız sayısı, üre ve kreatinin değerleri, sağ kalan hastalardan anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Trombolitik uygulanan masif ve submasif olgularda erken ve geç dönem mortalite farkı saptanmadı. Masif/submasif PE tanısıyla reperfüzyon tedavisi uygulanan tüm olgular için medyan sağ kalım 2352 gün (Standart Hata 304 gün) olarak bulundu. Kaplan-Meier sağkalım analizinde malignite ve kalp yetmezliği olan hastaların medyan sağ kalımı anlamlı olarak düşük bulundu. Malignite olsun ya da olmasın obezlerde medyan sağ kalım anlamlı olarak daha uzundu. Cox Regresyon analizine göre sağ kalımı malignite olumsuz, obezite ise olumlu etkileyen bağımsız risk faktörleriydi. KTEPH değerlendirmesi yapılan 21 hastanın 6'sında (toplam olguların %12'sinde; 6/50) KTEPH geliştiği tespit edildi. KTEPH gelişen hastaların başlangıç pulmoner arter sistolik basınç ortalaması, KTEPH gelişmeyen hastalardan istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksekti. Sonuç: Masif/submasif PE tanısıyla reperfüzyon tedavisi uygulanan hastalarda malignite, obezite ve yarı doz fibrinolitik tedavi gibi faktörlerin mortalite ve morbidite üzerindeki etkileri daha kapsamlı çalışmalarla incelenmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Pulmonary embolism (PE) is the most common cause of cardiovascular death after myocardial infarction and stroke. In cases of massive PE, early hospital mortality exceeds 15%, and more than 50% of deaths occur within the first few hours. The cumulative incidence of CTEPH in the first two years following a PE attack ranges from 0.1% to 9.1%. This study aimed to determine early and late mortality and morbidity in patients receiving fibrinolytic therapy for massive/submassive PE and the clinical factors affecting these outcomes. Materials and Methods: All patients diagnosed with massive/submassive PE who received fibrinolytic therapy (alteplase) in our clinic between 2012 and 2024 were included in the study. All patients diagnosed with massive/submassive pulmonary embolism who received fibrinolytic therapy were identified and evaluated through the automated system. Results: A total of 50 cases (31 women, 62%; 19 men, 38%) were included in the study. The mean age of the cases was 64±16 years (min: 21 – max: 93), and the median follow-up period was 1661 days (min: 1 – max: 4566 days). D-dimer negativity was detected in 2% of massive/submassive PE cases, while elevated cardiac enzymes were detected in 52% of cases. Thirty-six patients (72%) had massive PE, and 14 (28%) had submassive PE. Fibrinolytic therapy was administered in the emergency department (18%), intensive care unit (24%), or ward (58%). Major bleeding (intracranial hemorrhage) was observed in 1 case (2%). Half-dose fibrinolytic therapy was administered to 26% of cases, and full-dose therapy to 74%. The 2-day mortality rate was 10% (5/50), the 10-day mortality rate was 26% (13/50), and the 30-day mortality rate was 28% (14/50). Early and late mortality rates were significantly higher in patients with a history of malignancy and heart failure. The 30-day mortality rate was significantly higher in patients receiving half-dose fibrinolytic therapy compared to those receiving full-dose therapy (53.8% vs. 18.9%, p=0.029). Elevated cardiac enzymes were also identified as a factor increasing the risk of 30-day mortality. Mortality rates were significantly lower in patients with hypertension and obesity. Age, gender, and the presence of massive or submassive clinical presentation were found to have no significant effect on early and late mortality. The administration of fibrinolytic therapy in the emergency department, ward, or intensive care unit did not affect mortality rates. In patients who died within 30 days due to massive/submassive PE, pulse rate, urea, and creatinine levels at the time of diagnosis were significantly higher than in surviving patients. No difference in early and late mortality was detected in massive and submassive cases treated with thrombolytics. The median survival for all cases treated with reperfusion therapy with a diagnosis of massive/submassive PE was found to be 2352 days (Standard Error- 304 days). In the Kaplan-Meier survival analysis, the median survival of patients with malignancy and heart failure was significantly lower. Median survival was significantly longer in obese patients, regardless of malignancy. According to Cox Regression analysis, malignancy was an independent risk factor negatively affecting survival, while obesity was a positive factor. KTEPH developed in 6 of the 21 patients (12% of the total cases; 6/50) who underwent KTEPH evaluation. The mean baseline pulmonary artery systolic pressure in patients who developed KTEPH was statistically significantly higher than in patients who did not develop KTEPH. Conclusion: The effects of factors such as malignancy, obesity, and half-dose fibrinolytic therapy on mortality and morbidity in patients undergoing reperfusion therapy with a diagnosis of massive/submassive PE should be investigated in more comprehensive studies.